De ce nu conteaza 3,5 milioane de pensionari de tara europeana cu o pensie de sub 700 lei?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.07.2015 18:08 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Parlamentarii şi-au votat pensii speciale.
Tot in parlament s-au votat şi pensiile speciale pentru militarii, politistii si functionarii publici cu statut special.
S-au reparat salariile taiate ale bugetarilor şi pensiile taiate ale pensionarilor speciali.
Şi acum vine Guvernul prin care majoreaza indemnizatiile lunare pentru cele mai inalte functii de demnitate publica din Romania...
Prima intrebare fireasca ar fi, pana la urma, de ce cand era preşedinte Traian Basescu era normal pentru o ţara europeana ca salariul presedintelui Romaniei sa fie mai mic decat salariile unor functionari de rang secund din alte institutii?
Iar acum... nu ne putem preface ca este normal ca un presedinte de tara europeana sa primeasca la finalul de luna aproximativ 1500 de euro.
Bine ca ne putem preface ca nu conteaza 3,5 milioane de pensionari de ţara europeana care supravieţuiesc cu o pensie de sub 700 lei...
Tovaraşii Victor Ponta şi general Gabriel Oprea n-au mai fost de mult pe la sate sau pe la periferiile oraşelor. Şi nici nu-i intereseaza.

Gabriel Oprea, general:

”Doresc sa va informez ca Guvernul Romaniei a adoptat astazi o Ordonanta prin care indemnizatiile lunare pentru cele mai inalte functii de demnitate publica din Romania se majoreaza, incepand cu luna august din acest an. Concret, este vorba despre urmatoarele functii: presedintele Romaniei, primul-ministru si ministrii, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, directorii SRI, SIE, SPP, STS. In total, sunt 48 de functii vizate de aceasta ordonanta.
Sunt doua motive pentru care am facut personal acest anunt. In primul rand, vreau sa fac cunoscut in mod oficial faptul ca, pana la finalul acestui an, vom avea cresteri de salarii in tot sistemul public. Exista un proiect pregatit de Ministerul Muncii care in cel mai scurt timp va deveni lege, astfel incat fiecare angajat la stat sa primeasca un salariu corect, in raport cu munca si responsabilitatile sale.
In al doilea rand, din ratiuni de transparenta, pentru a nu exista nici o suspiciune in legatura cu adoptarea unor cresteri de indemnizatii pentru cele mai inalte functii de demnitate publica din statul roman, imi asum atat corectitudinea cat si oportunitatea acestei masuri. Consider ca salarizarea din sistemul public nu este un act populist, ci o exigenta, in conformitate cu statutul actual al Romaniei. Nu ne putem preface ca este normal ca un presedinte de tara europeana sa primeasca la finalul de luna aproximativ 1500 de euro. Dupa cum stiti, ani de zile salariul presedintelui Romaniei a fost mai mic decat salariile unor functionari de rang secund din alte institutii. Mai mult, am avut foarte multi ministri cu remuneratii mai micai decat subalternii lor. Aceasta anomalie trebuie sa ia sfarsit si asta face Ordonanta de Guvern adoptata. Noul nivel de salarizare tine cont de reperul pe care il reprezinta salarizarea in interiorul justitiei, si anume remunerarea functiilor de presedinte si judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Astfel, am incercat ca echilibrul puterilor in stat sa se reflecte inclusiv la nivelul de salarizare.
Concret, cele mai mari salarii le vor avea presedintele Romaniei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, primul-ministru si presedintii celor doua camere ale Parlamentului. Vreau sa fie foarte clar ca prin aceasta ordonanta, cat si prin legea privind cresterea salariilor unor functionari, vrem sa atragem si sa pastram in sistem oameni competenti. Si pentru ca vorbim despre competenta, vreau sa dau urmatorul exemplu: in justitie, salariile sunt cu mult mai mari decat peste media din celelalte institutii. Consider ca modul bun in care functioneaza astazi institutiile din zona justitiei se datoreaza si inclusiv remuneratiei pe care procurorii si judecatorii o primesc. Nu vad de ce nu s-ar intampla si in celelalte zone ale administratiei publice. Mai precis, sunt convins ca o crestere a salariilor va atrage competenta, va genera o profesionalizare a actului administrativ si implicit servicii publice mai bune si mai eficiente pentru cetateni. De altfel, este fireasca si posibila o astfel de masura de crestere a salariilor atata timp cat ea este corelata cu cresterea economica inregistrata in acest an prin masurile pe care le-a luat Guvernul Romaniei. Nu in ultimul rand, vreau sa corelez aceasta decizie privind cresterea indemnizatiilor cu lupta impotriva coruptiei. Romania are deja rezultate solide si notabile la acest capitol. Nu cred ca exista un functionar public sau demnitar care sa nu fie constient ca orice incalcare a legii se pedepseste aspru. Prin urmare, primul pas a fost facut, si anume a fost taiat apetitul celor care muncesc in sistem de a-si completa veniturile cu bani obtinuti in mod ilegal. Acum trebuie sa facem si al doilea pas, si anume sa acordam salarii pe masura muncii si responsabilitatii fiecarui demnitar si fiecarui functionar public din Romania. Peste tot in lume salariile mici in sistemul public generaza coruptie si incompetenta, nu spun ca le justifica, ci doar ca sunt o cauza majora a acestor fenomele.
Prin ceea ce am decis astazi si prin legea care va fi adoptata pana la finalul anului incercam sa facem noi pasi catre o administratie onesta si competenta”...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.