De la COD ROSU de CANICULA la COD PORTOCALIU de PLOAIE. Ce spun METEOROLOGII despre urmatoarele doua saptamani?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.07.2017 13:55 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Administraţia Naţionala de Meteorologie a emis avertizare meteorologica de COD PORTOCALIU de ploi abundente şi instabilitate atmosferica.

AVERTIZARE METEOROLOGICA

Interval de valabilitate: 03 iulie, ora 10 – 04 iulie, ora 10
Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferica
Zone afectate: conform textului şi harţii

COD PORTOCALIU

      In intervalul mentionat, vor fi averse ce vor avea si caracter torential, pe parcursul zilei de luni (3 iulie) mai ales in Oltenia, Muntenia, sudul Banatului si local in Transilvania si Moldova, iar noaptea, cu precadere in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si in sudul Moldovei. Ploile vor fi insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat grindina.
      In intervale scurte de timp sau prin cumulare, in judeţele Gorj, Valcea, Dolj, Olt, Argeş, Damboviţa, Prahova, Buzau, Covasna, Vrancea, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa şi Calaraşi, in municipiul Bucureşti şi in zona de munte a judeţelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov se vor inregistra cantitati de apa de 50...70 l/mp si pe arii restranse peste 80...90 l/mp, indeosebi in judeţele Teleorman, Giurgiu, Olt, Argeş şi Valcea.

COD GALBEN

      In Dobrogea, local in Moldova, Transilvania, sudul Banatului, vestul Olteniei şi nord-estul Munteniei se vor inregistra, in intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantitati de apa de 25...50 l/mp.

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 03 IULIE – 16 IULIE 2017

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Pana in data de 7 iulie vremea se va incalzi treptat, iar media temperaturilor maxime va avea valori de la 25 de grade in prima zi, pana la 32 de grade in ultima. In intervalul 8 – 16 iulie temperaturile diurne nu vor avea variaţii semnificative, iar media lor se va situa intre 30 şi 32 de grade. Minimele termice vor fi in scadere pana in dimineaţa zilei de miercuri, 5 iulie, cand media lor va fi de 12 grade, apoi vor creşte şi vor atinge, in medie, 16 grade in data de 8 iulie. Ulterior, pana la finalul intervalului de prognoza, vor ramane relativ constante.
Vor fi intervale cu averse in prima zi de prognoza şi din nou, in perioada 7 – 16 iulie.
CRISANA
Valorile termice diurne vor fi in creştere pana in data de 7 iulie, cand media maximelor se va situa in jurul valorii de 30 de grade. Din data de 8 iulie şi pana in ultima zi de prognoza vor fi uşoare variaţii ale temperaturilor maxime, media lor urmand sa se situeze intre 28 şi 30 de grade. Temperaturile nocturne vor fi in scadere in primele 3 zile, iar in dimineţile de 4 şi de 5 iulie, media lor va atinge 12 grade. Ulterior vor creşte treptat, spre 16 grade in dimineaţa de 11 iulie, iar pana la finalul intervalului de prognoza, vor scadea cu 1...2 grade.
Dupa data de 6 iulie vor fi posibile manifestari specifice instabilitaţii atmosferice aproape in fiecare zi.
TRANSILVANIA
In prima zi, media temperaturilor diurne va fi de 21 de grade, apoi va creşte, astfe ca in data de 7 iulie va atinge 27 de grade. In zilele care vor urma, pana la sfarşitul intervalului de prognoza, variaţiile termice vor fi nesemnificative, media temperaturilor maxime fiind de 27...28 de grade. Media temperaturilor nocturne va scadea de la 14 grade in data de 3 iulie, pana la 8 grade in 5 iulie. In urmatoarele 3 zile temperaturile minime vor fi in creştere, pana la 13 grade in dimineaţa zilei de 10 iulie şi se vor menţine in jurul acestei valori pana la finalul intervalului de prognoza.
Intervale cu averse şi descarcari electrice vor fi aproape in fiecare zi, dar frecvenţa lor va fi mai mare in data de 3 iulie şi dupa data de 6 iulie.
MARAMURES
In primele doua zile media temperaturilor maxime va fi de 24 de grade, in urmatoarele 3 zile va creşte cu aproximativ 3 grade, pentru ca, pana la finalul intervalului variaţiile sa fie mici, intre 26 şi 28 de grade. Temperaturile minime vor fi in scadere pana in dimineaţa zilei de 5 iulie, cand media lor va fi de 10...11 grade, apoi vor creşte, astfel ca in dimineaţa de 11 iulie vor fi, in medie, 15 grade. In intervalul 12 – 16 iulie media pe intreaga regiune se va situa in jurul valorii de 14 grade.
Probabilitatea pentru averse va fi mai mare la inceputul intervalului şi in perioada 6 – 16 iulie.
MOLDOVA
In intervalul 3 – 11 iulie vremea se va incalzi treptat, de la o medie a valorilor termice diurne de 23 de grade in prima zi, pana la 29...30 de grade in ultima zi. Intre 12 şi 16 iulie media temperaturilor maxime se va situa in jurul valorii de 29 de grade. Tendinţa temperaturilor minime va fi de scadere pana in dimineaţa de 5 iulie, cand media lor va fi de 12 grade, apoi de creştere, astfel ca in intervalul 11 – 16 iulie media pe intreaga regiune va ajunge la 15...16 grade.
Vor fi averse luni, 3 iulie şi, aproape in fiecare zi, in intervalul 6 – 16 iulie.
DOBROGEA
In primele 3 zile de prognoza media temperaturilor maxime va fi de 25...27 de grade, in timp ce a minimelor va scadea, astfel ca in dimineaţa de 5 iulie va ajunge sa se situeze in jurul valorii de 15 grade. In zilele care vor urma nu vor fi variaţii semnificative de temperatura, media maximelor va oscila in jurul a 27 de grade, iar a minimelor in jurul a 18 grade.
Vor fi averse, pe arii extinse in data de 3 iulie, apoi pe spaţii mici, posibil, aproape in fiecare zi.
MUNTENIA
Media valorilor termice diurne va fi, in general, in creştere de la 23 de grade in prima zi, pana la 31 de grade in data de 11 iulie. In zilele care vor urma aceasta se va menţine relativ constata, la 30...31 de grade. Minimele termice vor fi in scadere pana in dimineaţa zilei de 5 iulie, cand se vor atinge 13 grade, apoi vor creşte, şi vor avea valori medii intre 14 grade in ziua de 6 iulie şi 17 grade in 12 iulie.
In prima zi şi dupa data de 9 iulie vor fi averse pe arii extinse. In restul intervalului, averse, in general slabe cantitativ, vor fi pe spaţii mici.
OLTENIA
Pana in data de 6 iulie temperaturile maxime vor creşte, de la o medie de 22 de grade, pana la 30 de grade, apoi nu vor mai fi variaţii semnificative. Tendinţa temperaturilor minime, in primele trei zile, va fi de scadere, astfel ca in dimineaţa de 5 iulie media lor va ajunge la 12...13 grade. Ulterior vor creşte, cu aproximativ 3...4 grade, pana in data de 9 iulie. Pana la sfarşitul intervalului nu vor mai fi modificari importante.
In prima zi şi dupa data de 9 iulie vor fi averse pe arii extinse. In restul intervalului, averse, in general slabe cantitativ, vor fi pe spaţii mici.
LA MUNTE
Media temperaturilor maxime se va situa intre 12 grade in prima zi şi 18...19 grade intre 7 şi 16 aprilie, in timp ce a minimelor va avea variaţii de la 7 grade in dimineţile de 4 şi de 5 iulie, pana la 11 grade in jurul datei de 11 iulie.
Vor fi manifestari specifice instabilitaţii atmosferice aproape in fiecare zi, dar mai ales in prima şi dupa data de 8 iulie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.