De la PSD si DINAMO, la DNA si evaziune fiscala de milioane de euro

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.04.2016 12:04 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmaririi penale faţa de NEGOIŢA ROBERT SORIN, aflat pe unul dintre primele locuri in lista celor 300 de milionari ai Romaniei, membru PSD şi acţionar al clubului sportiv Dinamo Bucureşti, la data faptelor administrator al unor societaţi comerciale, in prezent primar al sectorului 3 Bucureşti, cu privire la comiterea infracţiunii de evaziune fiscala in forma continuata.

In perioada 2005- 2009, prin folosirea resurselor societaţilor pe care le administra, suspectul Negoiţa Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidenţiale compuse din imobile de locuit şi locuri de parcare şi a vandut, in nume propriu, un numar de 1.250 din aceste imobile, ascunzand activitatea economica desfaşurata prin neinregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA, nedeclararea şi neachitarea catre bugetul de stat a TVA in valoare de 77.148.021 lei.
Concret, s-a stabilit ca, in perioada 2005 – 2009, suspectul Negoiţa Robert Sorin a construit, in vederea vanzarii, 3 ansambluri rezidenţiale formate din vile şi blocuri de locuinţe şi locuri de parcare, situate in Bucureşti, in oraşul Voluntari şi oraşul Popeşti Leordeni.
Incepand din luna decembrie 2005, Negoiţa Robert Sorin a inceput vanzarea imobilelor pe masura finalizarii acestora, fara a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economica desfaşurata şi fara a achita obligaţiile fiscale ce-i reveneau.
In perioada 10.01.2006 – 13.07.2009, acesta a efectuat un numar de 1.250 de tranzacţii imobiliare, constand in vanzari de construcţii şi teren aferent construcţiilor, activitaţi din care a obţinut venituri in suma de 364.714.645 lei.
Avand in vedere ca Negoiţa Robert Sorin a luat masuri active de comercializare a locuinţelor construite in cele trei ansambluri rezidenţiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfaşurat-o este calificata ca activitate economica, pentru care exista obligaţia platirii de TVA catre buget.
Pentru a evita plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiţa Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, in nume propriu, au fost evidenţiate contabil şi declarate fiscal de societaţile pe care le administra, insa veniturile nu au fost evidenţiate.
Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidenţiale, Negoiţa Robert Sorin nu a declarat activitatea economica prestata ca persoana impozabila in scopuri de TVA.
Astfel, deşi imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizica Negoiţa Robert Sorin, dupa finalizare, acestea au fost prezentate, la toate targurile imobiliare, drept ansamblurile rezidenţiale aparţinand unei din societaţile la care acesta era acţionar.
Prin activitaţile anterior descrise, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 77.148.021 lei şi reprezinta TVA de la care Negoiţa Robert Sorin s-a sustras prin ascunderea activitaţii economice derulate in nume propriu, in perioada 2005 – 2009.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.