De unde vin si cu ce se ocupa multinationalele controlate din strainatate?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.05.2014 14:09 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In Romania, in anul 2012, au fost identificate 37407 grupuri de intreprinderi, din care 5689 de grupuri rezidente si 31718 de grupuri de intreprinderi multinationale (102 controlate din interior, respectiv 31616 controlate din strainatate).
Majoritatea grupurilor de intreprinderi rezidente sunt constituite din doua sau trei intreprinderi.
In anul 2012, 15% din grupurile de intreprinderi identificate in Romania erau rezidente, iar 90% dintre acestea aveau doua sau trei intreprinderi.
Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea in comert, industria prelucratoare sau constructii.

In anul 2012, cel mai mare procent de grupuri de intreprinderi au fost identificate in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (28%), sectiunea industria prelucratoare (14%), sectiunea constructii (11%).
Grupurile de intreprinderi rezidente activeaza in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (21%), industria prelucratoare (11%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11%) si constructii (10%).
In functie de ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Italia sau Olanda.

Rezultatele anului 2012 indica faptul ca, in functie de ponderea numarului de salariati, pe primul loc se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate in Germania (18%), pe locul doi sunt cele controlate din Italia (10%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Olanda (10%).

In functie de ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in industria prelucratoare (8%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (4%) si in sectiunea activitati profesionale, stiintifice si tehnice (2%).

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Italia domina in industria prelucratoare (6%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (1%) si in sectiunea distributia apei şi salubritate, gestiunea deseurilor, activitati de decontaminare (1%).
In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Olanda, 3% se regasesc in industria prelucratoare, 1% in sectiunea informatii si comunicatii si 1% in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor .

Definitii:
Control - o intreprindere este controlata daca o alta intreprindere detine un procent depasind strict 50% in luarea deciziilor din adunarea generala a actionarilor, sau care, prin contract are drept de control;
Grup - multimea de intreprinderi legate la un cap de grup printr-o cota de control real nenul;
Cap de grup -  intreprinderea necontrolata, direct sau indirect de o alta intreprindere si care controleaza cel putin o filiala;
Grup de intreprinderi multinationale -  grupul de intreprinderi format din cel putin doua unitati localizate in tari diferite;
Subgrup de intreprinderi -  unitatile (intreprinderile) unui grup de intreprinderi multinationale rezidente in aceeasi tara;
Grup de intreprinderi rezident -  grupul de intreprinderi ale carui unitati (intreprinderi) sunt toate rezidente in aceeasi tara.

Galerie Foto:

Structura subgrupurilor de intreprinderi din Romania, dupa ponderea numarului de salariati (%)
Repartitia numarului de grupuri de intreprinderi pe sectiuni CAEN Rev.2 si tipuri de grupuri

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.