Decizie secreta CSAT care a permis procurorilor sa-si autorizeze interceptarile?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 11.03.2016 21:05 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Uniunea Naţionala a Judecatorilor din Romania a transmis o Scrisoare catre Preşedintele Klaus Iohannis prin care ii cere din nou sa desecretizeze şi publice hotararile CSAT care vizeaza justiţia.

UNJR reaminteşte ca inca din luna iunie 2015 a solicitat CSAT desecretizarea deciziilor care, direct sau indirect, au vizat justiţia.

In contextul ultimelor evenimente, UNJR a aflat, spre exemplu, ca a existat inclusiv o decizie CSAT care a permis procurorilor sa autorizeze ei inşişi interceptarile, deşi aceasta competenta trebuia sa aparţina exclusiv judecatorilor.

”Ne este neclar, in baza acestei decizii CSAT secrete, cate mandate de supraveghere tehnica emise de procurori s-au executat de catre SRI fara a trece prin filtrul unui judecator.
O astfel de decizie CSAT este şocanta pentru ca, in paralel cu legislaţia specifica unui stat de drept, se adopta in secret, in afara acestui cadru legislativ democratic, decizii care afecteaza şi submineaza in final insaşi esenţa statului de drept” - spune UNJR.

Intr-un stat de drept, orice forma de presiune publica — directa sau indirecta — asupra Curţii Constituţionale, cu atat mai mult venita de la instituţii de forţa, este inacceptabila.
In aceasta lumina trebuie analizate şi afirmaţiile directorului SRI Eduard Hellvig care, deşi afirma ca nu comenteaza decizia CCR, face exact acest lucru, subliniaza UNJR.
Afirmaţia directorului SRI Hellvig ca prin aceasta decizie Curtea Constituţionala afecteaza siguranţa naţionala, lucru contrazis chiar de Curte, este absolut inacceptabila.
Grav este ca nu e prima data cand SRI starneşte panica in randul populaţiei, invocand afectarea securitaţii cetaţenilor ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale.
Exact acest tip de reacţii din partea reprezentanţilor SRI starnesc şi mai multe ingrijorari vis a vis de implicarea SRI in justiţie.
A venit momentul sa se revina la normalitate şi toate instituţiile, inclusiv cele parte din CSAT, sa accepte regulile democratice, in respectul faţa de lege şi Constituţie.

UNJR reitereaza de aceea solicitarea de a desecretiza şi publica toate hotararile CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justiţia pentru a putea fiecare cetaţean roman sa cunoasca nivelul de implicare al serviciile secrete in justiţie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.