Dementa, o boala greu de diagnosticat in Romania

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.02.2014 13:18 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

La fiecare 4 secunde, o persoana este diagnosticata cu dementa Alzheimer.

In Romania, din aproximativ 270.000 de persoane suferinde, doar 35.000 sunt diagnosticate.
Boala Alzheimer si celelalte forme de dementa sunt, cel mai des, diagnosticate in fazele tardive.
Desi exista un interes tot mai mare din partea medicilor specialisti pentru diagnosticarea timpurie a bolii, modul de organizare al sistemului medical nu favorizeaza un asemenea demers.
Pe de alta parte, personalul din sectorul serviciilor, din institutiile publice si private este redus si nepregatit pentru a se confrunta cu nevoile specifice ale unei asemenea categorii de pacienti, gradul de acoperire al cererilor ridicandu-se la cel mult 10%.

Din cauza numarului extrem de mare si in continua crestere al persoanelor suferinde si a costurilor impresionante necesare ingrijirii persoanelor afectate si sustinerii familiilor lor, in toate documentele oficiale ale organismelor internationale se precizeaza imperativ ca dementa trebuie recunoscuta ca o prioritate pe plan national in politicile de sanatate publica.

Dementa trebuie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania este mesajul ingrijorator pe care il lanseaza Conferinta Nationala Alzheimer 2014, organizata in perioada 26 februarie - 1 martie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti.
In sprijinul acestui semnal de alarma, Societatea Romana Alzheimer apeleaza la factorii de decizie politica, prin propunerea unui plan national de dementa.

Citeşte şi...

Boala Alzheimer

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.