Dilema Zilei: Cine a ucis Televiziunea Romana?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.07.2015 20:45 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Dilema Zilei

Instituţia nu este in subordinea Guvernului, ci a Parlamentului - zice Victor Ponta, in aceeaşi nota miştocareasca.

Parlamentul parca nu e condus de PSD, ci de forţe oculte, poate chiar extratereştri...

Şi continua başcalia, ca şi cand alţii sunt de vina pentru ceea ce PSD şi guvernul PSD nu este in stare sa gestioneze de mai bine de trei ani de cand este la putere. Victor Ponta zice: Am inteles ca se mai angajeaza inca vreo 80 de directori...

Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA:

”Ultima propunere a conducerii TVR, formulata fara consultare in interiorul televiziunii, fara fundamentare financiara, respectiv decizia Comitetului Director al T.V.R. din data de 3 iulie 2015, prin care se doreşte infiinţarea a 84 de posturi de conducere, la nivelul central şi la nivelul studiourilor teritoriale ale T.V.R., este de natura a demonstra inconştienţa şi ignorarea romanilor, platitori ai taxei de radio-tv”.
”Iresponsabilitatea actualei conduceri a TVR trebuie oprita. Prejudicierea interesului public, in condiţiile in care, conform ultimului raport al Curţii de Conturi, totalul datoriei publice este de 652.011.966 lei (146.539.301 Euro), tradeaza faptul ca Televiziunea Romana nu mai este independenta ci un ideal loc de afaceri personale şi furt din bani publici”.

Victor Ponta:

”In legatura cu situaţia de la ‪TVR‬, ţin sa subliniez ca instituţia nu este in subordinea Guvernului, ci a Parlamentului. Noi am intervenit printr-un program de salvare de care ne-am tinut - dar conducerea televiziunii nu s-a tinut. Am inteles ca se mai angajeaza inca vreo 80 de directori.
‪‎Parlamentul‬ se va pronunta in legatura cu aceasta situaţie, dar nimeni nu poate cere ‪ANAF‬ sa incalce legea!”

Agenţia Naţionala de Administrare Fiscala (ANAF):

"In urma inventarierii creanţelor bugetare de recuperat de la marii contribuabili, ANAF a instituit popriri pe conturile TVR şi RATB. Precizam ca, in perioada urmatoare, ANAF va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care inregistreaza datorii catre bugetele de stat, in funcţie de vechimea arieratelor".
Conform Curţii de Conturi, totalul datoriei publice al TVR se ridica la 652,012 milioane de lei (peste 146,539 milioane de euro).

Consiliul de Administraţie al TVR:

”Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat o serie de masuri de limitare imediata a cheltuielilor. Astfel, CA a decis inchiderea, de la 1 august, a postului TVR News, conţinutul urmand a fi preluat de celelalte canale TVR. Tot in şedinţa de astazi, a fost luata in discuţie inchiderea TVR HD şi transformarea postului TVR 2 intr-unul cu emisie de inalta definiţie. CA a hotarat şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, in vederea diminuarii posturilor de conducere.
Agenţia Naţionala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat luni, 20 iulie a.c., conturile operaţionale ale Televiziunii Romane, din cauza datoriilor acumulate — incepand din anul 2005 — catre bugetul de stat. In acest moment, datoria fiscala se ridica la aproximativ 457 de milioane de lei.
Potrivit legislaţiei in vigoare, in condiţiile actuale, TVR nu poate efectua decat plaţile aferente drepturilor salariale şi datoriilor catre stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activitaţii TVR in scurt timp.

In mod constant, administraţia Televiziunii Romane a facut publica situaţia financiara a instituţiei, luand in acelaşi timp şi o serie de masuri care sa duca la diminuarea cheltuielilor cu personalul şi producţia TV. Astfel, cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici in 2014 faţa de anul anterior, iar costurile de producţie au scazut cu 24% in cazul TVR 1 şi cu 9% pentru TVR 2.
Televiziunea Romana a explicat cu argumente sustenabile, atat autoritaţilor, cat şi opiniei publice, cauzele care au condus la situaţia financiara foarte dificila in care se afla TVR şi a atras atenţia asupra necesitaţii indexarii taxei TV, principala sursa de venituri a televiziunii publice şi a modificarii legislaţiei care afecteaza funcţionarea TVR. Taxa TV din Romania nu a fost indexata la inflaţie in ultimii 12 ani şi este cea mai mica din Europa, in condiţiile in care costurile operaţionale au crescut de la an la an.

La finalul anului 2014, datoriile totale au scazut cu peste 11% faţa de 2013, de la 787.8 milioane de lei la 699.4 milioane de lei. In decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligaţiile la bugetul de stat, iar datoria fiscala a instituţiei a scazut cu 12%, de la 511 milioane de lei in 2013, la 449 de milioane de lei. In 2014, nu mai puţin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers catre bugetul de stat.
Conducerea TVR a facut cunoscute sursele de deficit şi numeroasele demersuri intreprinse pentru actualizarea cadrului legislativ in vederea unei finanţari corecte a televiziunii publice”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.