DNA 2016: 1.271 INCULPATI trimisi in judecata prin rechizitoriu si prin acorduri de recunoaştere a vinovatiei

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.02.2017 15:55 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Datele statistice care stau la baza Raportului pe anul 2016 arata o continuare a activitaţii in mod profesionist şi consecvent, atat in efectuarea urmaririi penale, cat şi in activitatea desfaşurata in faţa instanţelor de judecata.
Investigaţiile au vizat cauze complexe privind fapte grave de corupţie sau fapte de corupţie comise de demnitari, magistraţi ori persoane cu funcţii de conducere in administraţia publica centrala şi locala.

Principalele concluzii care au reieşit din raport sunt urmatoarele:

1. Numarul de rechizitorii şi numarul de inculpaţi trimişi in judecata a crescut comparativ cu anul trecut

In 403 cauze s-a dispus trimiterea in judecata (323 au fost prin rechizitoriu, iar 80 prin sesizarea instanţei cu acord de recunoaştere a vinovaţiei), in creştere cu 13% faţa de anul anterior.
Şi numarul de inculpaţi trimişi in judecata prin rechizitoriu şi prin acorduri de recunoaştere a vinovaţiei - 1.271 - a marcat o uşoara creştere.
Aceste rezultate reflecta preocuparea D.N.A. pentru soluţionarea cu precadere a cauzelor cu finalitate judiciara.

2. Au fost trimise in judecata cauze a caror importanţa este determinata de valoarea ridicata a produselor infracţionale şi a prejudiciilor reţinute, dar şi de funcţia persoanelor trimise in judecata.

Dintre persoanele trimise in judecata, 426 (o treime) au ocupat funcţii de conducere, control, demnitaţi publice ori alte funcţii importante deţinute fie la data faptei, fie la data iniţierii anchetei:

- 30 demnitari, dintre care: 3 miniştri, 1 preşedinte Camera Deputaţilor, 6 senatori, 11 deputaţi,  
- Alte funcţii din administraţia centrala: 3 prefecţi, 2 subprefecţi
- Autoritaţi locale: 47 primari (1 primar sector , 11 primari municipiu, din care 1 in 3 dosare, 35 primari oraş/comuna), 12 viceprimari (2 viceprimari de municipiu,10 viceprimari oraş/comuna), 5 preşedinţi de consilii judeţene, din care 1 in doua dosare şi 1 in prezent deputat, 2 vicepreşedinţi de consilii judeţene,
- Instituţii legate de aplicarea legii: 16 magistraţi (7 judecatori, din care 1 preşedinte instanţa şi 9 procurori din care 1 procuror general parchet curte de apel, 2 prim procurori), 17 avocaţi, 91 poliţişti, 14 militari, 1 notar;
- 21 Directori de companii/societaţi naţionale:  
- In domeniul educaţiei: 2 rectori universitate, 1 decan facultate, 4 directori de şcoala/grup şcolar, 3 profesori universitari, 1 lector universitar, 3 profesori;
- In domeniul sanitar: 7 manageri de spital/institut medical, din care 1 in 2 dosare, 10 medici, 1 infirmier.

3. Au crescut substanţial, cu peste 72% faţa de anul trecut, masurile asiguratorii dispuse in vederea confiscarii speciale sau a repararii pagubei produse prin infracţiune, pana la concurenţa sumei totale de 667 milioane euro.

De remarcat ca valoarea produsului infracţional recuperat inca din in cursul anchetelor penale prin masuri de restituire depaşeşte 4,29 milioane de euro.

4. In dosarele de mare corupţie s-au pronunţat soluţii de condamnare definitiva

Instanţele de judecata au condamnat definitiv un numar de 879 inculpaţi, trimişi in judecata prin rechizitoriile emise de procurorii anticorupţie.
Printre persoanele condamnate definitiv sunt:
1 europarlamentar in Parlamentul European,
1 ministru,
7 deputaţi-dintre care 1 şi vicepremier al guvernului,  
1 senator,
1 administrator de societate comerciala (deputat la data trimiterii in judecata),
1 primar de comuna (senator la data emiterii rechizitoriului),
9 judecatori,
2 prefecţi,
1 subprefect,
5 preşedinţi consiliu judeţean,
4 vicepreşedinţi consiliu judeţean,
28 de primari.

Din perspectiva caracterului descurajator al pedepselor aplicate, reiese ca 39% dintre persoanele condamnate in cursul anului 2016 executa pedepse in penitenciar.

In dosare ale DNA finalizate cu soluţii definitive, instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale in suma totala de aproximativ 226.8 milioane euro.

A existat in continuare o preocupare pentru menţinerea standardelor de calitate caracteristice anilor precedenţi, astfel incat:  
Ponderea achitarilor, indiferent de temei, din totalul trimiterilor in judecata, conform indicatorului stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 10,5% soluţii de achitare.
Numarul de doare restituite: 1% (4 dintr-un total de 403 trimise in judecata).
In anul 2016, activitatea de urmarire penala a fost desfaşurata, in medie, de 120 procurori, iar activitatea judiciara a fost desfaşurata, in medie, de 46 procurori.
Procurorii din cadrul Secţiei judiciare au participat in şedinţele de judecata la 14.957 cauze.
Pe langa volumul mare de munca, determinat de inregistrarea unui numar de peste 5.000 de noi cauze, anul 2016 a fost un an dificil şi prin prisma provocarilor legislative.
Activitatea DNA a fost influenţata major de prevederile declarate neconstituţionale. In cursul anului 2016, au fost adoptate 12 decizii ale Curţii Constituţionale care au constatat neconstituţionalitatea unor dispoziţii ale Codului de procedura penala. Prin urmare, au fost necesare eforturi mari pentru reorganizarea activitaţii şi realocarea resurselor umane. Durata de soluţionare a cauzelor penale a crescut considerabil. Aceasta, in condiţiile in care un procuror din DNA are in medie peste 100 de dosare de soluţionat simultan.

Concomitent cu cercetarea şi aducerea in faţa instanţelor a dosarelor de mare corupţie, anul 2016 a fost marcat de inmulţirea atacurilor, unele fara precedent ca agresivitate, la adresa activitaţii şi a procurorilor DNA. Acest fapt a fost menţionat şi in Raportul anual din data de 25 ianuarie 2017 al Comisiei Europene.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.