DNA dezintegreaza SERVICIUL SECRET al MINISTERULUI DE INTERNE

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 31.08.2016 21:38 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In zilele de 30 şi 31 august 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia pentru combaterea corupţiei au dispus efectuarea urmaririi penale faţa de alte 18 persoane, angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Interna (D.I.P.I.) pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz in serviciu sub forma complicitaţii, fals şi uz de fals.

In ordonanţa procurorilor se arata ca, in cauza, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca angajaţi din cadrul D.I.P.I ar fi efectuat urmatoarele activitaţi:
- sub pretextul existenţei unor cheltuieli pentru activitaţi informativ-operative, au intocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere şi in baza carora sume din fondurile operative au fost folosite, in mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, inzestrarea instituţiei ori au fost folosite in interes personal de catre persoane din conducerea instituţiei;
- au atestat in fals necesitatea/existenţa unor cheltuieli operative;  
- şi-au insuşit sume de bani din fondurile operative, pentru a fi folosite in interes personal;  
- au folosit rapoartele la Compartimentul fonduri operative al D.I.P.I., cunoscand ca au fost intocmite in fals, in scopul fraudarii fondurilor operative.

Din probele administrate in acest moment, exista suspiciunea rezonabila ca suma deturnata din fondurile operative ale D.I.P.I pentru cheltuieli de protocol şi pentru inzestrarea instituţiei, in perioada 2014-2015, depaşeşte 220.000 lei, iar suma insuşita in interes personal depaşeşte 70.000 lei.

In total, 24 de persoane, intre care şase cu funcţii de conducere la data faptelor au dobandit calitatea de suspect in prezentul dosar.

Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) este structura specializata a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ce desfasoara activitati de informatii, contrainformaţii şi securitate, in vederea asigurarii ordinii publice, prevenirii şi combaterii ameninţarilor la adresa securitaţii naţionale privind misiunile, patrimoniul şi informaţiile clasificate in cadrul ministerului. Activitatea informativ-operativa a DIPI este supusa controlului parlamentar, prin comisii de specialitate.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia pentru combaterea corupţiei au dispus efectuarea urmaririi penale faţa de urmatoarele persoane cu funcţii de conducere in cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Interna (D.I.P.I.), avand calitatea de suspect in cauza:

VADUVA RAREŞ, comisar şef, la data faptelor subsecretar de stat la D.I.P.I , ulterior şi in prezent şef al D.I.P.I, cu rang de secretar de stat, sub aspectul savarşirii urmatoarelor infracţiuni: deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz in serviciu, toate in forma continuata, precum şi favorizarea faptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei;

NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate in forma continuata, precum şi doua infracţiuni de abuz in serviciu, din care una in forma continuata;

OLTEAN GELU-MARIN, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz in serviciu;

ZARNICA NELU, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef adjunct al D.I.P.I. cu rang de subsecretar de stat, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de complicitate la savarşirea infracţiunii de deturnare de fonduri in forma continuata, fals intelectual şi uz de fals, in forma continuata;

POPA GHEORGHE, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef adjunct al D.G.I.P.I. (structura operativa a D.I.P.I.) sub aspectul savarşirii infracţiunilor de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz in serviciu, toate in forma continuata şi delapidare;

POPA IOAN-DORIN, comisar şef, la data faptelor şef adjunct Diviziune administrativa a D.I.P.I. sub aspectul savarşirii urmatoarelor infracţiuni deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz in serviciu, toate in forma continuata.

In ordonanţa procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta ca, in cursul anului 2014, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Oltean Gelu-Marin şi-a insuşit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, intr-un raport intocmit ulterior, a atestat in fals existenţa unor cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, inregistrarea in evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui inscris care nu conţinea nicio informaţie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitaţii naţionale.
In cursul anului 2014, suspectul Popa Gheorghe, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., şi-a insuşit suma de 1.500 lei. Totodata, in aceeaşi perioada, prin aprobarea a doua rapoarte, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activitaţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinaţia legala a sumei totale de 1.350 lei, alocate instituţiei pentru cheltuieli operative.
Pentru a ascunde delapidarea şi deturnarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, inregistrarea in evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unor inscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitaţii naţionale.
Suspectul Popa Ioan-Dorin, avand calitatea de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unui numar de 100 de rapoarte inregistrate la D.I.P.I. in anul 2014, a schimbat, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol şi pentru inzestrarea instituţiei - cheltuieli care nu au fost circumscrise activitaţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinaţia legala a sumei totale de 210.045,94 lei, alocate instituţiei pentru fonduri operative. Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta şi-a insuşit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea şi delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu incalcarea legii, inregistrarea unor inscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitaţii naţionale, in evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.

Folosind acelaşi mod de operare, in cursul anului 2015, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Nicolae Gheorghe şi-a insuşit mai multe sume de bani, in total 10.000 lei, iar pentru acesta, in patru rapoarte, a atestat in fals existenţa unor cheltuieli operative. Printr-o dispoziţie emisa in anul 2015, in mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecinţa vatamarii intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislaţiei privind informaţiile clasificate şi de pastrare a documentelor financiar-contabile justificative.

In cursul anului 2015, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unor rapoarte, suspectul Vaduva Rareş a schimbat destinaţia legala a sumei totale de 13.476,22 lei, alocata instituţiei pentru cheltuieli operative, banii fiind indreptaţi catre cheltuieli de protocol. Necesitatea efectuarii unor cheltuieli operative a fost atestata in fals. In acest context, suma de 4.002 lei a fost solicitata printr-un raport, de suspectul Zarnica Nelu. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Vaduva Rareş a dispus, cu incalcarea legii, inregistrarea unor inscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitaţii naţionale, in evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I. Astfel a fost cauzata o vatamare a interesului legitim al statului roman de a asigura transparenţa utilizarii resurselor materiale ale instituţiilor publice.

In cursul anului 2016, suspectul Vaduva Rareş, in calitate de secretar de stat in cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu incalcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a inscrisurilor reţinute ca mijloace de proba in dosarul nr. 20/P/2016, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, in scopul excluderii probelor care dovedesc vinovaţia persoanelor inculpate in respectiva cauza penala. Fiind avertizat asupra consecinţelor faptei sale, a refuzat sa puna la dispoziţia procurorului o serie de inscrisuri, a caror predare fusese dispusa conform Codului de procedura penala, in dosarul menţionat.

La data de 29 august 2016, persoanelor menţionate li s-au adus la cunoştinţa calitatea procesuala de suspect şi acuzaţiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala şi faţa de alte persoane.

Pentru fapte similare NICOLAE GHEORGHE şi ZARNICA NELU au fost trimişi in judecata in dosarul in care inculpatul Oprea Gabriel, in calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe şi a comisarului şef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Interna (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protecţiei demnitarilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.