DNA. LOVITURA de GRATIE pentru MAFIA din SISTEMUL de SANATATE. Ingrijiri medicale la domiciliu fictive de MILIOANE de LEI!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 06.11.2017 21:57 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus extinderea cercetarilor, punerea in mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 6 noiembrie 2017, a 16 inculpaţi, reprezentanţi ai unor firme de servicii medicale la domiciliu.
La data de 6 noiembrie 2017, cei 16 inculpaţi sunt prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Astfel, procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a urmatorilor:

BARBALAU FLORINA-JENI, la data faptelor reprezentant legal al societaţilor comerciale S.C. Home Med Expert S.R.L. şi S.C. Lara Med Serv S.R.L., sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- inşelaciune, in forma continuata (12 acte materiale),

CIOCÂLTEU VIOLETA-LOREDANA, la data faptelor administrator al societaţilor comerciale S.C. Frontida S.R.L. şi, respectiv, S.C. Home Medical Concept S.R.L., sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- inşelaciune, in forma continuata (27 acte materiale),

DURNAC ANIŞOARA, la data faptelor administrator al societaţilor comerciale S.C. Frontida S.R.L. şi, respectiv, S.C. Home Medical Concept S.R.L.,sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate la inşelaciune in forma continuata (27 acte materiale),

CONSTANTINESCU CRINA-ELENA, MICULESCU ADELA-GABRIELA, la data faptelor administratori ai S.C. Micon Life S.R.L., sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- inşelaciune, in forma continuata (18 acte materiale),

MICULESCU SILE, la data faptelor administrator al S.C. Micon Life S.R.L., sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate la inşelaciune, in forma continuata (18 acte materiale),

GLAVAN LEONTIN-MILUŢA, la data faptelor reprezentant legal al S.C. Salvitae S.R.L., cercetat sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- inşelaciune, in forma continuata (18 acte materiale),
- constituire a unui grup infracţional organizat,

GLAVAN ELENA, la data faptelor asociat in cadrul S.C. Salvitae S.R.L., sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate la inşelaciune, in forma continuata (18 acte materiale),

VULPE EUGENIU, la data faptelor administrator in fapt al S.C. Claritas Servicii Medicale S.R.L., sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate la inşelaciune, in forma continuata (18 acte materiale),

CARACULACU ADRIANA-GEORGETA la data faptelor avocat in Baroul Bucureşti, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate inşelaciune, in forma continuata (18 acte materiale),

NICU NICOLETA, la data faptelor administrator al reprezentant legal al S.C. Lara Med Serv S.R.L. sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- inşelaciune, in forma continuata (9 acte materiale),

RUDEANU BUJOR, la data faptelor reprezentant legal al S.C. P.U.S.A. – MEDICAL CARE S.R.L., sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate la infracţiunea de inşelaciune, in forma continuata (15 acte materiale),

AL ALOUL ADNAN, medic, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate la infracţiunea de inşelaciune, in forma continuata (18 acte materiale),

GHEORGHE IULIANA, la data faptelor administrator al unui azil de batrani, cercetata sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate la infracţiunea inşelaciune, in forma continuata (18 acte materiale),

ISPAS MARIJANA, la data faptelor reprezentant legal al S.C. Beta Medical Service S.R.L., sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- inşelaciune, in forma continuata (18 acte materiale),
- constituire a unui grup infracţional organizat,

ROSMENTENIUC ADRIANA la data faptelor reprezentant legal al S.C. Home Medical Assistance S.R.L, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- inşelaciune, in forma continuata (18 acte materiale).

In referatul procurorilor de propunere a arestarii preventive se arata ca inculpaţii anterior menţionaţi, in cursul anchetei penale, au incercat sa influenţeze martorii in cauza şi sa contrafaca mijloace de proba constand in inscrisuri, atat in mod direct, cat şi prin determinarea altor persoane sa adopte astfel de comportamente.

Acelaşi referat arata ca exista date şi probe potrivit carora, incepand din anul 2016, reprezentanţii unor firme furnizoare de servicii medicale fara activitate reala ori legala, aflate in relaţie contractuala cu C.A.S.M.B., au aderat la grupul infracţional constituit din funcţionari şi conducatori ai C.A.S.M.B. .
Incepand cu luna martie 2017, gruparea infracţionala a fost sprijinita şi de preşedintele C.N.A.S., BURCEA Marian.
Grupul infracţional a fost constituit astfel ca, prin comiterea unor infracţiuni (inşelaciune, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals informatic, abuz in serviciu), Fondul naţional unic al asigurarilor sociale de sanatate (F.N.U.A.S.S.) sa fie fraudat prin decontarea nelegala a unor servicii de ingrijiri medicale la domiciliu fictive, iar banii din acest fond sa nu fie folosiţi pentru ingrijirea medicala la domiciliu a asiguraţilor care aveau nevoie reala de aceste servicii, in mod gratuit.

In plus, inculpaţii participanţi la grupul infracţional au construit, in mod repetat, proceduri netransparente şi extrem de complicate ca masura de precauţie impotriva oricarei incercari de devoalare a modului nelegal de cheltuire a Fondului naţional al asigurarilor sociale de sanatate, iar conducatorii instituţiei, deşi au avut cunoştinţa de activitaţile infracţionale, nu au dispus masuri pentru verificarea, tragerea la raspundere şi sancţionarea celor care au acţionat in scopul fraudarii banilor de la C.A.S.M.B. .
In concret, in perioada 2016 - 2017, inculpaţii reprezentanţi ai furnizorilor autorizaţi de servicii medicale, au indus in eroare C.A.S.M.B. prin aceea ca au prezentat ca fiind adevarate unele situaţii nereale (raportari false in ceea ce priveşte conţinutul serviciilor medicale prestate, asiguratul care a primit ingrijirile, data, ora şi persoana care a efectuat serviciul medical), ceea ce a condus la efectuarea de plaţi necuvenite pentru servicii care nu au fost prestate. Astfel, au fost incasate de firmele inculpaţilor anterior menţionaţi sume necuvenite cuprinse intre 151.098 lei şi 3.041.650 lei.
Prin contribuţia infracţionala a trei funcţionare din cadrul C.A.S.M.B. (Mocanu Gabriela-Rodica, Petrescu Mina-Elena şi Sardare Jeana, cercetate in stare de arest preventiv), datele nereale, pe baza carora reprezentanţii firmelor au facut raportarile false, au fost inregistrate, şterse şi reinregistrate in Sistemul Informatic Unic Integrat (S.I.U.I.), astfel incat serviciile medicale fictive sa poata fi validate in S.I.U.I.
In concret, reprezentanţi ai furnizorilor autorizaţi de servicii medicale, interesaţi in decontarea unor servicii medicale fictive sau nevalidate in Sistemul Informatic Unic Integrat (S.I.U.I.) au fost cooptaţi in schema infracţionala de inculpatele Mocanu Gabriela-Rodica, Petrescu Mina-Elena şi Sardare Jeana, funcţionare in cadrul C.A.S.M.B. . Identificarea furnizorilor care aveau interesul sa deconteze nelegal servicii medicale a fost simpla, intrucat inculpatele aveau ca atribuţii de serviciu verificarea dosarelor depuse de persoanele asigurate, pentru aprobarea ingrijirilor medicale la domiciliu, precum şi verificarea documentelor depuse de furnizori (firmele furnizoare de servicii medicale) in vederea decontarii serviciilor medicale prestate. In masura in care constatau ca actele depuse de firme nu corespundeau standardelor legale (recomandari medicale incomplete, raportari in fals de ingrijiri medicale la domiciliu in perioada in care asiguratul era internat sau decedat, raportarea in fals a unor servicii medicale la domiciliul asiguratului de catre asistenţi medicali care figurau in acelaşi timp cu activitate medicala in clinici, cabinete medicale etc.), inculpatele ii abordau pe furnizori şi ii „invaţau” sa faca modificarile necesare pentru a evita sancţiunile legale, pentru a obţine decizii favorabile de decontare a ingrijirilor medicale la domiciliu şi chiar pentru a intocmi fictiv raportari de servicii medicale, cu privire la pacienţi care nu au primit ingrijiri ori cu privire la asistenţi medicali care nu au prestat serviciile raportate.
De menţionat ca, deşi teoretic aprobarea ingrijirilor medicale la domiciliu presupune doar depunerea dosarului propriu de catre asigurat sau de catre imputernicitul sau legal, fara implicarea firmelor, in realitate, firmele sunt cele care iniţiaza relaţia cu asiguraţii, le acorda consiliere pentru intocmirea dosarului care trebuie depus la C.A.S.M.B. şi, in multe cazuri, platesc un avocat comun care depune documentele in calitate de imputernicit legal.
Cele trei funcţionate de la C.A.S.M.B. dadeau asigurari ca dosarele depuse de catre firmele agreate vor fi şi aprobate. In acest sens, recomandarile medicale erau inlocuite cu altele completate intr-o modalitate indicata de inculpate, indicaţiile fiind menite sa garanteze ca numai acele cereri vor fi aprobate, in defavoarea altora.
Un alt tip de ajutor acordat de inculpate reprezentanţilor firmelor agreate a vizat furnizarea de informaţii din bazele de date la care aveau acces (in S.I.U.I. sunt inregistrate toate informaţiile medicale privind asiguratul sau medicii aflaţi in relaţie contractuala cu casele de sanatate, inclusiv consultaţii, recomandari medicale, medicamente prescrise, servicii medicale prestate de spitale, clinici, furnizori, serviciile prin apelul unic de urgenţa 112 etc.). Aceste informaţii erau necesare pentru ca raportarile false sa nu fie depistate, mai exact pentru ca pacientul raportat in fals cu ingrijiri medicale la domiciliu sa nu fie decedat, internat in spital ori preluat de ambulanţa ori asistentul medical sa nu aiba suprapunere de program cu activitatea medicala raportata in cadrul unei unitaţi sanitare sau sa nu acumuleze un numar de ore de munca imposibil de prestat sau peste numarul de ore prevazut in contractul de munca şi in contractul incheiat cu C.A.S.M.B.
Deşi procedura C.A.S.M.B. prevede ca listele cu programul de lucru al asistenţilor medicali din luna precedenta (denumite grafice) trebuie raportate la C.A.S.M.B. pana in data de 10 a lunii curente, se poate observa ca furnizorii agreaţi, aflaţi in conivenţa infracţionala cu funcţionarele C.A.S.M.B., obişnuiau sa conceapa fraudulos aceste raportari şi dupa o luna faţa de momentul in care serviciile medicale erau pretins prestate şi chiar dupa data de facturare (decontul trebuie intocmit pana in data de 20 a lunii urmatoare celei in care a fost prestat serviciul). Inregistrarea „graficelor” in S.I.U.I. este indispensabila pentru validarea raportarilor in S.I.U.I. referitoare la serviciile medicale prestate, intrucat pe baza serviciilor raportate şi validate se calculeaza sumele de bani ce urmeaza a fi decontate furnizorilor.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţa calitatea procesuala şi acuzaţiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

In acelaşi dosar sunt cercetate şi alte persoane fizice şi juridice, intre care 13 inculpaţi in stare de arest la domiciliu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a 14 inculpaţi care, in cursul zilei de 1 septembrie 2017, vor fi prezentaţi cu propunere de arestare preventiva la Curtea de Apel Bucureşti.
Concret, au fost reţinuţi urmatorii inculpaţi:

1. BURCEA Marian, preşedinte al Casei Naţionale de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S), cercetat sub aspectul savarşirii infracţiunilor de
- constituire a unui grup infracţional organizat  
- folosirea influenţei, in exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obţinerii de foloase necuvenite

2. MUNTEANU Ovidiu - managerul Direcţiei Relaţii Contractuale şi, respectiv, din 13 iulie 2017, preşedintele C.A.S.M.B,cercetat sub aspectul savarşirii infracţiunilor de
- constituire a unui grup infracţional organizat,  
- abuz in serviciu  
- abuz in serviciu, daca funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit penal

3. GEAMBAŞU Ion-Razvan - director executiv al Casei de Asigurari de Sanatate a municipiului Bucureşti (C.A.S.M.B.) şi manager al Direcţiei Medic şef a C.A.S.M.B, cercetat sub aspectul savarşirii infracţiunilor de
- constituire a unui grup infracţional organizat,  
- abuz in serviciu, daca funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- abuz in serviciu,
- folosirea influenţei, in exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obţinerii de foloase necuvenite, in forma continuata (8 acte materiale),

4. BARA Lucian-Vasile - preşedintele C.A.S.M.B. pana la 13 iulie 2017, cercetat sub aspectul savarşirii infracţiunilor de
- constituire a unui grup infracţional organizat,  
- abuz in serviciu  
- abuz in serviciu, daca funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

5. MIHAESCU Ion-Ovidiu - managerul Direcţiei Control a C.A.S.M.B, cercetat sub aspectul savarşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz in serviciu şi abuz in serviciu, daca funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

6. COSTACHE Alin-Sergiu – şef al Direcţiei Generale de Monitorizare Antifrauda din C.N.A.S, cercetat sub aspectul savarşirii infracţiunilor de  
- constituire a unui grup infracţional organizat  
- complicitate la savarşirea infracţiunii de folosire a influenţei, in exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obţinerii de foloase necuvenite,

7-9. MOCANU Gabriela-Rodica, PETRESCU Mina-Elena, SARDARE Jeana funcţionare in cadrul C.A.S.M.B, cercetate pentru
- complicitate la infracţiunea de inşelaciune, in forma continuata (354 acte materiale)  
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- fals informatic, in forma continuata  
- permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicitaţii, in forma continuata (354 acte materiale),  

10. CIOBANU Nicolae-Sergiu, cercetat sub aspectul savarşirii infracţiunii de  
- trafic de influenţa, in forma continuata (3 acte materiale)  
- instigare la infracţiunea de folosire a influenţei, in exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obţinerii de foloase necuvenite,

11. GEAMBAŞU Irina-Adelina - asociat şi administrator al unei societaţi comerciale, cercetat pentru  
- instigare la infracţiunea de folosire a influenţei, in exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obţinerii de foloase necuvenite, in forma continuata (8 acte materiale),

12. MISCHIE Razvan-Mihai - reprezentant legal al unei societaţi prestatoare de servicii medicale, cercetat sub aspectul savarşirii infracţiunii de inşelaciune, in forma continuata (18 acte materiale),
13. COSTICA Maria - reprezentant legal al unei societaţi prestatoare de servicii medicale, cercetata sub aspectul savarşirii infracţiunii de inşelaciune, in forma continuata (17 acte materiale),

14. MANTA Cristina - avocat in Baroul Bucureşti, pentru complicitate la infracţiunea de inşelaciune, in forma continuata (18 acte materiale),  

In ordonanţa procurorilor se arata ca, in cauza, exista date şi probe ca, prin activitaţile infracţionale desfaşurate de inculpaţi, activitaţi pentru care s-a dispus reţinerea, bugetul CASMB a fost pagubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane euro).
Concret, in perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un grup infracţional organizat prin care, sume de bani in valoare totala de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucureşti (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea nelegala a unor servicii de ingrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale intocmite in fals, cu implicarea unor funcţionari din cadrul CSAMB, sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurari de Sanatate (CNAS). In multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, in timp ce solicitarile pacienţilor asiguraţi care, in mod real, ar fi avut dreptul sa beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistarii fraudelor se intocmeau, in fals, raportari lunare de servicii medicale necesare decontarilor, iar in paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fara drept a acestuia, astfel incat in sistem sa apara ca serviciile medicale au fost efectuate in realitate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.