DNA striveste TERMITELE NESATULE din PSD. Poveste cu TELEORMAN, SEVIL SHHAIDEH, PLUMB ROVANA si Insula BELINA. Cine urmeaza, oare?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.09.2017 17:10 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus extinderea urmaririi penale faţa de urmatorii suspecţi

SEVIL SHHAIDEH, la data faptelor secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice (M.D.R.A.P.), sub aspectul savarşirii infracţiunii de abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit
IONELA STOIAN ( fosta VASILE), director in cadrul M.D.R.A.P, sub aspectul savarşirii complicitaţii la infracţiunea de abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit
GHEORGHIU MARIANA SANDA, asistent registrator principal in cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliara Alexandria, sub aspectul savarşirii infracţiunii de abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
GUŞA RODICA, asistent-registrator in cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliara Alexandria, cu intenţie sub aspectul savarşirii complicitaţii la infracţiunea de abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
DIACONU ALEXANDRINA ANDUŢA, registrator-şef in cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliara Teleorman, sub aspectul savarşirii complicitaţii la infracţiunea de abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

In acelaşi dosar, in conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale faţa de PLUMB ROVANA, deputat in Parlamentul Romaniei, fost ministru al Mediului şi Schimbarilor Climatice, in legatura cu savarşirea complicitaţii la infracţiunea de abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in exercitarea funcţiei ministeriale.

Din ordonanţa intocmita de procurori au rezultat aspecte ce contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia: 

In anul 2013, prin acţiunea concertata a unor persoane cu funcţii publice, parţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţa de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judeţului Teleorman şi in administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.
Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013 act cu caracter individual şi HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost incalcate prevederi din:
- Constituţiei Romaniei,
- Legea apelor 107/1996,
- Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica,
- O.U.G. 107/2002 privind infiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane"
- Legea 115/1999 a responsabilitaţii ministeriale
- Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa.
Prin aceste fapte a fost prejudiciat patrimoniul statului şi au fost vatamate interesele Administraţiei Naţionale "Apele Romane".
Totodata, au fost efectuate notari in carţile funciare ale celor doua imobile (insula Belina şi braţul Pavel) cu incalcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de inchiriere şi pentru a facilita adoptarea hotararilor de guvern menţionate.

In susţinerea acestor demersuri, persoane cu funcţii de decizie din Ministerul Mediului şi Schimbarilor Climatice, Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administraţia Naţionala "Apele Romane" şi Consiliul Judeţean Teleorman au servit intereselor unei societaţi particulare, incalcand dispoziţii prevazute in mai multe legi.
Concret,
Fiind situate in albia minora a Dunarii, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege.
Sub pretextul realizarii Complexului turistic, sportiv şi de agrement „Dunare-Belina-Seaca", la data de 26 iulie 2013, Consiliul Judeţean Teleorman a inaintat Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice (M.D.R.A.P), o nota de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publica a statului şi din administrarea Ministerului Mediului şi Schimbarilor Climatice - Administraţia Naţionala „APELE ROMANE", in proprietatea publica a judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului judeţean Teleorman.

La primul proiect de hotarare de guvern, doua ministere implicate in avizare, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor Publice au atras atenţia ca scoaterea din domeniul public al statului şi din administrarea “Apelor Romane” a celor doua obiective nu poate fi facuta decat prin lege, nu prin hotarare de guvern.
In aceste condiţii, a aparut necesitatea unui demers menit sa creeze aparenţa ca Insula Belina şi Braţul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparţin domeniului public al statului aflate in administrarea “Apelor Romane”, astfel incat transferul dreptului de proprietate sa se poata realiza prin hotarare de guvern.
Astfel, in şedinţa de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificaţie ale Insulei Belina şi Braţului Pavel, in sensul ca, pe hartie, se elimina apartenenţa acestora la bazinul hidrografic al Dunarii, creand aparenţa ca trecerea lor in proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibila doar printr-o hotarare de guvern.
Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abatut de la prescripţiile normelor legislative, inclusiv prin aceea ca proiectul de hotarare nu a avut, la momentul adoptarii, avizele Ministerului Justiţiei şi al Ministerului Finanţelor Publice.

Din probele administrate, a rezultat banuiala rezonabila ca numita Rovana Plumb, in calitate de ministru al Ministerului Mediului şi Schimbarilor Climatice, cu intenţie, a iniţiat şi promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu incalcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de acte normative.

La data de 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fusesera inlaturate, s-a adoptat H.G. 943/2013 prin care Insula Belina şi Braţul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului şi din administrarea Administraţiei Naţionale „APELE ROMANE", in domeniul public al judeţului Teleorman şi in administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.
Prin modalitatea de adoptare a acestei hotarari de guvern au fost incalcate prevederile Constituţiei Romaniei, cele ale Legii organice 213/1998, ale Legii 107/1996 şi cu O.U.G. 107/2002, avand in vedere ca insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din albia minora a Dunarii, astfel incat nu puteau constitui obiect al unui transfer de proprietate publica. De asemenea, au fost incalcate o serie de dispoziţii ce reglementeaza normele de tehnica legislativa, aspect semnalat in repetate randuri de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, in perioada premergatoare adoptarii hotararii.

Adoptarea hotararii de guvern a fost posibila in condiţiile in care, in calitate de secretar de stat in cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh şi-a insuşit in totalitate conţinutul notei de fundamentare şi a proiectului de hotarare de guvern, a iniţiat şi a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfinţea transmiterea unor parţi din imobilele Insula Belina şi Braţul Pavel, cu incalcarea flagranta a dispoziţiilor legale care reglementeaza normele de tehnica legislativa ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat in repetate randuri de catre Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei.
La randul sau, suspecta Ionela Vasile Stoian, in calitate de director la M.D.R.A.P. -Direcţia Juridica, Relaţia cu Parlamentul şi Relaţii Internaţionale, a sprijinit demersurile nelegale prin aceea ca nu a intocmit note referitoare la observaţiile pe care le-au facut cele doua ministere avizatoare (ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor Publice), nu a respectat reglementarile privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentari false M.F.P. şi M.J. referitor la contactele de inchiriere deja existente.
De menţionat ca, anterior acestor demersuri, suprafeţe din Insula Belina şi Braţul Pavel fusesera inchiriate prin contracte unei firme private.
Pentru a nu atrage atenţia administraţiei publice centrale cu privire la existenţa unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina şi braţul Pavel, s-a dorit obţinerea unor extrase de carte funciara "curate", in care sa nu apara contractele de inchiriere avand ca parţi Administraţia Apele Romane şi aceasta societate comerciala.
Astfel, sub pretextul indreptarii unei erori materiale, suspectele Gheorghiu Mariana Sanda cu complicitatea suspectelor Guşa Rodica şi Diaconu Alexandrina Anduţa, in calitate de registratori, cu incalcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au acţionat astfel incat sa fie radiate notarile privind incheierea contractelor de inchiriere cu acea firma privata.

Faptele descrise mai sus au determinat obţinerea unui avantaj patrimonial de catre Consiliul Judeţean Teleorman, respectiv dreptul de proprietate şi dreptul de administrare asupra unei parţi din Insula Belina şi Braţul Pavel.
Totodata a fost cauzat un prejudiciu statului roman, precum şi o vatamare a drepturilor şi intereselor legitime ale A.N.A.R. prin lipsirea de dreptul de administrare asupra celor doua bunuri.
Un aspect relevant este ca, prin forma finala a HG 943/2013 se renunţa la exprimarea “pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv şi de agrement „Dunare-Belina-Seaca", ceea ce reprezenta motivul iniţial invocat pentru trecerea catre Consiliul Judeţean Teleorman a celor 2 obiective.
Apare in schimb o sintagma mai generala şi anume “in vederea reabilitarii şi valorificarii cadrului natural al zonei Dunarii – Belina -Braţul Pavel”.

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţa calitatea procesuala şi acuzaţiile, in conformitate cu prevederile 307 Cod de procedura penala.

Din probele administrate, a rezultat banuiala rezonabila ca numita Rovana Plumb, in calitate de ministru al Ministerului Mediului şi Schimbarilor Climatice, cu intenţie a ajutat la savarşirea faptei penale reţinute in sarcina suspectei Sevil Shhaideh, respectiv a iniţiat şi promovat H.G. 858/2013 in decurs de 17 ore, in perioada 5.11.2013 - 6.11.2013, cu incalcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de acte normative.

Prin efectele acestei hotarari de guvern s-a urmarit crearea unei aparenţe de legalitate a trecerii Insulei Belina şi a Braţului Pavel, prin proiectul de hotarare de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate in repetate randuri de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei cu privire la forţa juridica a actului normativ.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.