DNA: Victor Ponta se afla intr-o confuzie grava...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.03.2015 18:22 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

”Premierul Victor Ponta creeaza o confuzie grava in opinia publica prin aceea ca pune la indoiala datele prezentate la bilanţul DNA, date referitoare la confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale, dispuse de instanţe, in dosarele penale deferite justiţiei” - spune DNA, cu referire la declaraţiile formulate de Victor Ponta, prim ministru al Romaniei, la data de 3 martie 2015, in cadrul unui interviu la un post de televiziune.

In incercarea de a justifica gradul scazut de recuperare a prejudiciilor de catre ANAF (instituţie aflata in subordinea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor), premierul Victor Ponta a afirmat ca 'e aşa, o mica pacaleala' faptul ca ANAF nu ar recupera decat 10 % din prejudiciile constatate in dosarele penale, pretinzand ca, in realitate, nu ar exista hotarari judecatoreşti care sa impuna aceasta recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea sa angajeze ANAF in recuperarea prejudiciilor.

Ori, in Raportul anual de activitate al DNA, la a carui prezentare a participat personal şi primul ministru Victor Ponta, la data de 24 februarie 2015, se menţioneaza:ca ”Hotararile judecatoreşti ramase definitive in cauzele DNA in anul 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale in suma de peste 310.000.000 euro, de 3 ori mai mult decat in anul 2013. Daca aceasta suma ar fi efectiv executata, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul il plateşte medicilor din Romania intr-un an. Este important ca organele fiscale sa execute efectiv aceste hotarari”.

Aceste hotarari judecatoreşti sunt executorii, iar instituţia abilitata sa le puna in aplicare, in sensul recuperarii efective prejudiciilor este ANAF (Agenţia Naţionala de Administrare Fiscala).
In acelaşi Raport se precizeaza, intr-un paragraf distinct, şi ca 'in 2014 valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezinta de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an'.
Suma se refera la sechestrele aplicate la dosarele trimise in judecata şi reprezinta o valoare independenta de cea aferenta produselor infracţionale, constatata prin decizii judecatoreşti ramase definitive, imprejurare pe care orice fost procuror o cunoaşte.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.