Domeniile si studiile universitare de master pentru 2017-2018, aprobate de Guvern

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.03.2017 17:49 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat domeniile şi programele de studii universitare de masterat organizate in cadrul instituţiilor de invaţamant superior de stat şi particular acreditate, locaţiile geografice de desfaşurare a acestora, forma de invaţamant, limba de predare, numarul de credite de studii transferabile, precum şi numarul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi in anul universitar 2017-2018.

Reglementarile, incluse intr-o Hotarare adoptata de Executiv, au fost stabilite la propunerea senatelor universitatilor, a rapoartelor Agenţiei Romane de Asigurare a Calitaţii in Invaţamantul Superior validate in consiliile din perioada septembrie 2016 – februarie 2017 şi sunt in concordanţa cu angajamentele internationale pe care Romania si le-a asumat in cadrul Strategiei Europa 2020 şi cu recomandarile Cadrului strategic de cooperare in domeniul educaţiei şi formarii profesionale ET 2020.

Stabilirea domeniilor, a programelor şi a numarului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi in anul universitar 2017-2018 s-a facut cu incadrarea in sumele aprobate prin bugetul pentru 2017.
Cifra de scolarizare aprobata pentru anul universitar 2016-2017 la invatamantul universitar de master este de 35.600 granturi de studii, care vor fi repartizate institutiilor de invatamant superior de stat.
Alocarea acestor cifre respecta prevederile legale potrivit carora pentru invatamantul universitar de master trebuie asigurate cel putin jumatate din numarul de granturi de studii alocate invatamantului universitar de licenta.

Pentru urmatorul an universitar sunt stabilite 75 domenii de studii universitare de master cu 2745 programe de studii in cadrul instituţiilor de invaţamant superior de stat şi 40 domenii de studii universitare de master cu 328 programe de studii in instituţiile de invaţamant superior particulare acreditate.
Au fost evaluate şi acreditate 43 programe de studii de master noi.
Documentul conţine, de asemenea, modificarile generate pentru 88 de programe de studii universitare de master ca urmare a infiinţarii noului domeniu de studii universitare de master Asistenţa sociala. Astfel, 39 de programe de studii universitare de master au fost mutate din domeniul Sociologie in noul domeniu Asistenţa sociala, in timp ce 49 de programe de studii universitare de master au ramas in domeniul Sociologie.
Hotararea include şi 41 de programe de studii universitare de master intrate in lichidare la cererea universitaţilor.

Domeniile şi programele de studii universitare de masterat cuprinse in hotararea aprobata au avut la baza:
Ø  crearea premiselor pentru asigurarea unui echilibru corespunzator intre studiile universitare de licenta şi studiile universitare de masterat;
Ø  implicarea comunitatii academice in prospectarea cererilor sociale si economice de calificari universitare, in organizarea fluxurilor studentesti si a programelor de studii in functie de aceste cereri, astfel incat sa creasca contributia invatamantului superior la orientarea si accelerarea schimbarilor din societate.
Ø  dobandirea de competenţe necesare pentru ocuparea unui loc de munca, stimularea creativitaţii şi inovarii, asigurarea competenţei şi incurajarea mobilitaţii studenţeşti.

In acest sens, senatele universitare elaboreaza planuri strategice de dezvoltare institutionala, in special centrate pe programe de studii si de cercetare si incheie contracte institutionale cu Ministerul Educatiei Naţionale prin care isi asuma responsabilitatea publica a cheltuirii eficiente a fondurilor bugetare ce le sunt alocate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.