Dosarul Colectiv, la judecata. 6 vor plati pentru 64 de tineri ucisi...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.04.2016 23:43 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurori ai Secţiei de urmarire penala şi criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetarile şi au dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor:

Anastasescu George-Alin (sub control judiciar) sub aspectul savarşirii infracţiunilor de ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane, vatamare corporala din culpa, in forma agravata, avand ca urmare vatamarea mai multor persoane şi neluarea masurilor legale de securitate şi sanatate in munca;

Gancea Paul-Catalin (sub control judiciar) sub aspectul savarşirii infracţiunilor de ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane, vatamare corporala din culpa, in forma agravata, avand ca urmare vatamarea mai multor persoane şi neluarea masurilor legale de securitate şi sanatate in munca;

Mincu Costin (sub control judiciar) sub aspectul savarşirii infracţiunilor de ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane, vatamare corporala din culpa, in forma agravata, avand ca urmare vatamarea mai multor persoane şi neluarea masurilor legale de securitate şi sanatate in munca;

Niţa Daniela Ioana (sub control judiciar) sub aspectul savarşirii infracţiunilor de ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane, vatamare corporala din culpa, in forma agravata, avand ca urmare vatamarea mai multor persoane, neluarea masurilor legale de securitate şi sanatate in munca şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri;

Niţa Cristian Mihai (sub control judiciar) sub aspectul savarşirii infracţiunii de sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri.

ZAHARIA VIOREL (sub control judiciar) sub aspectul savarşirii infracţiunilor de ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane, vatamare corporala din culpa, in forma agravata, avand ca urmare vatamarea mai multor persoane şi nerespectarea masurilor legale de securitate şi sanatate in munca;

S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. sub aspectul savarşirii infracţiunii de ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane şi vatamare corporala din culpa, in forma agravata, avand ca urmare vatamarea mai multor persoane;

S.C. GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L. sub aspectul savarşirii infracţiunilor de ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane şi vatamare corporala din culpa, in forma agravata, avand ca urmare vatamarea mai multor persoane.

In ziua de vineri seara, 30 octombrie 2015, la Clubul Colectiv din Bucureşti au venit circa 350 de persoane, pentru a audia şi participa la spectacolul formaţiei de rock 'Goodbye to Gravity', care işi lansa cel de-al doilea album, 'Mantras of war'.

Din cercetarile efectuate a rezultat ca, prin condiţiile contractuale impuse la inchirierea spaţiului deţinut in locaţie — Clubul Colectiv, inculpaţii Anastasescu George-Alin, Mincu Costin, Gancea Paul-Catalin au incurajat şi permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in condiţiile in care spaţiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenţa, precum şi desfaşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in condiţiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitaţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu incalcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi izolare fonica pe stalpii de susţinere, pereţi şi tavan, spuma poliuretanica neignifugata).

Totodata, probatoriul administrat in cauza a relevat faptul ca inculpata Niţa Daniela Ioana, in calitate de administrator al S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L., a procurat de la o societate din Bulgaria produse pirotehnice 'fantana de scena', neinsoţite de fişe tehnice, care, in conformitate cu instrucţiunile de utilizare redate in limba bulgara pe eticheta fiecarui produs, dar netraduse, trebuie utilizate numai in spaţiu deschis şi amplasate in poziţie verticala, pe un suport stabil şi plat. De asemenea, nu s-a efectuat un minim instructaj privind modul de folosire al produselor pirotehnice şi noul loc de munca (incinta Clubului Colectiv), pirotehniştii autorizaţi primind dispoziţia sa monteze şi sa acţioneze, la data de 30 octombrie 2015, elementele pirotehnice intr-un spaţiu inchis, respectiv incinta clubului Colectiv, inculpata Niţa Daniela Ioana cunoscand faptul ca la evenimentul organizat vor fi prezente numeroase persoane.

Inculpatul Zaharia Viorel s-a deplasat la Clubul Colectiv, unde a procedat, pe 30 octombrie 2015, la montarea elementelor pirotehnice şi realizarea instalaţiei de efecte pirotehnice, fara a lua masurile de siguranţa pe care legea le impunea, in scopul protejarii vieţii, sanataţii şi mediului.

Toate aceste acţiuni şi omisiuni au condus la producerea incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015 in incinta Clubului Colectiv, care a condus la decesul a 64 de persoane şi, totodata, la vatamarea corporala a unui numar mare de persoane.

Trimiterea in judecata cu privire la infracţiunea de vatamare corporala vizeaza la acest moment numai actele materiale cu privire la cele 20 de persoane vatamate faţa de care au fost finalizate investigaţiile medico-legale.

Intrucat acţiunile şi omisiunile inculpaţilor Anastasescu George-Alin, Mincu Costin, Gancea Paul-Catalin şi Niţa Daniela Ioana au fost realizate atat in interesul, cat şi in realizarea obiectului activitaţii societaţilor comerciale, s-a dispus, totodata, trimiterea in judecata a persoanelor juridice inculpate, respectiv S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. şi S.C. GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L., pentru infracţiunile de ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane şi vatamare corporala din culpa, in forma agravata, avand ca urmare vatamarea mai multor persoane.

In condiţiile unor amenajari improprii ale Clubului Colectiv, caracterizate in primul rand de lipsa unui numar de cai de evacuare, necesar şi prevazut de lege, apte conform destinaţiei lor, şi de tapetarea incintei cu izolaţie antifonica cu spuma poliuretanica (obligaţii care cadeau in sarcina inculpaţilor Anastasescu George-Alin, Mincu Costin, Gancea Paul-Catalin) şi in condiţiile organizarii unui spectacol pirotehnic cu incalcarea normelor elementare in materie (analiza locului de tragere, instructajul la locul de tragere, asigurarea zonei de tragere etc.) — obligaţii ce reveneau inculpatei Niţa Daniela Ioana şi pirotehniştilor autorizaţi, s-au creat premisele producerii tragediei.

Inculpaţii Anastasescu George Alin şi Mincu Costin au realizat in regie proprie o tapetare a celor doi stalpi ai structurii de rezistenţa din beton armat, situaţi in apropierea scenei, folosind un material sintetic de tipul spuma poliuretanica autoadeziva cu faţa cofrata piramidal.

Pentru a da o aparenţa de legalitate a activitaţii desfaşurate, inculpaţii au intocmit o documentaţie specifica prevenirii şi combaterii situaţiilor de urgenţa, insa, potrivit prevederilor deciziilor emise, organizarea apararii impotriva incendiilor a privit numai un spaţiu de 280 mp şi activitatea de 'baruri şi alte activitaţi de servire a bauturilor', nu şi 'activitaţi de interpretare artistica — spectacole', 'activitaţi suport de interpretare artistica', cu consecinţa lipsei oricarei masuri de organizare a prevenirii şi combaterii situaţiilor de urgenţa in legatura cu aceste activitaţi desfaşurate intr-un spaţiu mai larg.

In acest context, deşi formal s-a interzis folosirea focului deschis, in realitate inculpaţii au permis utilizarea pe scara larga a acestuia in incinta Clubul Colectiv.

Spectacolul a debutat la ora 22:00:00, iar primele artificii au fost lansate concomitent cu prima melodie interpretata de artişti. Cea de-a doua tranşa de artificii a fost lansata la ora 22:31:59, la sfarşitul interpretarii unei melodii. Particulele incandescente ale articolelor pirotehnice au depaşit cu mult limita scenei, lovind acelaşi stalp din structura clubului, tapetat cu spuma poliuretanica, neignifugata, cofrata piramidal, situat in stanga scenei, precum şi persoanele aflate in primele randuri, chiar dincolo de aliniamentul stalpilor din beton.

Datorita configuraţiei tavanului şi a dispunerii buretelui, temperatura la tavan a crescut, generand degajarea de materii volatile. In plan orizontal, procesul de ardere a avut o evoluţie radiala şi pulsatorie, pornind dinspre zona focarului iniţial, determinata de configuraţia grinzilor de la tavan, pe care il delimitau in caroiaje (casete/celule) care prezentau şi suprafeţe verticale, constituind acceleratorul incendiului.

Volatilele provenite din descompunerea buretelui fonoabsorbant au format sisteme aer-gaz ale caror viteze de ardere au fost mai mari de 2,3 m/s. Astfel, incendiul s-a dezvoltat, flacarile cuprinzand pe rand o prima caseta, apoi altele doua ale tavanului din zona stalpului de structura incendiat.

Izbucnirea incendiului şi mai ales dezvoltarea sa cu rapiditate la nivelul tavanului au surprins toate persoanele aflate in club. Solistul vocal al trupei rock a remarcat, folosind sistemul de sonorizare, izbucnirea unui incendiu. O singura persoana aflata in proximitatea scenei a aruncat cu lichidul dintr-o sticla spre focul ce se dezvolta pe stalp.

La aproximativ 18 secunde de la primele palpairi ale incendiului, observabile pe imaginile stocate de sistemul de supraveghere video, o mare parte a publicului s-a orientat catre unica ieşire, fiind surprins la alte 10 secunde de proiecţiile de material incendiar şi caderile de bucaţi mari de spuma poliuretanica aprinsa.

Din cauza deficitului de oxigen, incendiul a intrat in regresie la 113 secunde de la iniţierea artificiilor, dar procesul de ardere a continuat in deficit de oxigen cu degajare mare de fum negru, evacuand gaze şi flacari prin holul de acces supraaglomerat, unde se crease o busculada.

La aproximativ 153 de secunde de la aprinderea elementelor pirotehnice şi la circa 139 secunde de la momentul estimat al iniţierii incendiului, acesta a intrat in auto-extincţie, datorita atat consumarii materialului combustibil suport, cat şi reducerii concentraţiei de oxigen la valori specifice intreruperii reacţiei de oxidare.

Volumul suplimentar de gaze de ardere, aerul supraincalzit datorita incendiului in evoluţie, au generat o suprapresiune in incinta clubului. Aceasta suprapresiune s-a eliberat progresiv prin uşa de acces şi tubulaturile aferente ventilatoarelor de introducere şi evacuare aer.

Evacuarea prin sas a fost greoaie, blocajul datorandu-se spaţiului mic şi incapacitaţii unicei cai de ieşire de a asigura evacuarea cu o minima fluenţa a numeroaselor persoane prezente, dar şi deschiderii cu greutate al celui de-al doilea canat al uşii de ieşire.

In aceste condiţii, evacuarea a fost ocupata cu repeziciune de catre public, care incerca fara succes sa se indeparteze de pericol şi a fost supus unei compresii deosebite in situaţia in care multe alte persoane incercau sa paraseasca incinta incendiata a clubului.

Incendiul generalizat a determinat ca intreaga incinta a clubului sa fie cuprinsa de fum negru (reprezentand produşi de reacţie sub forma solida, datorita arderii in deficit de oxigen, incompleta, cu generare de monoxid de carbon) şi flacari (care apar pe imaginile stocate de sistemul de supraveghere video la cota de circa 3,5 m inalţime de pardoseala) generate la descompunerea termica a materialului combustibil, respectiv spuma poliuretanica.

Aceste momente corespund şi cu pierderea de catre instalaţiile de evacuare a rolului de exhaustare a atmosferei din incinta clubului, dovada fiind şi nivelul scazut al vizibilitaţii pe imaginile video, din cauza fumului neevacuat.

Amplificarea procesului de ardere in interiorul clubului, creşterea suprapresiunii create de volumul de gaze, precum şi fenomenul de ardere descendenta şi de propagare a mediului inflamabil catre spaţiile cu concentraţii de oxigen, au determinat ca la numai 56 de secunde de la inceperea evacuarii sa apara flacari in sas, deasupra persoanelor, determinand şi aprinderea draperiei de la intrarea in sala clubului. Flacarile au fost sesizate de sistemul de supraveghere video, imediat vizibilitatea devenind foarte scazuta datorita fumului negru şi dens.

Din cauza aglomeraţiei produse, s-a intrerupt total evacuarea prin ieşirea principala. Mulţi oameni au fost blocaţi la pamant intre uşile duble şi primele randuri de persoane, alte persoane aflate mai in spate fiind evacuate prin escaladarea celor cazuţi. Unele persoane care au reuşit sa iasa, indiferent de starea lor de sanatate, au procedat la extragerea oamenilor blocaţi la pamant.

Ulterior producerii tragicului eveniment, inculpaţii Niţa Daniela Ioana şi Niţa Cristian Mihai au intreprins o serie de acţiuni de distrugere şi sustragere de documente ce constituie probe, pentru a impiedica sau ingreuna cercetarile in cauza.

In vederea recuperarii prejudiciului produs prin savarşirea infracţiunilor, in cauza s-a dispus luarea masurilor asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri aparţinand inculpaţilor.

In cauza s-au constituit parţi civile un numar de 139 de persoane, 11 unitaţi spitaliceşti şi 5 instituţii.

Dosarul a fost trimis, spre competenta soluţionare, Judecatoriei Sectorului 4 Bucureşti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.