Durata arestului la domiciliu, modificata prin Ordonanta de Urgenta!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.06.2015 12:55 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a modificat, printr-o Ordonanţa de Urgenţa, prevederile referitoare la durata arestului la domiciliu incluse in Codul de procedura penala.
Prin aceste modificari, legislaţia va fi pusa in acord cu exigenţele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 361 din 7 mai 2015 referitoare la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 222 (privind durata arestului la domiciliu) din Codul de procedura penala.

Actul normativ adoptat de Guvern creeaza cadrul normativ necesar aplicarii instituţiei arestului la domiciliu in faza de camera preliminara sau in cursul judecaţii in prima instanţa, in limite şi coordonate constituţionale.
Prin modificarile decise, se reglementeaza durata maxima de dispunere a masurii arestului la domiciliu, cu posibilitatea prelungirii acesteia pentru durate care, de asemenea, au maximum prevazut in mod expres.

Astfel, in cursul urmaririi penale, arestul la domiciliu poate fi stabilit pentru o durata de cel mult 30 de zile.
Arestul la domiciliu poate fi prelungit in cursul urmaririi penale numai in caz de necesitate, daca se menţin temeiurile care au determinat luarea masurii sau daca au aparut temeiuri noi, fiecare prelungire neputand sa depaşeasca 30 de zile.
Durata maxima a masurii arestului la domiciliu, in cursul urmaririi penale, este de 180 de zile.

Prelungirea arestului la domiciliu poate fi dispusa de catre judecatorul de drepturi şi libertaţi de la instanţa careia i-ar reveni competenţa sa judece cauza in prima instanţa sau de la instanţa corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscripţie se afla locul unde s-a constatat savarşirea infracţiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.
Judecatorul de drepturi şi libertaţi este sesizat in vederea prelungirii masurii de catre procuror, prin propunere motivata, insoţita de dosarul cauzei, cu cel puţin 5 zile inainte de expirarea duratei acesteia.
Durata privarii de libertate dispusa prin masura arestului la domiciliu nu se ia in considerare pentru calculul duratei maxime a masurii arestarii preventive a inculpatului in cursul urmaririi penale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.