Durerea la romani: de cap, spate si dentare

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 19.02.2013 13:30 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Un studiu comandat de Reckitt Benckiser Healthcare International şi realizat de GfK România a relevat că în topul durerilor se află cele de cap (79%), de spate (62%) şi dentare (38%), urmate de cele reumatice şi articulare, menstruale, musculare şi cele cauzate de lovituri.
Pe o scară de la 1 la 10, intensitatea durerii resimţite de cei intervievaţi ajunge la o medie între 5 şi 6, iar 8% dintre cei care au experimentat dureri de cap le-au resimţit la gradul maxim de durere.
Astfel, în funcţie de sex şi vârstă, se observă că durerile de cap afectează mai mult femeile şi pe cei cu vârsta de până în 40 de ani. În ceea ce priveşte durerile de spate este îngrijorătoare distribuţia uniformă a acestui tip de durere pe toate grupele de vârstă, de la 20 până la 55 de ani.
Durerile dentare au o frecvenţă mai mare la grupele cu vârste cuprinse între 20-30 (50%) şi 31-40 (39%). Durerile reumatice au o incidenţă crescută pentru grupa de vârstă 41-50 şi 51-55 marcate de acelaşi procentaj – 48%. Este interesant de remarcat faptul că pentru durerile reumatice şi articulare se înregistrează procente semnificative (31%; 30%) şi la persoanele cu vârste între 21-30 şi 31-40. Durerile musculare aparţin în special bărbaţilor şi afectează cel mai mult persoanele din grupa de vârstă 20-30.
Durerile de spate au fost menţionate de cei intervievaţi ca având cea mai mare frecvenţă– în medie de 15 ori într-un interval de 6 luni. Durerile reumatice şi cele articulare au de asemenea o frecvenţă similară, iar durerile de cap apar în medie de 12 ori.

Nevoie acută de informare în automedicaţie

Peste 35% dintre respondenţi nu au consultat niciodată doctorul în cazul durerilor, principalul motiv expus fiind acela că nu consideră durerea ca fiind o problemă. Lipsa de timp se transpune în al doilea motiv (27%) de a nu consulta doctorul, iar 13% au spus că îşi cunosc cauzele durerii, şi 10% îşi administrează singuri tratament, de obicei. Automedicaţia este frecvent întâlnită în cazul durerilor de cap, menstruale şi musculare. Respondenţii sunt mai predispuşi să viziteze medicul în cazul apariţiei durerilor de dinţi, reumatice, articulare şi a celor de spate.
Un procentaj de 74 dintre respondenţi ştiu ce medicament să îşi achiziţioneze înainte de a ajunge în farmacie, iar 24% se hotărăsc la faţa locului. Aproximativ 45% dintre intervievaţi au declarat că îşi administrează un analgezic imediat ce apare o durere severă.
63% dintre cei intervievaţi au declarat că se tratează diferit în funcţie de intensitatea durerii, iar 37% folosesc acelaşi medicament indiferent de intensitatea durerii. Aproximativ 20% dintre respondenţi iau câte 2 pastile deodată dacă durerea este severă, în timp ce circa 45% au declarat că în cazul unei dureri mai severe scurtează intervalul de timp în care îşi administrează medicamentele. În cadrul familiei, în ceea ce priveşte acordarea de tratament, rolul îi este atribuit femeii.
Durerile ce apar dimineaţa sau în timpul activităţii cotidiene sunt tratate imediat cu analgezice, în vreme ce durerile ce apar pe finalul zilei de lucru sau acasă sunt mai degrabă tratate prin metode ne-medicamentoase (odihnă, somn).
Ca surse de informare principale pentru tratamentul durerilor uşoare, la nivel declarativ, cei intervievaţi spun că apelează la sfatul medicului sau farmacistului. Pe locul al treilea ca sursă de informare apare menţionat internetul, apoi familia şi prietenii.

Ce ne sperie în caz de durere

Orice tip de durere cu persistenţă în timp, care nu a mai fost experimentată anterior, nu i se detectează o cauză şi nu răspunde la un tratament clasic, reprezintă pentru cei intervievaţi un semnal de alarmă imediat. În comportamentul românilor, măsurile terapeutice sunt întreprinse de regulă în cazul durerilor de tip nou, nefamiliare, în vreme ce durerile deja cunoscute, ce apar recurent şi au o evoluţie predictibilă, tind a fi abordate într-un mod mai relaxat.

Dozajul corect la timpul potrivit

În contextul în care există un număr semnificativ de români care utilizează medicaţia nepotrivită pentru tipul durerii şi manifestă în continuare tendinţa de a-şi administra substanţe active puternice pentru dureri uşoare, compania Reckitt Benckiser lansează campania “Dozajul corect la timpul potrivit” ce îşi propune să informeze şi să educe consumatorii despre automedicaţia corectă şi echilibrată, dar şi să ofere un ghidaj specializat în managementul durerilor uşoare şi moderate.
În sprijinul comunităţilor care doresc să menţină o stare de bine şi să lupte inteligent împotriva durerilor de zi cu zi a fost concepută pagina de Facebook Contra durerii, unde dincolo de informaţiile legate de automedicaţie corectă, terapii alternative pentru stoparea suferinţelor fizice, vor fi publicate recomandări ale specialiştilor din domeniul medical.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.