Educatia rutiera e obligatorie prin lege, dar nu-i religie...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.03.2015 19:35 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Avand in vedere discuţiile aprinse cu privire la orele de religie in şcoli, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania şi ActiveWatch atrag atenţia ca, deşi prevazute prin lege ca fiind obligatorii, orele de educaţie rutiera lipsesc din şcolile din Romania.

Au fost necesare 2.123.645 de cereri adresate Ministerului Educaţiei şi Cercetarii Ştiinţifice pentru ca ora de religie, declarata de Curtea Constituţionala ca fiind opţionala, sa poata fi predata unui procent de 89,75% dintre elevi.

ActiveWatch solicita Ministrului Educaţiei şi Cercetarii Ştiinţifice şi Ministrului Afacerilor Interne sa comunice numarul de cereri ce trebuie adresate celor doua ministere pentru ca educaţia rutiera, declarata de lege ca fiind obligatorie, sa fie predata elevilor din unitaţile de invaţamant preşcolar, primar şi gimnazial.

Conform Ordonanţei de urgenţa nr. 195 din 12 decembrie 2002, cunoscuta şi sub numele de'Codul Rutier', in unitaţile de invaţamant preşcolar, primar şi gimnazial obligatoriu se desfaşoara cel puţin o ora de educaţie rutiera pe saptamana, pe parcursul anului şcolar (art 129).

ART. 105   Constituie contravenţii şi se sancţioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sancţiuni urmatoarele fapte savarşite de catre persoane juridice:

(...) 15. Nerespectarea obligaţiilor de a efectua orele de educaţie rutiera in unitaţile de invaţamant;

ActiveWatch apreciaza implicarea unui numar atat de mare de familii, instituţii şi personalitaţi in campania de inscriere la ora de religie.
Timp de 13 ani, ora de educaţie rutiera nu a avut nicio şansa, chiar daca legea spune ca ea trebuie sa se desfaşoare obligatoriu, cel puţin o ora pe saptamana.

In aceste condiţii, ActiveWatch solicita Ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetarii Ştiinţifice, Sorin Campeanu,   sa comunice care este numarul necesar de familii, instituţii şi personalitaţi implicate intr-o campanie de promovare a respectarii prevederilor legale.

Conform opiniei multor angajaţi ai administraţiei locale şi centrale, precum şi declaraţiilor Poliţiei Rutiere, lipsa de educaţie rutiera este la baza multor evenimente din trafic.
Romania este singura ţara europeana unde elevii nu beneficiaza de un sistem coerent de educaţie rutiera.

Numarul de persoane moarte in accidente rutiere este de aproape doua ori mai mare in Romania decat media europeana (numar de decese raportat la un milion de locuitori).
Experţii Bancii Mondiale au estimat preţul platit in cazul pierderii unei vieţi omeneşti victima a unui accident rutier la 130.000 dolari SUA.

In Romania, estimarea pierderilor economice şi sociale datorate accidentelor rutiere ne indica o valoare de aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut.
Creşterea gradului de siguranţa rutiera, concretizata prin scaderea numarului de victime, ar conduce la creşterea veniturilor bugetare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.