ELEVII nu vor mai primi LAPTELE si CORNUL lui NASTASE. GATA! Doar FRUCTE, LEGUME si LAPTE de la UE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.08.2017 14:35 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Programul pentru şcoli unifica şi continua Programul de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli si Programul “Lapte şi corn” (implementate la nivel naţional), in conformitate cu regulamentele europene incepand cu anul scolar 2017-2018, asigurand astfel participarea Romaniei la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, ce se va derula in perioada 2017-2023, potrivit unei ordonanţe aprobate de Guvern.

Conform legislatiei europene, Programul pentru scoli are doua componente:
#distribuirea de fructe si/sau legume proaspete, lapte natural de consum si/sau produse lactate fara adaos de lapte praf;
#masurile educative care insotesc distributia produselor.

Actul normativ aprobat prevede crearea cadrului legislativ naţional pentru implementarea componentelor şi obiectivelor acestui program in Romania, care va fi pus in aplicare de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Sanataţii.

In termen de 30 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a acestui act normativ, printr-o hotarare de guvern, se vor stabili masurile necesare pentru implementarea Programului pentru şcoli al Romaniei care va asigura si distributia produselor de panificatie.

Acest program urmareşte crearea de obiceiuri alimentare sanatoase de la o varsta frageda, (prin componenta de educaţie pentru sanatate obligatorie a acestui program), precum şi creşterea consumului de produse locale.
Finanţarea Programului pentru şcoli al Romaniei va fi asigurata de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata repartizate pe judete si municipiul Bucuresti, si din fonduri externe nerambursabile. Bugetul pentru implementarea Programului pentru şcoli al Romaniei in fiecare an scolar se va stabili anual prin Hotarare de Guvern.

Din punct de vedere legislativ, ordonanţa de urgenţa aprobata stipuleaza ca, la intrarea in vigoare a hotararii de guvern, vor fi abrogate OUG nr.96/2002 şi OUG nr. 24/2010.
Mai mult, acordurile-cadru/contractele de achiziţie publica incheiate pentru aplicarea prevederilor OUG nr.96/2002 şi OUG 24/2010, inainte de data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, sunt supuse dispoziţiilor legale in vigoare la data cand acestea au fost incheiate in ceea ce priveşte incheierea, modificarea, interpretarea, efectele, executarea şi incetarea acestora.
Programul pentru şcoli al Uniunii Europene se va derula incepand cu anul şcolar 2017-2018 ca urmare a adoptarii Regulamentului (UE) 2016/791 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 mai 2016.

In prezent, elevii şi preşcolarii primesc fructe şi/sau legume, produse lactate şi de panificaţie in baza Programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli (OUG nr. 24/2010) şi a Programului “Lapte şi corn” (OUG nr.96/2002).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.