ELEVII se vor IMBUIBA cu FRUCTE, LEGUME, LACTATE si PANIFICATIE de... 2,05 LEI pe ZI. Si aia din FONDURI EUROPENE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.09.2017 19:01 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Preşcolarii şi elevii din invaţamantul primar şi gimnazial vor primi, in anul şcolar 2017-2018, fructe şi legume proaspete, produse lactate şi produse de panificaţie.

Guvernul a adoptat , printr-o Hotarare, modul de aplicare şi de finanţare a Programului pentru scoli al Romaniei, in perioada 2017-2023, in condiţiile in care acest program a fost adoptat, printr-o Ordonanţa, in şedinţa din 18 august.

Conform actului normativ, pentru anul scolar 2017-2018, limita valorica zilnica/prescolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru portia de fructe si legume; 0,88 lei pentru portia de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru portia de produse de panificatie.
Aproximativ 2,074 milioane de preşcolari şi elevi vor beneficia de acest program.

Finanţarea Programului va fi asigurata de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata si din fonduri externe nerambursabile.
Pentru anul scolar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevazuta suma de 377,08 milioane lei, care se utilizeaza dupa cum urmeaza:
a) 70,483 milioane lei pentru acordarea gratuita de fructe si legume si 41,408 milioane lei pentru derularea masurilor educative;
b) 109,3 milioane lei pentru acordarea gratuita de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf si 41,408 milioane lei pentru derularea masurilor educative
c) 114,4 milioane lei pentru acordarea gratuita de produse de panificatie.

Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricola, pentru aceeaşi perioada, este de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuita de fructe si legume si derularea masurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuita de lapte si produse lactate.

Produsele care pot fi distribuite prescolarilor si elevilor sunt:
- Fructe si legume: mere, pere, struguri de masa, prune, morcov, pastarnac, telina radacina, sfecla rosie, ardei grasi, castraveti proaspeti.
- Lapte si produse lactate: lapte de consum fara adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fara adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covasit, chefir, sana si alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).
- Produse de panificatie: corn sau baton din faina integrala; covrigi simpli sau biscuiti uscati din faina integrala fara adaos de zahar, indulcitori si alti aditivi alimentari.

Pe parcursul saptamanii, unui prescolar/elev i se vor acorda gratuit 2 portii de fructe si/sau legume, 2 portii de lapte, o portie de produse lactate si 5 portii de produse de panificatie. Pentru asigurarea diversitatii, portia de fructe si/sau legume va fi insotita de o portie de biscuiti si/sau covrigi uscati, iar portia de lapte si produse lactate va fi insotita de corn si/sau baton. In cazul in care unitatile de invatamant nu dispun de spatii de depozitare, portia de produse lactate poate fi inlocuita cu o portie de lapte.

Programul pentru scoli al Romaniei cuprinde şi o serie de masuri educative care insotesc distributia fructelor, legumelor, laptelor si produselor lactate pot fi realizate şi anume: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expozitii, targuri sau alte evenimente si/sau activitati similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe si legume si lapte si produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe si legume si de lapte si produse lactate sau de activitati educative practice.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.