Esti parinte? Vezi cum se acorda o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.07.2015 14:47 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, normele metodologice pentru aplicarea legii prin care se acorda parinţilor şi reprezentanţilor legali zile lucratoare libere pentru ingrijirirea sanataţii copiilor.
Ziua libera urmeaza sa se acorde unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, in baza unei cereri depusa cu 15 zile inainte de vizita la medic.
Parintele care solicita ziua libera trebuie, de asemenea, sa dea o declaraţie pe propria raspundere, conform careia celalalt parinte nu a solicitat o zi libera in acel an, şi nici nu o va solicita.
Controlul medical se poate efectua atat in sistemul public de sanatate, cat şi in cel privat.
Dupa efectuarea controlului medical, parintele/reprezentantul legal al copilului are obligaţia sa prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigaţiilor.
Pe baza acestora, medicul de familie elibereaza gratuit o adeverinţa, pe care parintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovada ca acest control medical a fost efectuat.

In situaţia in care ziua libera a fost acordata in cursul anului şcolar, iar copilul frecventeaza o forma de invaţamant preuniversitar, medicul de familie are obligaţia de a elibera pentru acesta o scutire medicala.

Potrivit Legii 91/2014, se acorda parinţilor/tutorilor asiguraţi in sistemul asigurarilor sociale de stat o zi sau doua zile lucratoare libere, in funcţie de numarul copiilor pentru a verifica anual starea de sanatate a copilului/copiilor.
Familiile sau persoane care au in ingrijire unul sau doi copii au dreptul la o zi lucratoare libera, iar ce care au trei sau mai mulţi copii vor beneficia de doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul.
De asemenea, pentru aceasta zi libera,  angajatorul nu are obligaţia sa plateasca parinţilor drepturile salariale aferente unei zile de lucru.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.