Europarlamentar Adrian Severin!... Ordonati!... Hai, 3 ani si 3 luni cu executare!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.02.2016 22:37 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi trei luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru luare de mita şi trafic de influenţa.
Decizia nu este definitiva.

Scandalul a avut loc in 2011, cand o echipa de jurnalişti britanici de la ziarul The Sunday Times, pretinzand a fi reprezentanţi ai unei organizaţii de lobby, l-au convins sa accepte o suma de bani in schimbul introducerii de amendamente la legislaţia europene.
Ziarul a dezvaluit ca alţi doi membri ai Parlamentului European au fost in aceeaşi situaţie, insa Adrian Severin a fost singurul dintre cei trei care nu şi-a dat demisia din Parlamentul European, deşi a fost ulterior huiduit in plen şi marginalizat, pierzand funcţia de vicepreşedinte din partea Partidului Socialiştilor Europeni.
Mai tarziu, pe data de 25 noiembrie a aceluiaşi an, Adrian Severin a starnit stupoare cand a ţinut o prelegere despre corupţie la Bucureşti, in contextul in care dovezile luarii sale de mita erau larg accesibile şi DNA incepuse deja urmarirea penala impotriva sa.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea in judecata a inculpatului SEVERIN ADRIAN, membru in Parlamentul European, in sarcina caruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mita şi trafic de influenţa.

In perioada decembrie 2010 – martie 2011, inculpatul Severin Adrian, in calitate de membru in Parlamentul European, a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte şi a votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societaţii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o susţin, pe de alta parte. La suma menţionata se adauga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente.
In contextul discuţiilor din perioada ianuarie – martie 2011, inculpatul Severin Adrian le-a pretins celor doua persoane, potrivit inţelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influenţa asupra a doi deputaţi din Comisia Juridica, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din legislativul european, precum şi asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clienţilor companiei pe care cei doi susţineau ca o reprezinta.
In vederea incasarii sumei 12 000 euro, inculpatul Severin Adrian a emis o factura pe care a trimis-o pe email uneia din cele doua persoane.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.