Europarlamentarul Tokes Laszlo a demisionat din UDMR

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 12.03.2012 11:20 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Subsemnatul Tőkés László, fondator al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), preşedintele de onoare al acesteia din 1990 până în 2003, momentul desfiinţării funcţiei, în prezent membru al organizaţiei din Timiş, prin prezenta doresc să îmi anunţ demisia din UDMR.

Decizia mea este determinată de următoarele:
În calitate de iniţiator al deciziei Parlamentului European de a interzice mineritul pe bază de cianuri nu pot accepta poziţia permisivă a partidului minoritar din coaliţia de guvernare cu privire la investiţia de la Roşia Montană, investiţie pe care o chiar sprijină.

Pentru mine a devenit o problemă din ce în ce mai stânjenitoare să răspund, pe holurile Parlamentului din Bruxelles, întrebărilor unor colegi îngrijoraţi care doresc să afle acum, totuşi, ce se întâmplă în România? Nu prea pot să spun nici că firma canadiană ne-a cumpărat miniştrii...

România a aderat în 2007 la Uniunea Europeană, însă nici acum nu a fost acceptată în Spaţiul Schengen - printre altele, din cauza corupţiei atotcuprinzătoare. Este o situaţie inacceptabilă nu doar pentru mine, ci şi pentru întreaga noastră comunitate maghiară din Transilvania, ruşinată de comportamentul unor deputaţi UDMR, care depun toate eforturile pentru a zădărnici activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de verificarea averilor demnitarilor sau pe cea a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Niciodată nu am fost de acord cu participarea UDMR la guvernare necondiţionat, doar de dragul puterii. Motivaţi de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastră de stat maghiară, au preschimbat dezideratul autonomiei în posturi de directori şi prefecţi, şi sunt pregătiţi să dea, pe bani mărunţi, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atâta timp, poartă o bună parte din responsabilitate pentru falimentarea ţării, iar nota de plată au lăsat-o în cârca poporului: în loc de creare de locuri de muncă am primit măsuri de austeritate şi doar un împrumut extern de peste 30 de miliarde de euro menţine România pe linia de plutire.

Resping practica UDMR - bazată interese obscure de partid - de excludere şi de dezbinare a comunităţii maghiare din România. După ce a pus mâna pe toate fondurile publice destinate comunităţii şi apoi le-a distribuit aproape în exclusivitate pentru finanţarea propriilor interese, în 2012 UDMR a ajuns să pună arbitrar monopol partinic şi pe sărbătorile noastre naţionale, pe statuile noastre şi pe locurile noastre simbolice.

Am convingerea că nu maghiarii din Transilvania există datorită UDMR ci fix invers: atât partidele noastre maghiare din Transilvania cât şi demnitarii lor aleşi trebuie să slujească întotdeauna întreaga comunitate.

Oradea, 12 martie 2012

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.