Evenimente din 2014-2015 cu impact asupra libertatii de exprimare in Romania

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.05.2015 21:16 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ActiveWatch a lansat Raportul FreeEx 2014-2015 - Libertatea Presei in Romania.
Anul 2014 - an electoral cu o intensa dinamica politica - a scos in evidenţa, mai acut decat in anii trecuţi, principalele probleme care afecteaza libertatea presei – politizarea excesiva, mecanisme corupte de finanţare a presei, aservirea agendei editoriale intereselor patronale, infiltrarea redacţiilor şi contaminarea agendei publice de catre agenţi ai serviciilor de informaţii.

In 2014, Romania s-a situat pe locul 52 in clasamentul internaţional anual privind libertatea presei, realizat de organizaţia Reporteri fara Frontiere, in declin cu şapte locuri faţa de anul precedent (cand s-a situat pe locul 45).

Principalele evenimente din 2014-2015 cu impact asupra libertaţii de exprimare:

# Transformarea presei in instrument de propaganda politica a fost mai vizibila ca oricand, mai ales in contextul unui an electoral.
#   Campania electorala a fost marcata de partizanate faţişe ale televiziunilor de ştiri, insoţite de manipulari, dezinformari, atacuri la persoana şi de exploatarea sensibilitaţilor naţionale şi religioase.
#   Mass-media au fost din nou folosite de unii patroni pentru a pune presiune pe justiţie.
#   Acţiunile justiţiei au expus legaturile corupte dintre mass-media, mediul politic şi cel de afaceri. Unele dintre acestea sunt specifice crimei organizate.
#   Au aparut noi cazuri de corupţie in presa de care se fac vinovaţi patroni, administratori de presa, dar şi jurnalişti. Patroni şi finanţatori de presa au fost arestaţi pe banda rulanta pentru fapte de corupţie sau evaziune fiscala.
#   S-au inregistrat noi cazuri de jurnalişti inculpaţi sau condamnaţi pentru mita sau şantaj.
#   Un jurnalist s-a deconspirat ca agent sub acoperire al unor servicii de informaţii, iar directorul SRI, George Maior, a confirmat existenţa acestor agenţi infiltraţi in redacţii.
#   Directorul SRI, George Maior, a jignit şi ameninţat deschis oponenţii legilor Big Brother (jurnalişti, organizaţii de drepturile omului, membrii Curţii Constituţionale).
#  Legile Big Brother au fost declarate neconstituţionale.
#   Un cor intreg de jurnalişti a susţinut deschis legile Big Brother şi SRI.
#   „Campionii” insultelor şi ameninţarilor la adresa jurnaliştilor au fost, din nou, demnitarii.
#  A explodat numarul insultelor intre oamenii din presa apropiaţi taberelor politice.
#  Un jurnalist a fost batut, jignit şi injurat de poliţişti in interiorul unei secţii de poliţie din centrul Capitalei, chiar in timp ce documenta un subiect despre abuzurile poliţistilor.
#   Mai mulţi reporteri au fost bruscaţi sau insultaţi in timpul unor proteste de strada.
#   Mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine au facut abuz de poziţia lor in raport cu libertatea cetaţenilor de a se exprima şi de a se asocia in spaţiul public.
#  Preşedintele, premierul şi unii miniştri fug de intrebarile incomode sau raspund cu insulte la adresa jurnaliştilor.
#   Guvernul a sacrificat libertatea de exprimare a jurnaliştilor şi cetaţenilor pentru a face pe plac delegaţilor guvernului chinez.
#  Unele instituţii ale statului impun tarife exagerate pentru documentele de interes public eliberate, restricţionand accesul la informaţii de interes public.
#  Instanţele au stabilit ca televiziunea şi radioul public sunt sub incidenţa Legii accesului la informaţii de interes public.
#   Criza economica a continuat sa afecteze piaţa de media, fiind coroborata cu problemele penale ale unor patroni/finanţatori de presa.
#  Condiţia jurnalistului a devenit şi mai precara, pe fondul disponibilizarilor, intarzierilor salariale, insolvenţelor in care se afla o parte semnificativa a presei.
#   Increderea publicului in mass-media continua sa scada. Electoratul pare sa se fi indreptat masiv spre surse alternative de infomare, cum ar fi mediile online, fie ele de tip mainstream sau alternativ, fie catre social media.
#   Au existat destul de multe situaţii in care autoritaţile romane au incercat sa limiteze dreptul la libera exprimare a minoritaţii maghiare.
#   O serie de produse editoriale au fost cenzurate de persoane cu funcţii de conducere din TVR.
#  Preşedintele-Director General al TVR s-a plans de existenţa unor intervenţii de natura politica din partea partidului de guvernamant.
#   Conducerile TVR şi SRR au blocat abuziv candidaturile unor persoane din afara instituţiei pentru locurile din CA rezervate reprezentanţilor salariaţilor.
#   CNA s-a discreditat in ochii publicului din cauza proastei funcţionari, a timiditaţii cu care sancţioneaza incalcarea legii, a conflictelor interne intre membri, a prestaţiei Preşedintei instituţiei şi a problemelor penale care o vizeaza pe aceasta şi pe inca o membra.
#   Din inregistrarile unor discuţii interne intre preşedinta CNA şi angajaţi reiese ca anumite televiziuni ar fi fost favorizate, iar unor operatori de cablu li s-ar fi solicitat sponsorizari.
#   CNA nu a funcţionat in perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din lipsa de cvorum, partidele parlamentare nemanifestand interes pentru desemnarea rapida a unor noi membri.
#   Numarul de litigii civile pare sa fi crescut in ultimul timp, in special dupa adoptarea noului Cod civil. Campioni absoluţi la numarul de procese in calitate fie de reclamant fie de parat sunt grupul Intact şi (foşti şi actuali) angajaţi ai acestuia.
#   Instanţele au inceput sa oblige la publicarea de scuze. Alte masuri, care pot fi considerate disproporţionate, sunt: obligarea la publicarea unor hotarari judecatoreşti integrale (ceea ce implica logistica şi costuri nerealiste) şi obligarea la ştergerea unor articole din mediul on-line.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Raportul FreeEx 2014-2015 - Libertatea Presei în România
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 3 Mb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.