Exportam peste Prut prostia, miopia si dezinteresul caracteristic de la Bucuresti!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.01.2016 11:48 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţiile Zilei:

Traian Basescu:

”Este ultima sansa !
La Chisinau, Presedintele Nicolae Timofti a cistigat batalia politica impotriva oligarhului tupeist Plahotniuc .
Ion Paduraru, un fost judecator si un proeuropean convins, a primit si onoarea, dar si misiunea grea de a forma noul guvern. Daca va fi sprijinit inclusiv din Romania, cred ca va reusi (prietenii lui Plahotniuc de la Bucuresti stiu despre ce vorbesc).
Dupa formarea si validarea in parlament a noului guvern, Romania trebuie sa vireze imediat suma necesara inchiderii bugetului pentru anul 2016.Cred ca finantele din Romania trebuie sa intre deja in discutii cu omologii de la Chisinau in baza legii de imprumut aprobata de Parlamentul Romaniei.
Alegerile anticipate in R.Moldova convin Moscovei si fortelor politice promoscovite. In schimb, instalarea guvernului Paduraru inseamna mentinerea directiei vest, ceea ce este in interesul major al Romaniei.
Presedintele Nicolae Timofti si-a facut datoria fata de R.Moldova. Si-o va face si Romania?
Este ultima sansa.
PS-Pozitia lui V.V.Ponta impotriva Preşedintelui Timofti si in sprijinul implicit al oligarhului Plahotniuc, nu face decit sa-i consolideze supranumele de "iresponsabil vesel".

Victor Ponta:

”Pe scurt despre Republica Moldova!
Am preferat sa nu comentez public situaţia din ultima perioada din Moldova. Ii cunosc prea bine pe absolut toţi cei implicaţi (am tot vorbit cu ei in ultimele zile in speranţa gasirii unei soluţii), nu am vrut sa para ca dau indicaţii prietenilor mei de acolo pe care ii respect şi apreciez. Şi oricum in liniştea totala produsa de cei care au acum funcţii şi responsabilitaţi in Romania vocea mea s-ar fi auzit prea tare!
Acum insa zarurile au fost aruncate - haosul este total, falimentul aproape inevitabil şi perspectiva acapararii puterii de cei care se declara oficial pro-Rusia şi anti-Romania devine o certitudine.
Timp de mai mulţi ani Romania a investit enorm in Moldova şi bine a facut - sentimente, bani, proiecte, capital internaţional şi incredere. Aşa s-a ajuns ca Premierul Iurie Leanca sa semneze Acordul de Asociere la UE şi Romania sa fie principalul partener comercial şi politic al Moldovei. Gazoduct, gradiniţe, SMURD, proiecte culturale, ajutor financiar şi instituţional, zeci de milioane de Euro din banii noştri. Şi direcţia era corecta şi plina de rezultate palpabile!
In ultimele doua luni am reuşit insa sa exportam peste Prut prostia, miopia şi dezinteresul caracteristic de la Bucureşti! Tradarea Bucureştiului este cu atat mai condamnabila cu cat nu ne mai aflam in 1940, singuri impotriva unei URSS formidabil de puternica. Deci azi e pura laşitate şi prostie! Cand cei de la Chişinau aveau cea mai mare nevoie de sprijinul nostru, liderii noştri politici au plecat in vacanţa!
Situaţia e pana la urma mult mai simpla decat pare: la Chişinau pot conduce in continuare cei care (indiferent de alte defecte) sunt pro-Europa şi pro-Romania (PD/ PL/ PLDM şi Leanca) sau cei care se declara cu mandrie ca fiind Pro-Rusia (Dodon şi Usatai)! A treia cale pur şi simplu nu exista!
Noi am refuzat sa il sprijinim pe Leanca (cel mai sincer şi onest pro-european şi roman) pentru ca in 2014 a votat cu Ponta. Am refuzat sa sprijinim Partidul Liberal condus de Ghimpu şi Chirtoaca (cei mai consecvenţi şi asumaţi unionişti) pentru ca au fost prieteni şi rude prin alianţa cu Basescu. Am refuzat sa sprijinim Partidul Democrat (cel mai puternic acum in Parlamentul de la Chişinau) pentru ca este social-democrat şi partener al PSD. Am refuzat sa sprijinim Guvernul Streleţ al PLDM pentru ca a facut sedinţa comuna cu Guvernul Romaniei in septembrie la Neptun.
Rusia nu sufera de orbirea conducatorilor de la Bucureşti. Dodon şi Usatai sunt sprijiniţi puternic şi pe faţa şi in cazul alegerilor anticipate pot castiga şi Parlamentul şi Guvernul şi vor alege şi noul Preşedinte (mandatul celui actual expira in martie anul acesta).
Ştiu sigur ca exista Cancelarii europene in care se gandeste ca mai bine sa nu il mai iritam pe Putin şi cu Moldova şi sa ii dam aceasta ţara mica şi 'neimportanta'! Pana la urma Basarabia a fost luata Romaniei tot printr-un Pact al unor Mari Puteri. Dar ceea ce pentru alţii poate fi "Real Politik" pentru noi este pur şi simplu tradarea interesului nostru naţional.
Exact cand era nevoie mai mare la Bucureşti şi Chişinau, sunt cei mai slabi şi inadecvaţi lideri! Am vazut ca Preşedintele Timofti al Moldovei (un om de treaba şi bun la suflet, dar total rupt de realitate şi influenţat negativ de oameni cu resentimente personale) tocmai l-a decorat pe Preşedintele Iohannis (cel care a "contribuit" mult in ultimul an la situaţia Moldovei prin faptul ca nu a facut absolut nimic!). Cred ca amandoi merita sa fie decoraţi de Vladimir Putin pentru modul in care dau pe tava Moldova inapoi Rusiei (dupa ce in 2014 fraţii noştri de peste Prut ajunsesera in cel mai apropiat punct de Romania şi Europa din ultimii 75 ani).
"Ghinion" ar spune unii - eu doar spun ca este cea mai grava afectare posibila a intereselor naţionale romaneşti din 1940 şi pana azi! Mai sper inca in faptul ca la Chişinau (nu la Bucureşti din pacate) se vor gasi in ceasul al 13-lea nişte minţi luminate care sa salveze situaţia! Dar speranţa e din ce in ce mai mica”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.