FABRICA de DEZINFORMARE a fostei SECURITATI lucreaza la TV sa-i salveze pe INFRACTORII STRATEGICI

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 19.06.2017 15:43 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Cu referire la o serie de inregistrari audio difuzate de un post de televiziune in cursul serii de 18 iunie 2017, inregistrari ce redau presupuse afirmaţii atribuite procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, Biroul de Informare şi relaţii Publice ibormeaza ca inregistrarile respective nu sunt autentice, ele conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor enunţate de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie in diverse imprejurari, cum ar fi şedinţe publice ori şedinţe de lucru cu procurorii secţiilor operative.
Intre fragmentele care se aud pe inregistrari au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparţin procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi anumite expresii licenţioase pe care nu le-a folosit şi nu le foloseşte.

Concret, DNA enumera urmatoarele fragmente vadit nereale, cu titlu de exemplu:
„Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: sa "decapitaţi" instituţional in dosarul ala cu casele şi sa ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea.”
„Dar altceva ma ingrijoreaza, ca la aştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Ma ingrijoreaza de ce nu-i inhaţam!”
„Eu dupa decizia Curţii Constituţionale mi-aş fi dorit sa ieşim cu un dosar cu un ministru, ca ma gandesc ca totuşi presam. Sau, ma rog... ceva dosare importante”
„Iar colegii au dovedit ca s-au depus documente in procesul legislativ şi Curtea a venit şi... aoleu, manca-ţi-aş gura... Paţesc ca (...) de la Constanţa…..”

In consecinţa:
1. Direcţia Naţionala Anticorupţie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesitaţii sesizarii din oficiu cu privire la savarşirea infracţiunii prevazute de art. 268 alin. 2 Cod penal, respectiv inducerea in eroare a organelor judiciare.
Sesizarea a fost intemeiata pe faptul ca inregistrarile ce conţin un amestec de fragmente reale cu sintagme obţinute prin colaţionare risca sa conduca la acreditarea unei idei false şi anume ca procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar da ordine ca procurorii sa investigheze anumite persoane sau sa direcţioneze ancheta intr-un anumit sens.

2. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au sesizat din oficiu sub aspectul infracţiunii prevazute de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000, respectiv folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicitaţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Sesizarea a fost intemeiata pe faptul ca la şedinţele cu procurorii din secţiile operative se discuta aspecte ce ţin de managementul intern al acestei unitaţi de parchet, imprejurari care nu sunt destinate publicitaţii.

3. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au sesizat şi Inspecţia Judiciara, exprimandu-şi convingerea ca in cadrul Inspecţiei Judiciare se pot efectua verificari, avand in vedere ca respectiva compilaţie de inregistrari a fost confecţionata şi utilizata in scopul evident de a crea o percepţie falsa faţa de modul in care se desfaşoara activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi in scopul de a slabi capacitatea acesteia de a a-şi indeplini atribuţiile prevazute de lege.

O parte a acestor inregistrari par a fi facute in contextul organizarii a doua şedinţe de analiza, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, in mod separat, procurorii din cadrul a doua secţii operative din cadrul Structurii Centrale: Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.
Potrivit celor doua procese verbale intocmite, in cadrul acelor şedinţe, la care, alaturi de Laura Codruţa Kövesi au participat şi cei doi adjuncţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, s-a discutat despre „operativitatea soluţionarii cauzelor, ritmicitatea in administrarea probelor, respectarea cu stricteţe a normelor de procedura penala”.

Totodata, Laura Codruţa Kövesi a cerut procurorilor cu funcţii de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi şi verificarea cu regularitate a ritmicitaţii in efectuarea urmaririi penale.
Aceste aspecte ţin de exercitarea fireasca şi responsabila de catre procurorul şef a atribuţiilor sale manageriale prevazute de Regulamentul de Ordine Interioara al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Printre problemele identificare in soluţionarea cu intarziere a unor cauze au fost: efectuarea unor expertize şi constatari de specialitate, un volum ridicat de acte de urmarire penala necesare, lipsa unor raspunsuri la cereri de asistenţa judiciara internaţionala, sustragerea unor persoane de la urmarire penala şi efectuarea formalitaţilor pentru trimiterea in judecata in lipsa, incarcatura mare de dosare pe procuror.
La una din cele doua secţii s-a constatat ca sunt in lucru 42 de cauze mai vechi de 4 ani de la inregistrare, 30 de cauze mai vechi de 5 ani de la inregistrare, 22 de cauze mai vechi de 6 ani de la inregistrare, 8 cauze mai vechi de 7 ani de la inregistrare şi 2 cauze mai vechi de 8 ani de la inregistrare.
Faţa de aceasta situaţie, la data de 31 martie 2017, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a emis un ordin prin care a dispus un control al activitaţii desfaşurate de catre Secţia de combatere a corupţiei şi de catre Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru a stabili motivele nesoluţionarii dosarelor mai vechi de 4 ani de la inregistrare, in aceasta perioada de timp.
Controlul a fost efectuat de cei doi procurori şefi adjuncţi al DNA, respectiv Marius Iacob şi Nistor Calin, in perioada 28 aprilie -12 mai 2017.
In prezent sunt in curs de analiza rezultatele controlului şi eventuale masuri necesare.

Potrivit Regulamentului de ordine Interioara al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, intre atribuţiile ce ii revin procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se numara:
#„conduce şi coordoneaza intreaga activitate a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, luand masuri pentru buna organizare şi funcţionare a acesteia;
#ia masuri [...], pentru indeplinirea la timp şi in condiţii de calitate a lucrarilor şi pentru stabilirea unor raporturi de serviciu care sa asigure realizarea corespunzatoare a atribuţiilor
#asigura şi verifica modul de respectare a dispoziţiilor legale, a ordinelor şi a regulamentelor de catre intregul personal
exercita controlul asupra activitaţii procurorilor şi a intregului personal din subordine, direct sau prin procurori anume desemnaţi;”
#(art. 7 alin.(1) lit. a) c) q) şi s) din Regulamentul de ordine interioara al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aprobat prin Ordinului ministrului justiţiei nr. 1643/2015)
Dispoziţiile aceluiaşi Regulament ii obliga pe procurori „sa efectueze urmarirea penala, sa participe la şedinţele de judecata şi sa soluţioneze lucrarile in mod temeinic şi operativ” (art. 81 alin.(2) lit. e din Regulamentul de ordine interioara al Direcţiei Naţionale Anticorupţie) şi „sa asigure securitatea dosarelor penale şi a celorlalte lucrari, precum şi confidenţialitatea acestora, potrivit legii” (art.81 alin.(2) lit. f din Regulamentul de ordine interioara al Direcţiei Naţionale Anticorupţie).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.