Fiecare ROMAN va avea CARTE ELECTRONICA DE IDENTITATE, cu cip BIOMETRIC! CARDUL de SANATATE se DESFIINTEAZA!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 19.03.2017 21:12 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice, incepand cu data de 19 martie 2017, Proiectul de LEGE pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenta persoanelor şi actele de identitate ale cetatenilor romani.

Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt asteptate pe adresa de e-mail: dgj_transparenta@mai.gov.ro, in termen de 10 zile.

Dilema: Deşi nu s-a terminat in intregime implementarea cardului national de sanatate, acesta isi inceteaza valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronica de identitate. Aşadar, milioanele de euro investite in cardurile naţionale de sanatate au fost bani aruncaţi pe apa sambetei!...

# Text integral # Expunere de motive # Tabel comparativ - Vezi documentele ataşate de la finalul articolului

Iata cateva elemente prevazute de LEGEA pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenta persoanelor şi actele de identitate ale cetatenilor romani:

# Opţional, se poate elibera carte de identitate simpla sau carte electronica de identitate inainte de implinirea varstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinţi, a reprezentatului legal, a persoanei desemnata din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenta sociala unde se afla minorul sau a persoanei careia i-a fost incredintat in plasament.

# Cartea electronica de identitate permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, in sisteme informatice terte ale administratiei publice, precum si in alte sisteme informatice, stabilite prin hotarare a Guvernului, si utilizarea semnaturii electronice extinse bazate pe certificat calificat, in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.

# De la data realizarii condiţiilor tehnice pentru eliberarea cartii electronice de identitate, cartea de identitate simpla si cartea electronica de identitate se elibereaza:
a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 şi 14 ani;
b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;
c) cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani.

# De la data realizarii condiţiilor tehnice pentru eliberarea cartii electronice de identitate, cetatenii romani pot opta pentru eliberarea:
a) unei carti electronice de identitate, in una dintre variantele prevazute la art. 17 alin.(6);
b) unei carti de identitate simple, in cazul in care, din motive religioase sau de constiinta, refuza in mod expres obtinerea unei carti electronice de identitate.

# Pana la implinirea varstei de 12 ani, cartea electronica de identitate, solicitata in condiţiile art.121, se elibereaza fara imaginile impresiunilor papilare.

# In cazul incapabililor si al persoanelor infirme sau analfabete, semnatura olografa a titularului poate lipsi din continutul cartii de identitate simple.

# Datele cu caracter personal care se inscriu pe cartea electronica de identitate sunt cele prevazute la alin. (2), cu aplicarea, dupa caz, a prevederilor alin. (3). In format electronic se inscriu:
a) datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului;
b) prenumele parintilor titularului;
c) un certificat si, dupa caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001;
d) datele biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si, dupa caz, imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

# Certificatul si certificatele calificate se emit si se inscriu, dupa cum urmeaza:
a) certificatul, de catre Ministerul Afacerilor Interne;
b) certificatele calificate, de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001.

# Punerea in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii de identitate simple se realizeaza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate sau a primei carti de identitate simple, pe masura asigurarii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

# Cartea electronica de identitate permite titularului autentificarea in sistemul informatic al asigurarilor sociale de sanatate, pentru a beneficia de servicii medicale. Cardul national isi inceteaza valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronica de identitate.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Expunere de motive
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 329.39 Kb
Descarca Tabel comparativ
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 339.06 Kb
Descarca Text integral
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 174.95 Kb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.