Fiii Gorjului se plang de Ponta si Marga

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.06.2012 18:20 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Domnule Preşedinte al României,
Vă scriem din Gorj, judeţul adoptiv al premierului Victor Ponta. Timp de două mandate de deputat de Gorj, nu a făcut aproape nimic pentru judeţ, în anumite cercuri cultivând ideea că se va revanşa când va ajunge prim-ministru.La puţin timp de la înscăunarea sa în fruntea guvernului, unele decizii ale lui Victor Ponta deja provoacă la nivelul societăţii civile din Gorj nostalgii faţă de perioada în care era doar un deputat inexistent pentru acest judeţ.

Recent am aflat cu stupefacţie că Victor Ponta a aprobat propunerea ministrului Afacerilor Externe de a numi în conducerea acestui minister pe Adrian Gorun, fostul rector al Universităţii 'Constantin Brâncuşi' (UCB) din Tg Jiu, o persoană pe deplin compromisă public, retrogradă structural şi total contraindicată domeniului strategic şi extrem de sensibil al diplomaţiei, aflată în centrul mai multor scandaluri de presă la Târgu Jiu şi în război deschis cu o parte din cadrele didactice de la UCB, pe care le-a acuzat public că s-au constituit într-un grup infracţional.

Domnule Preşedinte,

Prin prezenta petiţie, vă solicităm cu bună credinţă, în interes public, ca, în baza prerogativelor dumneavoastră legale, să verificaţi dacă numirea lui Adrian Gorun în postul de secretar general adjunct din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) s-a făcut cu respectarea legilor şi, mai ales, în interesul statului român şi al cetăţenilor săi. În context, ataşăm decizia nr. 374, emisă în 20 iunie 2012 de primul-ministru al României (Anexa 1).

Necontestând legalitatea principiului mobilităţii la nivel de funcţie publică, vă rugăm a verifica dacă această numire se numără printre favorurile reciproce pe care ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, şi actualul secretar general adjunct al MAE, Adrian Gorun, şi le-au făcut în interes personal şi cu folosirea banului public.

Menţionăm că aceşti doi domni s-au aflat în relaţie de subordonare în cadrul UCB din Târgu Jiu, pe parcursul anului academic 2011-2012. Adrian Gorun i-a acordat abuziv un 'salariu personalizat', în condiţiile în care Andrei Marga a chiulit la absolut toate cursurile pe care s-a angajat să le predea.

Mai exact, rectorul Adrian Gorun semnează, în data de 19 decembrie 2011, Hotărârea nr. 18 a Consiliului de Administraţie al UCB, care, la nivelul art. 4, acordă retroactiv un statut privilegiat în ceea ce priveşte remunerarea pe parcursul primului semestru al anului academic 2011-2012 a actualului ministru de Externe, Andrei Marga (Anexele 2a şi 2b).

Necontestând că recent - pensionatul profesor Andrei Marga, fost rector, timp de patru mandate, al Universităţii 'Babeş-Bolyai' din Cluj, merita din plin acest tratament preferenţial (remunerare pe 'nivel profesor cu tranşa de vechime corespunzătoare'), vă semnalăm următoarele:

1. În momentul semnării acestei hotărâri, dl. Rector Adrian Gorun era şi preşedinte ales al Senatului UCB (de cca. 45 de zile), ceea ce Legea Educaţiei Naţionale 1/2011 consideră o incompatibilitate;

2. UCB din Târgu Jiu se confruntă cu dificultăţi financiare, până într-acolo încât nu numai că tuturor cadrelor didactice li se solicită să accepte o remunerare minimă, pe nivel de lector, când predau cursurile în regim de plata cu ora, ba, uneori, chiar si aceasta este plătită doar în procent de 50% sau mai puţin;

3. În acel moment, Andrei Marga era încă titular al Univ. 'Babeş - Bolyai' din Cluj. Conform Cartelor celor două universităţi, dl. Marga era obligat să obţină acordul universităţii unde era titular, pentru a i se permite să predea la Târgu Jiu. Conducerea UCB nu a făcut public un astfel de document;

4. Acest tratament preferenţial s-a repetat în al doilea semestru al anului academic 2011-2012 (Anexele 3a şi 3b), când d-lui ministru Marga i se aprobă remunerarea pe nivel de profesor, cu toate sporurile, pentru a preda cursuri în regim de plata cu ora la universitatea de stat din Târgu Jiu. 5. În momentul în care aceste aspecte au fost făcute publice în Ziarul de Investigaţii GORJNEWS, conducerea UCB a remis redacţiei o scrisoare în care actualul rector Moise Bojincă susţine că, într-adevăr, filosoful Andrei Marga nu şi-a ţinut vreun curs, dar că a fost suplinit de un coleg economist - Prof. George Niculescu, dar şi de Adrian Gorun (fără a se specifica detaliile concrete ale suplinirii) şi că Marga nu a fost plătit, pe motiv că a chiulit. Această scrisoare deschisă (Anexa 4) nu a prezentat vreo dovadă în susţinerea afirmaţiilor rectorului UCB, în schimb noi avem hotărârile prezentate mai sus, în anexe, care lămuresc totul: sub conducerea lui Adrian Gorun, Universitatea 'Constantin Brâncuşi' din Târgu Jiu a acordat ministrului Marga un tratament financiar 'personalizat'.

În momentul de faţă, rolurile s-au inversat: Adrian Gorun se află în subordinea ministrului Marga la MAE. Să ne aşteptăm că, acum, Marga va întoarce favorurile primite din partea rectorului Adrian Gorun la UCB? Acesta este rolul instituţiilor statului român de drept?

În continuare, supunem atenţiei dvs. alte motive pentru care Adrian Gorun este inadecvat unui post într-un minister atât de prestigios şi sensibil, precum cel al Afacerilor Externe:

1. În legătură cu Adrian Gorun s-a demonstrat, în ediţia din 15 iunie 2012 a Ziarului de Investigaţii GORJNEWS (http://www.gorjnews.ro/slider/adrian-gorun-irose%C8%99te-bani-publici-in-plagiate.html), că a irosit miliarde de lei vechi, bani publici, pentru a produce plagiate. Pe scurt, Adrian Gorun a coordonat un volum de cercetare, care a fost rezultatul unui grant intern (Anexa 5), şi care este, în fapt, un evident plagiat (Anexele 9 - 16). Ca atare, a fost sesizat Consiliul de Etică al ANCS (Anexa 18).

2. Universitatea 'Constantin Brâncuşi', unde Adrian Gorun este Preşedinte al Senatului, are încă o problemă de plagiat cu decana de la Facultatea de ştiinţe Economice din această universitate, prof. Gabriela Babucea, care e acuzată de un profesor al Princeton University că i-a plagiat notele de curs. Acest interviu este publicat în data de 22 iunie de GORJNEWS şi este disponibil online la adresa

http://www.gorjnews.ro/slider/%E2%80%9Dsunt-%C8%99ocat-de-nivelul-de-impostura%E2%80%9D.html

3. Adrian Gorun deţine, sfidând Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, două posturi plătite din bani publici: unul la UCB (unde nu şi-a rezervat postul de cadru didactic titular) şi celălalt la MAE, după ce anterior ocupase o funcţie de conducere la Comisia de Prognoză. Asociaţia Grupul de Acţiune în Interes Public a sesizat Comisia de Prognoză în legătură cu acest aspect (Anexa 19), moment în care Adrian Gorun a fost extras de acolo, la cererea lui Andrei Marga, şi mutat la MAE.

4. Adrian Gorun este cunoscut în presa locală din Gorj pentru frecventele derapaje, ce nu au nimic în comun cu diplomaţia. Ziarul de investigaţii GORJNEWS a remis ministrului Educaţiei chiar o scrisoare deschisă, cu ceva timp în urmă, cerându-i să se sesizeze în legătură cu multiplele ilegalităţi săvârşite de Adrian Gorun. Această scrisoare a fost preluată şi de Alianţa pentru o Românie Curată, fiind disponibilă la adresa: http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtintrebari-la-care-catalin-baba-trebuie-sa-raspundal-2481 .htm . Singurul răspuns primit a fost din partea unei consiliere, de pe o adresa de yahoo (Anexa 20), prin care MECTS exprimă o atitudine protectoare faţă de derapajele d-lui Gorun;

5. Adrian Gorun pare a avea o apetenţă neostoită de a-şi însuşi bani publici, chiar şi atunci când nu i se cuvin. Dovezi clare în acest sens sunt multiplele granturi interne pe care şi le-a acordat sub pretextul cercetării ştiinţifice (având, drept efect, plagiate), dar şi implicarea domniei-sale în proiecte de cercetare (Anexele 21 şi 22) din domeniul Ingineriei (deşi pregătirea domniei-sale este una filosofică). Rezultatul: în anul 2011, Dl. Gorun a încasat din 'cercetare ştiinţifică' 850 milioane lei vechi, conform declaraţiei de avere. Băieţii deştepţi din energie au finanţat ilegal astfel de 'cercetări inginereşti' şi, la schimb, au fost invitaţi să predea la UCB: vezi cazul fostului director general al Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea (el însuşi chiulangiu 100% la cursurile pe are trebuia să le predea), care a debutat în învăţământ la 60 de ani, direct ca profesor de masterat la UCB! ( Anexele 23 şi 24).

6. În condiţiile în care a candidat ilegal pentru un al treilea mandat de rector, dl. Adrian Gorun a avut atitudini publice destul de nediplomatice faţă de contracandidatul său şi susţinătorii săi. Astfel, conform noului secretar general adjunct al MAE, orice indivizi ce ar candida împotriva domniei-sale sunt 'pucişti constituiţi într-un grup infracţional' (Anexa 25).

În încercarea de a-şi legitima candidatura ilegală pentru al treilea mandat de rector, Adrian Gorun a comandat şi plătit cu bani publici o scrisoare omagială semnată de lideri ai studenţilor din UCB, care-l implorau public să candideze. Semnatarii scrisorii au primit burse de excelenţă. Cităm: 'această Universitate a ajuns renumită şi s-a dezvoltat foarte mult datorită managementului dvs., capacităţii şi competenţei de care aţi dat dovadă. Vă mărturisim faptul că suntem alături de dvs. şi de echipa dvs. managerială. Rugămintea noastră, a studenţilor este aceea ca dvs. să candidaţi în continuare la funcţia de rector al acestui centru academic târgujian cu renume.'

7. Ca urmare a managementului implementat de Adrian Gorun în ultimii ani la UCB, această instituţie a ajuns în curs de desfiinţare, fapt certificat de ultimele evaluări. Astfel, în 2011 MECTS a evaluat universitatea gorjeană ca fiind în coada instituţiilor de învăţământ superior din România, cu optsprezece programe de studii în ultimele trei categorii şi cu un singur program de studii în prima categorie. Tot în 2011, Alianţa pentru România Curată l-a nominalizat pe Adrian Gorun în 'Lista neagră a mogulilor din universităţi', din cauza numeroaselor probleme de integritate, certificate, de altfel, şi de Agenţia Naţională de Integritate. În 2009, analizând transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei şi managementul financiar, Coaliţia pentru Universităţi Curate a plasat Universitatea 'Constantin Brâncuşi' pe ultimul loc în Topul Integrităţii Universităţilor din România, acordându-i 0 (zero) stele.

În condiţiile în care primul-ministru, dl. Victor Ponta, a fost deputat timp de două mandate în Gorj şi cunoaşte manifestările şi practicile specifice d-lui Adrian Gorun, ne exprimăm amărăciunea că promovează în 'cel mai cinstit guvern' astfel de indivizi.

Faţă de cele semnalate, vă rugăm să vă exercitaţi obligaţiile legale şi să ne răspundeţi în scris, în termenul legal, la adresa contact@gaip.ro . Vă mulţumim!

Vicepreşedinte G.A.I.P.,

Cerasel CUTEANU

Preşedinte Grupul de Acţiune în Interes Public,

Narcis DAJU

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.