Firme unguresti, prejudiciu de peste 1,3 milioane euro la bugetul de stat

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.06.2015 12:38 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

A fost identificat un circuit tranzactional fictiv format din patru firme cu sediul in Romania (Oradea) si Ungaria, prin intermediul carora, in perioada 2012-2014, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 1,3 milioane euro (6,01 mil lei).
Aceste firme aveau rolul de a disimula existenta unor operatiuni economice, deoarece reprezentantii firmei din Oradea inregistrau in contabilitate achizitii si livrari fictive de legume si fructe provenite aparent de la cele trei firme maghiare, in scopul sustragerii de la plata TVA si a impozitului pe profit datorate bugetului de stat.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism –Serviciul Teritorial Oradea impreuna cu ofiteri de politie din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea, beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al inspectorilor antifrauda  din cadrul ANAF - Directia Generala Antifrauda Fiscala, au efectuat in data de 30.06.2015 un numar de 6 perchezitii domiciliare  la sediul social si punctele de lucru ale unei societati comerciale de pe raza judetului Bihor precum si la locuintele administratorilor/asociatilor, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari infractionale, specializata in infractiuni de evaziune fiscala.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2012 - 2014, reprezentantii societatii NATURAL FRUIT SRL au constituit un grup infractional organizat specializat in savarsirea de infractiuni de evaziune fiscala prin crearea unui circuit tranzactional fara continut economic real, al carui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contributiilor la bugetul de stat.
Astfel, membrii gruparii au  infiintat mai multe firme in Ungaria, pe numele unor interpusi, persoane cu cetatenie romana, domiciliati in judetul Bihor.
Exista suspiciuni ca operatiunile de livrare declarate si inregistrate in contabilitate, catre societatile ungare din circuit, controlate prin interpusi nu au avut la baza operatiuni reale, incercandu-se astfel disimularea realitatii fiscale prin crearea unei aparente privind existenta unor operatiuni care in fapt nu au existat, cu scopul de a crea in mod artificial TVA deductibil si de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.
Astfel, a rezultat ca beneficiarul operatiunilor fictive din acest lant tranzactional creat artificial a fost societatea NATURAL FRUIT SRL, aceasta avand ca obiect de activitate ˝Comert cu ridicata al fructelor si legumelor˝, care prin exercitarea dreptului de deducere pe baza documentelor emise in acest circuit, si-a diminuat nelegal TVA de plata cu suma de 3.607.332 lei si impozitul pe profit cu suma de 2.404.888 lei, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 6.012.220 lei.
In cauza au fost instituite de catre inspectorii antifrauda masuri asiguratorii in baza OG nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, asupra conturilor bancare curente de disponibilitati ale societatii NATURAL FRUIT SRL, in valoare de 4.758.344 lei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.