FMI a disponibilizat inca 475 milioane euro pentru Romania

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.06.2012 17:29 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul României anunţă că, astăzi, Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a votat - în unanimitate - Scrisoarea de Intenţie a Guvernului României, adoptată imediat după formarea noului Executiv, pe 8 mai 2012.Această scrisoare reprezintă cea de-a cincea evaluare a Acordului de tip preventiv cu România şi disponibilizarea a încă 475 milioane euro.
Acest vot reprezintă o validare solidă din partea FMI pentru politica guvernamentală şi transmite un semnal important pe plan internaţional.
Scrisoarea de Intenţie a fost apreciată în mod unanim, ceea ce este cu atât mai semnificativ din punctul de vedere al României.
În actualul context intern şi internaţional, acest semnal arată soliditatea direcţiei pe care Guvernul României o adoptă în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială.
Următoarea misiune de evaluare a instituţiilor financiare internaţionale este programată să aibă loc către finele lunii iulie şi începutul lunii august 2012.
FMI estimează o creştere economică de 1,5%, în 2012, în România, în pofida performanţelor mai scăzute, ca urmare a vremii nefavorabile din primul trimestru. Pe de altă parte, instituţiile financiare internaţionale (FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană - n.r.) şi autorităţile române au convenit o relaxare a ţintei de deficit pe cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB în acest an, Franks precizând, însă, că Guvernul trebuie să menţină o politică fiscală prudentă.
Acordul stand-by de tip preventiv încheiat cu FMI se desfăşoară în perioada 2011-2013 şi pune la dispoziţia României 3,09 miliarde DST (circa 3,6 miliarde de euro la data acordării primei tranşe). România nu a atras sume de la FMI în cadrul acestui aranjament.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.