Fost ministru de interne pe vremea lui Ceausescu urmarit penal pentru Moartea dizidentului Ursu Gheorghe

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 19.01.2016 14:14 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Presedintelui Romaniei formularea cererii de urmarire penala pentru HOMOŞTEAN GEORGE, fost ministru de interne, in perioada 04.09.1978 - 03.10.1987, sub aspectul complicitatii la infracţiuni contra umanitaţii, prevazuta  de art. 48 Cod penal rap. la art. 439 alin. 1 lit. e, g, k din Codul penal.
Faptele retinute in sarcina acestuia formeaza obiectul dosarului cunoscut generic „Moartea dizidentului Ursu Gheorghe Emil” aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
 Deşi faptele ce formeaza obiectul cauzei au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileşte procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale, avand in vedere ca normele de procedura sunt de stricta şi imediata aplicare, procedura de sesizare a Preşedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, ori fost membru al Guvernului este aplicabila şi in prezenta cauza.
De altfel, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constituţionala a statuat ca in privinţa mandatului de membru al Guvernului, Constituţia nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protecţie şi anume condiţionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarşite in exerciţiul funcţiei.
Aceasta masura de ocrotire a interesului public subzista şi dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, aşa incat este evident ca, in privinţa infracţiunilor comise in exerciţiul funcţiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea aceloraşi norme procedurale.

George Homoştean, uneori Gheorghe Homoştean (n. 19 iunie 1923, Deva) este fost prim-secretar PCR al judeţului Alba, fost ministru de interne in perioada comunista.
La data de 31 decembrie 1989 a fost rechemat din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Romaniei in Republica Socialista Cehoslovaca.
In data de 26 aprilie 2010 preşedintele Traian Basescu i-a acordat Ordinul Virtutea Militara, pe care i l-a retras in 21 mai 2010, dupa ce a fost facuta publica activitatea sa de poliţie politica, respectiv condamnarea sa pentru instigare la omor deosebit de grav.
In 1981 a fost implicat in capturarea şi asasinarea celor trei terorişti din Acţiunea „Autobuzul”.
George Homoştean este socrul politicianului Ioan Florin Homoştean Milaciu.
Ioan Florin Homostean Milaciu are 56 de ani, in ultimii 28 de ani a lucrat ca notar public, iar, timp de 20 de ani, a fost membru PSD (pana in luna ianuarie 2012, cand si-a dat demisia din partid).

Gheorghe Ursu (n. 1 iulie 1926, Soroca, Basarabia - d. 17 noiembrie 1985, torturat la penitenciarul din Calea Rahovei, Bucureşti) a fost un inginer constructor, poet, scriitor şi disident.
A fost arestat in urma denunţului unei colege de serviciu, care a intrat in posesia jurnalului sau intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate.
A murit din cauza batailor primite in timpul detenţiei.

Gheorghe Ursu s-a nascut in oraşul Soroca, fiul lui Vasile Ursu (din Galaţi) şi al Margaretei (din Magura Ilvei Nasaud).
Gheorghe a invaţat la şcoala din Soroca pina in anul 1941 cind familia s-a mutat la Galaţi.
A continuat sa inveţe la liceul Vasile Alecsandri din Galaţi.
Bunicii lui din partea mamei, impreuna cu inca 10 membri ai familiei (care erau evrei) au fost ucişi la Auschwitz.

In anul 1970 i s-a publicat la editura Litera un volum de versuri numit "Mereu Doi" cu o prefaţa scrisa de Nina Cassian.
In urma confiscari Jurnalului intim, prietena lui, poeta Nina Cassian, a preferat sa nu se mai intoarca in Romania şi a emigrat in SUA.
In octombrie 2001, Serviciul Roman de Informaţii a dat in presa un comunicat, prin care a anunţat existenţa de 50.000 de file de manuscrise confiscate inainte de 1989.
Printre ele au fost 811 pagini ale jurnalului lui Gheorghe Ursu.
In octombrie 2003, foştii colonei de miliţie, Tudor Stanica şi Mihail Creanga au fost condamnaţi la 20 de ani de inchisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu.
In decembrie 2005, fostul general SRI, Eugen Grigorescu, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare privind dispariţia jurnalului lui Gheorghe Ursu.
Fiul inginerului Ursu, Andrei Ursu, incearca sa gaseasca aceste pagini de jurnal, care au ajuns pe la inceputul anilor 90 la Gabriela Adameşteanu, cea care a publicat o selecţie din Jurnal in revista 22, in arhiva CNSAS.
Gheorghe Ursu a fost şi scriitor, cartea de calatorie scrisa de acesta fiind publicata post-mortem in anul 1991.

Gheorghe Ursu a fost arestat pe 21 septembrie 1985 pe motiv ca deţinea valuta.
A fost plasat in aceeaşi celula cu „recidiviştii violenţi” Marian Cliţa şi Gheorghe Radu, iar miliţienii au primit ordin sa nu intervina, chiar daca din spatele gratiilor se auzeau zgomote.
In paralel, Gheorghe Ursu era scos din celula şi „interogat” zilnic, prin „metode specifice”, de catre Securitate.
Disidentul a rezistat pana pe 17 noiembrie 1985, iar organele statului au notat drept cauza oficiala a morţii o „peritonita”

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.