Fost MINISTRU PSD de FINANTE desfiinteaza GUVERNAREA PSD-ALDE!... PSD trebuie sa inteleaga ca nu poate pune doar EXECUTANTI in locul MINISTRILOR!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.01.2018 10:55 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Ioana Maria Petrescu, fost ministru PSD de finanţe:

”Un an de guvernare PSD-ALDE. Ce se intampla cand toata lumea se bate pe ciolan?
Programul de guvernare al PSD precizeaza la inceput cateva principii de guvernare precum: transparenţa stabilitate, respect, profesionalism şi incredere. Sunt principii de bun-simţ, pe care le-am aplaudat in urma cu un an, doar ca azi par hilare in lumina „performanţelor” actualei coaliţii de guvernare.  Ordonanţele de modificare a Codului Penal şi a Codului Fiscal date peste noapte, fara nicio dezbatere publica, schimbarea guvernelor şi a miniştrilor in ritm ameţitor, ignorarea partenerilor sociali, numiri dubioase in funcţii de secretari de stat şi şefi de companii publice sunt doar cateva exemple ale acestor „performanţe” care au dus intr-un final la prabuşirea increderii populaţiei in Guvern şi in Parlament.(...)

Guvernanţii, in schimb, s-au repezit la prajiturica din prima! Lista de „deserturi” din planul cu care PSD a caştigat alegerile a fost deja servita in primul an de guvernare. Ea include reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% de la 1 ianuarie 2018, creşterea punctului de pensie de la 1 iulie 2017 la 1.000 de lei şi de la 1 iulie 2018 la 1.100 de lei si creşterea pensiei minime de la 520 lei la 640 lei din ianuarie 2018. Creşterea pensiilor mici este cu siguranţa un lucru bun, daca guvernul s-ar fi ingrijit mai intai sa asigure şi banii necesari la buget pentru a susţine aceste masuri.  Mai mult, anul acesta, salariaţii din sistemul public vor primi vouchere de vacanţa in valoare de 1.450 lei. Iar transportul este gratuit pe calea ferata pentru toţi studenţii din Romania, incepand cu anul 2017.(...)

Exista, bineinţeles, şi o lista lunga de promisiuni din programul de guvernare care au fost uitate cu desavarşire, deşi au fost trambiţate des in campania electorala. La capitolul taxe, impozitul pe venit trebuia sa devina zero pentru medici, numarul taxelor, tarifelor şi comisioanelor nu ar fi trebuit sa depaşeasca 50 şi pentru agenţii economici numarul taxelor fiscale şi nefiscale ar fi trebuit sa fie de maximum 40 de la 1 ianuarie 2018. Incepand cu aceeaşi data, impozitul pe terenul agricol lucrat trebuia eliminat, iar impozitul pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutivi trebuia dublat. De asemenea, era promis impozit zero pentru dividende.(...)

Pacaleala cea mai mare a anului 2017 a fost, cu siguranţa, Legea salarizarii unitare. Creşterile de salarii brute trambiţate se traduc, de fapt, in creşteri minore ale salariului net, odata cu trecerea plaţii asigurarilor sociale in sarcina angajatului. Aşa ca, majoritatea angajaţilor de la stat care vor primi o creştere de 25% a salariului brut de la 1 ianuarie 2018, vor vedea o majorare a veniturilor nete de doar 4%.(...)

In planul de guvernare se menţioneaza ca se va „simplifica legislaţia privind achiziţiile publice”. Ce a facut guvernul? A modificat legea astfel incat autoritaţile sa poata incheia contracte in unele cazuri chiar fara obligaţia de a publica anunţul online. De asemenea, vor putea atribui contracte de pana la aproximativ 900.000 lei. Modificarea Legii achiziţiilor publice intru-un mod care da drumul la sifonarea banilor publici s-a facut, probabil, din cauza ca alte modificari de substanţa din strategia naţionala pentru achiziţii publice nu au fost facute la timp, astfel incat sistemul sa funcţioneze corect dupa normele internaţionale.(...)

Este foarte clar ca guvernarea nu poate fi gestionata şi de la partid şi de la Palatul Victoria.  PSD trebuie sa inţeleaga ca nu poate pune doar executanţi in locul miniştrilor, pentru ca rolul acestora din urma nu este doar de a bifa automat nişte masuri din planul de guvernare, ci de a conduce domenii vitale pentru dezvoltarea şi siguranţa Romaniei. Este nevoie de specialişti macar in eşalonul doi, pentru a asigura un minim de profesionalism al actului de guvernare. Sa speram ca alianţa de guvernare se trezeşte la realitate macar dupa un an, pentru a lua o nota de trecere in urmatoarele luni, daca doreşte sa mai ramana la guvernare. In anul care tocmai s-a incheiat, am putea spune ca  guvernarea PSD – ALDE a ramas corijenta”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.