Fostul preot Gigel Stirbu este... Nymphomaniac

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.01.2014 16:56 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, regreta decizia comisiei de raiting din cadrul Consiliului Naţional al Cinematografiei de a interzice difuzarea in cinematografe a filmului Nymphomaniac vol II, prin acordarea clasificarii IM-18-XXX.
Hotararea comisiei este cu atat mai bizara, in opinia ministrului, cu cat prima parte a acestui film - Nymphomaniac vol.I - a primit clasificarea IM-18 şi ruleaza in cinematografe din 17 ianuarie 2014.

”Regizorul filmului Nymphomaniac, danezul Lars von Trier, este o personalitate recunoscuta şi apreciata la nivel mondial pentru activitatea regizorala. Producţiile sale au primit numeroase premii din partea unor jurii prestigioase. Nu cred ca noi ar trebui sa-i negam valoarea prin interzicerea difuzarii in cinematografe a acestui film.
Intr-adevar, inţeleg ca filmul Nymphomaniac include scene explicite, uneori şocante, din spaţiul intim, care sunt, in principiu, subiecte tabu. Insa criticii de film recomanda spectatorilor sa işi concentreze atenţia mai degraba asupra dramei profunde pe care o expune aceasta pelicula. Opinia mea este ca spectatorii cu varsta de peste 18 ani au capacitatea de a discerne şi de a interpreta acest film in sensul pe care insuşi regizorul Lars von Trier il propune.
In cazul in care Comisia de raiting işi reconfirma decizia, Romania va fi singura ţara din Europa care interzice difuzarea acestei pelicule in cinematografe. Eu, insa, imi exprim speranţa ca membrii Comisiei vor lua decizia inţeleapta de a permite prezentarea acestui film publicului larg, in cinematografe.
Nu in ultimul rand, aş dori sa atrag atenţia asupra faptului ca suntem o democraţie tanara şi ca orice forma de cenzura ne poate trimite cu mulţi ani in urma pe scara istoriei” - a conchis fostul preot Gigel Ştirbu.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.