Gata, e OFICIAL! Fiecare ROMAN va fi dotat cu CIP!... CARDUL de SANATATE va fi eliminat!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.10.2017 18:13 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetatenilor romani prin care se asigura premisele necesare punerii in circulaţie a unui nou document de identificare electronic.
 
Cartea electronica de identitate (CEI) va permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi in sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum si utilizarea semnaturii electronice, in condiţiile legii.
CEI va facilita astfel accesul cetaţeanului la diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare etc.), cu efecte majore privind simplificarea relaţiei cu autoritaţile publice, cresterea calitaţii si accesibilitaţii serviciilor publice.

CEI va respecta cerinţele Comisiei Europene privind securizarea documentelor in contextul combaterii terorismului, al migraţiei ilegale, al traficului de droguri şi de persoane, carţile de identitate actuale fiind realizate cu tehnologie din anii '90.

Noul document de identificare va oferi cetaţenilor garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea ca persoana care prezinta actul de identitate este titularul datelor de identificare inscrise pe respectivul document.

Proiectul de lege aprobat prevede posibilitatea cetaţeanului de a opta pentru eliberarea unei carţi electronice de identitate, cu sau fara imaginea impresiunilor papilare a celor doua degete aratatoare, sau a unei carţi de identitate simple, fara CIP.
In cazul minorilor, la solicitarea parinţilor sau a reprezentaţilor legali, se introduce posibilitatea eliberarii unei carţi de identitate simpla sau electronica, indiferent de varsta copilului.

CEI va permite, printre altele, autentificarea in Platforma informatica a sistemului public al asigurarilor sociale de sanatate pentru a dovedi calitatea de asigurat a titularului.
Noul document de identitate nu va conţine date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului.
Cardul de sanatate işi inceteaza valabilitatea in momentul emiterii catre titular a unei carţi electronice de identitate.  
Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei carţi electronice de identitate, se vor emite in continuare carduri de sanatate, in aceleaşi condiţii din prezent.
Totodata sunt stabilite termene, diferenţiate, de valabilitate a actelor de identitate, in funcţie de varsta titularului, in scopul surprinderii modificarilor fizionomiei titularului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.