Gata, nu mai pleaca medicii in strainatate! Salarii mai mari cu 25 %!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.08.2015 14:28 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Personalul din sistemul public sanitar va beneficia de o majorare cu 25% a salariului brut, a soldei lunare brute/salariului lunar brut, incepand cu 1 octombrie 2015, comparativ cu nivelul din luna septembrie a acestui an, stabileşte o ordonanţa de urgenţa aprobata de Guvern.

Masura a fost luata de Guvern in scopul creşterii motivarii personalului din sistemul public sanitar şi, implicit, a stoparii migraţiei cadrelor medicale catre locuri de munca din strainatate.
Totodata, prin actul normativ se majoreaza cu acelaşi procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru condiţii de munca, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de garda şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta/salariul brut lunar, in masura in care personalul işi desfaşoara activitatea in aceleaşi condiţii.

De aceste creşteri salariale va beneficia personalul din unitaţile sanitare publice cu şi fara paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, centrele de sanatate, centrele de sanatate multifuncţionale, unitaţile specializate de urgenţa şi transport sanitar publice, inclusiv unitaţile sanitare aflate in subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitara proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unitaţilor penitenciare, personalul din reţeaua de medicina şcolara, asistenţa medicala comunitara, precum şi alte unitaţi sanitare şi medico-sociale publice aflate in subordinea Ministerului Sanataţii.
De asemenea, de aceste majorari salariale beneficiaza şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiza Medicala şi Recuperare a Capacitaţii de Munca şi a serviciilor de expertiza medicale aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii.

Pe cale de consecinţa, se majoreaza cu acelaşi procent, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunara bruta lunara in funcţie de care se acorda bursa de rezidenţiat.
Aceasta modificare va conserva dreptul medicilor rezidenţi de a beneficia şi dupa majorarea salariala decisa de bursa de rezidenţiat in cuantum lunar de 670 de lei.  
De asemenea, potrivit ordonanţei de urgenţa, medicii rezidenţi vor fi incluşi in categoria tinerilor specialişti din sanatate, care pot beneficia de inchirierea unei locuinţe ANL.
Astfel, alaturi de tinerii specialişti din invaţamant, şi cei din sanatate, inclusiv medicii rezidenţi, care au pana la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinte ANL, pot primi repartiţii in cel mult trei ani de la implinirea acestei varste.
Locuintele pentru tineri destinate inchirierii, inclusiv cele construite si destinate in mod exclusiv inchirierii tinerilor specialisti din invatamant sau sanatate sunt proprietate privata a statului.
Aceste locuinte sunt administrate de autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti in care acestea sunt amplasate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.