Ghici ce tara nu iubesc romanii?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.03.2013 13:50 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Conform Barometrului de opinie 'ADEVĂRUL despre România', românii îi apreciază cel mai mult pe germani (77%), în timp ce la coada preferinţelor se regăseşte Ungaria, cu 31% din opţiunile pozitive exprimate.
 Astfel, în clasamentul ţărilor preferate de români conduc Germania (77%), Marea Britanie (75%) şi Franţa (72%). În schimb, ţările faţă de care românii au sentimente mai degrabă negative sunt Ungaria (53%), Rusia (48%) şi Bulgaria (46%). Este important de precizat că datele au fost culese înainte de episodul Schengen marcat de atitudinea critică a Germaniei (aflată în topul ţărilor faţă de care românii au sentimente mai degrabă pozitive).

În privinţa Statelor Unite, sentimentele pozitive ale românilor se menţin la cote ridicate (71%), uşor sub atitudinea faţă de principalele ţări europene (Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania).
De remarcat că la coada clasamentului se situează ţări vecine: Bulgaria (37%), Ucraina (32%) şi Ungaria (31%). Faptul că sentimentele negative ale respondenţilor se îndreaptă cu predilecţie către statele vecine este explicabil prin aceea că românii tind în continuare să valorizeze ţările occidentale în detrimentul statelor din zona de sud-est a Europei. În plus, percepţia unor rivalităţi istorice sau de dată mai recentă contribuie la această opinie negativă.

În mod tradiţional se vorbeşte despre o simpatie reciprocă româno-chineză, inclusiv la nivel popular. O anumită simpatie a românilor faţă de China există şi poate poate fi constatată în urma măsurătorilor. China este văzută pozitiv de aproape 60% dintre români, mult mai bine decât Polonia, Bulgaria, Ungaria sau Rusia.
 Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 21 - 28 februarie 2013.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.