Ghidul de finantare a programului RABLA 2015

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.02.2015 16:07 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Timp de 10 zile, Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto naţional (RABLA 2015) va fi supus dezbaterii publice.
Imediat dupa aceasta consultare, Rabla va demara cu etapa de validare a producatorilor in program, pentru ca, in cursul lunii martie, sa poata fi accesat de catre toţi romanii care vor sa-şi inlocuiasca autovehiculele vechi, poluante, cu altele noi şi cu emisii mult scazute.

Programul din 2015 are alocat un buget de 200 de milioane de lei, cu 33% mai mult faţa de anul precedent.
Astfel, vor fi puse la dispoziţia romanilor 25.000 de tichete electronice dintre care 20.000 vor fi adresate persoanelor fizice iar 5000 persoanelor juridice.

'Cuantumul primei de casare se pastreaza la fel ca anul trecut, la 6500 de RON pentru fiecare beneficiar, cu precizarea importanta ca valoarea eco-bonusurilor destinate achiziţiei de maşini mai puţin poluante s-a triplat. Mai exact, daca anul trecut valoarea eco-bonusului a fost stabilita la 500 de RON, anul acesta valoarea unui eco-bonus este de 1500 de RON. Un beneficiar care doreşte o maşina mai puţin poluanta poate obţine maximum doua eco-bonusuri, in situaţia in care maşina aleasa respecta cumulat doua dintre condiţiile stabilite prin ghid la acest capitol. Accesarea a doua eco-bonusuri va duce la o suma de 9500 de RON pe care AFM o va susţine in sistem nerambursabil in acest caz', a subliniat ministrul Graţiela GAVRILESCU.

Pentru accesarea unui eco-bonus (1500 de RON+prima de casare) romanii trebuie sa aleaga sa-şi inlocuiasca maşinile vechi cu unele care sa respecte una din urmatoarele condiţii:
#achiziţionarea de autovehicule noi, al caror motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g /km,
#autovehicule noi cu sistem de propulsie hibrid şi autovehicule noi, incadrate la norma de poluare Euro 6 in condiţiile in care inmatricularea, vanzarea şi introducerea in circulaţie a acestora au loc pana la 31 august 2015.

Un beneficiar care doreşte o maşina ecologica poate obţine maximum doua eco-bonusuri, in situaţia in care maşina aleasa respecta cumulat doua dintre condiţiile stabilite prin ghid, la acest capitol. Accesarea a doua eco-bonusuri va duce la o suma de 9.500 de lei pe care AFM o va susţine in sistem nerambursabil in acest caz.

Sistemul electronic de alocare a voucherelor din Programul 'Rabla' ramane valabil in acest an, iar persoanele fizice se pot adresa producatorilor sau dealerilor validaţi in program.

O precizare importanta se refera la posibilitatea proprietarului inscris in program sa cedeze altei persoane dreptul sau de beneficiu asupra primei de casare pentru efectuarea achiziţionarii autovehiculului nou.
Cedarea se face numai in favoarea unei persoane fizice care şi-a exprimat in mod neechivoc intenţia de a achiziţiona in nume propriu un autovehicul nou de la producatorul validat emitent al notei de inscriere.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Ghidul de finantare a programului RABLA 2015
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 1.42 Mb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.