Guvernul a adoptat TARIFELE de PRIMA maxime pentru RCA. Vezi care sunt!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.11.2016 16:02 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Tarifele de prima maxime ce urmeaza sa fie aplicate de catre societaţile de asigurare care practica asigurarea obligatorie civila auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, au fost adoptate de Guvern, printr-o Hotarare, la propunerea Autoritaţii de Supraveghere Financiara (ASF).

Tarifele de prima maxime pot fi consultate in Galeria FOTO (sau document ataşat) şi se vor aplica de catre societaţile de asigurare care practica asigurarea RCA o perioada de 6 luni de la intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului şi, totodata, se vor aplica contractelor RCA ce se vor incheia dupa data intrarii in vigoare a acestui act normativ.

Societaţile de asigurare care practica RCA vor aplica in aceasta perioada de 6 luni tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei hotarari, fara insa a depaşi tarifele de prima maxime prevazute in actul normativ adoptat.

Metodologia de calcul şi tarifele maximale au fost stabilite de ASF prin consultare cu asociaţiile transportatorilor şi cu societaţile de asigurari, iar proiectul de act normativ a fost avizat de Consiliul Concurenţei.

Hotararea adoptata de Guvern  instituie un mecanism de control al pieţei asigurarilor obligatorii auto din Romania, prin stabilirea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a tarifelor de prima maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmeaza a fi aplicate de catre societatile de asigurare RCA.

Tarife de prima maxime se stabilesc pentru urmatoarele categorii de vehicule:
#autoturisme, autoturisme de teren şi autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone şi maxim noua locuri;
#autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de noua locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;
#autoturisme cu motoare electrice;
#motociclete, mopede, motocicluri şi ATV-uri cu sau fara ataş;
#tractoare rutiere;
#autovehicule destinate transportului de marfuri;
#remorci şi semiremorci;
#alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.

Tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. In funcţie de istoricul de dauna al asiguratului, societaţile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus in care se incadreaza acesta, conform prevederilor legale.

Depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima de catre societaţile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie şi se sancţioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe langa sancţiunile contravenţionale, in funcţie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare. Contravenţiile se constata de catre persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizeaza de catre Consiliul ASF.

Hotararea intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Tarife-de-prima-maxime-pe-categorii-de-vehicule_final_anexa-HG
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 264.43 Kb
 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.