GUVERNUL a diminuat cifrele de SCOLARIZARE de la INVATAMANTUL LICEAL

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.03.2017 18:00 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, cifrele de şcolarizare propuse pentru invaţamantul preuniversitar şi superior de stat in anul şcolar/universitar 2017-2018, repartizate pe niveluri de pregatire, forme şi tipuri de invaţamant.

In ceea ce priveşte cifra de şcolarizare totala pentru invaţamantul preuniversitar, aceasta se menţine la nivelul celei aprobate pentru anul şcolar precedent, cu mai multe realocari, printre care:
#Suplimentarea cu 10.000 de locuri pentru invaţamantul obligatoriu, nivel primar;
#Suplimentarea cu 1500 de locuri pentru invaţamantul obligatoriu cu frecvenţa redusa – nivel primar şi gimnazial şi programul educaţional ”A doua şansa”, inclusiv pentru cel organizat in penitenciare;
#Suplimentarea cu 1000 de locuri pentru invaţamantul profesional;
#Suplimentarea cu 500 de locuri pentru invaţamantul special, educaţie timpurie;
#Suplimentarea cu 2000 de locuri pentru invaţamantul special, nivel primar şi gimnazial;
#Suplimentarea cu 650 locuri pentru invaţamantul special, nivel profesional.

Totodata, au fost diminuate unele cifre de şcolarizare, cum ar fi cele de la invaţamantul liceal cu frecvenţa la zi, frecvenţa seral şi frecvenţa redusa.
Pentru invaţamantul de masa preşcolar, gimnazial, de arta şi sportiv, cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018 raman la nivelul anului şcolar anterior.
Relocarile au la baza solicitarile in creştere pe segmentele de invaţamant menţionate, determinate inclusiv de evoluţia demografica pozitiva.
In ceea ce priveşte invaţamantul superior, incluzand studiile militare, documentul aprobat de Guvern stabileşte urmatorul numar de locuri/granturi de studii:
#62.0000 – studii de licenţa;
#35.600 - studii de master;
#3000 – studii de doctorat;
#4000 – rezidenţiat.

Cifra de şcolarizare pentru anul universitar 2017-2018 se incadreaza in finanţarea aprobata pentru anul financiar 2017 şi respecta previziunea bugetara pentru anii financiari 2018 şi 2019. In acelaşi timp, este avuta in vedere respectarea ţintei asumate in Strategia Europa 2020 privind ponderea absolvenţilor de invaţamant terţiar in grupa de varsta 30-34 de ani.
Sunt prevazute, in continuare, locuri in invaţamantul preuniversitar şi superior, cu finanţare totala sau parţiala din bugetul Ministerului Educaţiei, pentru tinerii de origine romana din Republica Moldova, pentru ţari invecinate, diaspora, pentru cetaţeni straini, conform documentelor semnate de statul roman, precum şi pentru cetaţeni straini care au dobandit statutul de refugiat sau protecţie subsidiara pe teritoriul Romaniei.
De asemenea, sunt perpetuate facilitaţile şi locurile distincte pentru tinerii romi care doresc sa urmeze invaţamantul preuniversitar liceal, profesional sau postliceal, precum şi instituţii de invaţamant superior, incluzand masterate şi doctorate.
Cifra de şcolarizare pentru invaţamantul de stat se aproba anual, prin Hotarare de Guvern, cu cel puţin 6 luni inainte de inceperea anului şcolar.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.