Guvernul a modificat legea audiovizualului

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.11.2012 20:38 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr.504/2002 adoptată de Guvern vizează trei categorii mari de schimbări. 

Prima se referă la combaterea corupţiei şi a sistemelor subterane de achiziţionare a spaţiului media prin practici netransparente şi anticoncurenţiale.
În acest sens, actul normativ instituie cerinţa ca preţurile oferite de intermediari (agenţiile de publicitate) clienţilor lor care doresc achiziţia spaţiilor publicitare să fie confirmate în mod obligatoriu în prealabil cu radiodifuzorii, iar obiectul achiziţionării menţionate să fie plătit direct de către beneficiarul publicităţii către radiodifuzor.
A doua categorie de schimbări vizează protecţia interesului consumatorilor prin instituirea unor reglementări clare şi obiective privind accesul la programele de televiziune în condiţii de calitate.
În acest sens, Ordonanţa intenţionează să stopeze practica distribuitorilor de servicii de a efectua modificări în mod unilateral în grilele de programe, fără a informa în timp util consumatorii.
Ordonanţa stabileşte ca serviciile de programe să fie ordonate în grilele distribuitorilor în funcţie de cota de audienţă, măsurată şi certificată de un organism independent.
De asemenea, Ordonanţa transpune în legislaţia naţională dispoziţii ale reglementărilor europene privind procedura transparentă de determinare a posturilor de televiziune care fac parte din categoria „must carry”. Astfel, distribuitorii de servicii sunt obligaţi să asigure aceeaşi calitate a semnalului retransmis prin reţeaua lor pentru toate serviciile de programe.
În fine, o altă categorie de modificări vizează modificarea criteriilor de stabilire a serviciilor de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice, acestea fiind programele de ştiri, analize şi dezbateri politice sau economice.
Ordonanţa stabileşte de asemenea cerinţele pentru dobândirea calităţii de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, similar celor reglementate pentru celelalte autorităţi de reglementare şi supraveghere din România.
Astfel, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile: să fie cetăţeni români cu domiciliul în România; să dispună de reputaţie, cunoştinţe teoretice şi experienţă profesională adecvate naturii, extinderii şi complexităţii activităţii CNA şi o vechime de cel puţin cinci ani în domeniul audiovizualului; să nu fie soţi, rude ori afini până la gradul al treilea inclusiv cu Preşedintele României, preşedinţii Camerelor Parlamentului sau membrii Guvernului; să nu aibă cazier fiscal sau judiciar.
Totodată, se modifică Legea audiovizualului, în sensul că introducerea la instanţa judecătorească a contestaţiei privind deciziile de sancţionare emise de C.N.A. suspendă efectele acestor decizii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.