Guvernul a stabilit orasele cu luptatorii cu rol determinant

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.02.2015 13:09 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a adoptat, prin Hotarare, actualizarea Normelor metodologice de aplicare a Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Romane din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Braşov din noiembrie 1987.

Noile reglementari introduse in normele de aplicare menţioneaza localitaţile Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Targu-Mureş, Cluj–Napoca, Bucureşti in care, in urma confruntarilor cu forţele de represiune, au fost ucise, ranite sau reţinute persoane pana la fuga dictatorului, intrucat, conform datelor oficiale de la Procuratura Generala-Direcţia Procuraturilor Militare şi de la IRR, in perioada 16-22 decembrie 1989 doar in aceste localitaţi au fost ucise persoane.

Pentru alte localitaţi care nu se regasesc printre cele enumerate dar care, in urma confruntarilor cu forţele de represiune au fost ucise, ranite sau reţinute persoane pana la fuga dictatorului s-a introdus o modalitate de determinare a acestora prin atestare din acte normative emise in acest sens sau documente oficiale eliberate de Parchetul General.

In noile reglementari introduse in normele metodologice, momentul „fuga dictatorului” a fost stabilit ca fiind ziua de 22 decembrie 1989, ora 12.10, luand in considerare vechea forma a legislaţiei secundare cu privire la diferenţierea etapelor revoluţiei, precum şi documente oficiale şi documentare realizate in legatura cu aceasta perioada.

Titlul de Luptator cu Rol Determinant se acorda in scopul de a face diferenţa intre persoanele care s-au remarcat prin fapte deosebite prin care şi-au pus viaţa in pericol,  avand un rol determinant şi decisiv prin contribuţia la declanşarea şi victoria Revoluţiei Romane din decembrie 1989, in localitaţile menţionate mai sus.
Normele de aplicare precizeaza, de asemenea, procedura de obţinere a certificatelor pentru acordarea titlului de Luptator pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptator cu Rol Determinant care stabileste modalitatea de obţinere a acestora, modelul certificatelor şi al adeverinţelor tipizate, modalitatea de contestare a soluţiei de respingere a cererii.

De asemenea, potrivit noilor Norme, persoanele nemulţumite şi care nu au obţinut noul certificat de revoluţionar pot face contestaţie la Comisia Parlamentara, in termen de maximum 30 de zile de la data comunicarii soluţiei.

Termenul de 30 de zile este termen de decadere doar pentru depunerea contestaţiilor la Comisia Parlamentara şi nu exclude posibilitatea aplicarii normelor de drept comun şi nu ingradeşte accesul liber la justiţie pentru persoanele nemulţumite.
Totodata, noile reglementari creeaza cadrul legal pentru persoanele care au avut de suferit in urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 şi care nu deţineau certificate, sa depuna cereri pentru dobandirea acestora.

In baza solicitarilor pe care le vor depune, aceste persoane vor putea dobandi una din urmatorele calitaţi, prevazute de Legea 341/2004 actualizata, respectiv:
  a) persoana care a avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987;
b) sot al persoanei care a avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, daca indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege;
c) urmas al persoanei care a decedat in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.
Nu pot beneficia de aceste prevederi persoanele care au facut parte din aparatul de represiune, securitate si militie sau au desfasurat activitati de politie politica.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.