Guvernul anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.02.2015 14:34 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ANAF va emite şi va comunica din oficiu decizii de anulare a plaţii contribuţiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru cazurile in care a emis şi comunicat decizii de impunere pentru persoanele fizice care, potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanataţii şi evidenţelor transmise de CNAS catre ANAF, aveau calitatea de asigurat, fara plata contribuţiei de asigurari sociale de sanatate.
Reglementarea se va aplica indiferent daca impotriva deciziei de impunere s-au exercitat ori nu cai de atac.

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind anularea contribuţiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de persoane.

Acest proiect de lege este complementar Ordonanţei de modificare a Codului fiscal adoptata in şedinţa de Guvern din 21 ianuarie 2015, in sensul ca Ordonanţa va acţiona pentru viitor, in timp ce proiectul de lege vine sa remedieze inadvertenţele aparute in trecut, ca urmare a aplicarii OUG 125/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.
Potrivit proiectului de lege, in cazul in care ANAF a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a fost stabilit cuantumul CASS, organul fiscal nu va mai comunica decizia de impunere, iar in cazul in care nu a emis-o, nu va mai emite o astfel de decizie.

Persoanele fizice care beneficiau de calitatea de asigurat fara plata CASS şi au efectuat plata acestei contribuţii ca urmare a deciziilor de impunere emise şi comunicate de ANAF, vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate.
Proiectul de lege aprobat de Guvern precizeaza ca se anuleaza contribuţia de asigurari sociale de sanatate datorata incepand cu 1 ianuarie 2012 pana la data intrarii in vigoare a Ordonanţei pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal adoptata de Guvern in 21 ianuarie 2015, pentru urmatoarele categorii de persoane fizice:
  1) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca au fost elevi, ucenici sau studenti, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.
Acestor categorii nu li se anuleaza contributia daca au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitaţi agricole, silvicultura si piscicultura.
2) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului.
In cazul in care aceştia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitaţi agricole, silvicultura si piscicultura, sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri nu li se anuleaza contribuţia.
3) sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
4) persoanele persecutate politic de fostul regim comunist – (persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat; prin Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare)
5) magistraţii inlaturaţi din justiţie pentru considerente politice, in timpul regimului comunist – (persoane ale caror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistratilor care au fost inlaturati din justitie pentru considerente politice in perioada anilor 1945 - 1989, cu modificarile ulterioare)
6) veteranii şi vaduvele veteranilor de razboi (persoane ale caror drepturi au fost stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare)
7) persoanele ale caror drepturi au fost stabilite prin Legea nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 - 1961, cu modificarile si completarile ulterioare
8) luptatorii raniţi in revoluţia din Decembrie 1989  (persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare)
Categoriilor de persoane menţionate la punctele 4,5,6,7,8 li se anuleaza contribuţia de asigurari sociale de sanatate daca nu au realizat alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate in baza acestor legi.
9) persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute in baza Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu au realizat alte venituri asupra carora s-a datorat contribuţia;
10) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu au realizat venituri asupra carora s-a datoreaza contribuţia;
11) femeile insarcinate si lauzele, daca nu au realizat venituri asupra carora s-a datorat contribuţia sau daca nivelul acestora este  sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara.
Persoanele fizice care se incadreaza intr-una din aceste categorii şi care au primit decizii de impunere dar nu au primit decizia de anulare de la ANAF, beneficiaza de acest drept, la cerere, dupa obţinerea documentului justificativ care atesta calitatea de asigurat fara plata contribuţiei, eliberat de Casa Naţionala de Asigurari de Sanatate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.