Guvernul declasifica documente privind activitatea sistemului penitenciar din perioada 1957-1962

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.04.2015 14:44 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a declasificat, printr-o Hotarare, mai multe documente din perioada 1957-1962, aflate in arhiva Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Documentele care fac obiectul actului normativ sunt:
•    Ordinul Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Populare Romine nr. 108 din 12 octombrie 1957, clasificat „Strict secret” şi care se refera la „masuri pentru separaţiunea deţinuţilor”;
•    Instrucţiunile nr. 320 din 20 decembrie 1961, aprobate prin Ordinul nr. 3820 din 20 decembrie 1961 al vicepreşedintelui Consiliului de Miniştri şi Ministrului Afacerilor Interne, clasificat „Secret” şi care se refera al „aplicarea normelor de hrana pentru minori”;
•    Instrucţiunile nr. 200 din 25 aprilie 1961, aprobate prin Ordinul nr. 3500 din 25 aprilie 1961 al vicepreşedintelui Consiliului de Miniştri şi Ministrului Afacerilor Interne, clasificat „Strict secret” şi care se refera al „aplicarea normelor de echipament şi gospodarie pentru minori şi deţinuţi”;
•    Regulamentul privitor la aplicarea regimului in locurile de deţinere, aprobat prin Ordinul nr. 4045 din 20 noiembrie 1962 al vicepreşedintelui Consiliului de Miniştri şi Ministrului Afacerilor Interne, clasificat „Strict secret”;
•    Se declasifica parţial Capitolul I, art. 1-29, şi capitolele X-XI, art. 129-192, din Regulamentul privitor la organizarea pazei interioare şi exterioare a locurilor de deţinere, aprobat prin Ordinul nr. 4044 din 20 noiembrie 1962 al vicepreşedintelui Consiliului de Miniştri şi Ministrului Afacerilor Interne, clasificat „Strict secret”.

Declasificarea informaţiilor care fac obiectul actului normativ adoptat de Guvern este necesara atat soluţionarii unor eventuale cauze aflate pe rolul instanţelor de judecata, cat şi pentru respectarea prevederilor Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Hotararea de Guvern elimina, astfel, restricţii specifice statului comunist privind accesul la informaţii de interes pentru cetaţenii statului roman.
Documentele in cauza au fost identificate in arhivele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi supuse evaluarii in cadrul unei comisii de specialitate.

In perioada 1945-1964 sistemul penitenciar din Romania a fost dezvoltat in mod accelerat de catre regimul comunist proaspat instalat, numarul unitaţilor de detenţie crescand şi diversificandu-se.
Informaţiile in cauza au fost clasificate conform legislaţiei din acea perioada care prevedea, la modul general, ca acestea sa intre in clasa secretelor de stat.
Potrivit Legii nr. 182/2002, privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificarile şi completarile ulterioare şi a Standardelor naţionale de protecţie, aprobate prin HG nr. 585/2002, in Romania a fost definita noţiunea declasificarii informaţiilor.
Conform acestor acte normative, informaţiile conţinute in documentele propuse acum spre declasificare nu se regasesc in listele actuale cu categoriile de informaţii clasificate emise sau deţinute de Administraţia Naţionala a Penitenciarelor şi unitaţile subordonate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.