Guvernul flexibilizeaza... adoptiile interne si internationale

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.09.2015 17:02 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat un proiect de lege ce vizeaza flexibilizarea procesului de adopţie, atat in cazul adopţiilor interne, cat şi al celor internaţionale.
Proiectul de lege propune o serie de dispoziţii procedurale care sa permita finalizarea unei adopţii (pentru toate cele trei etape – declararea adoptabilitaţii, incredinţarea in vederea adopţiei şi incuviinţarea adopţiei) intr-o perioada mai scurta de timp.
Astfel, termenul de apel in instanţa judecatoreasca va fi redus de la 30 de zile la 10 zile, iar primul termen de judecata va fi in 15 zile de la inregistrarea cererii.
In plus, pentru judecarea cererilor de incredinţare in vederea adopţiei, nu va mai fi necesara citarea parţilor, fiind evitata o durata mare de timp pentru soluţionarea dosarelor.
Prin adoptarea acestui proiect, sunt reglementate situaţiile in care parinţii  biologici, legal citaţi de catre instanţa judecatoreasca, refuza sa se prezinte la doua termene fixate de catre instanţa, neprezentarea lor fiind apreciata drept refuz abuziv de a consimţi la adopţie, fapt ce va conduce la declararea copilului ca fiind adoptabil.
Adopţia poate fi stabilita şi in cazul in care parinţii/rudele care au putut fi gasite, declara ca nu doresc sa se ocupe de copil, insa ulterior refuza sa semneze declaraţiile care ar permite copilului sa fie declarat adoptabil.    
Pe de alta parte, acolo unde va fi necesar, o comisie rogatorie se poate deplasa la domiciliul parintelui pentru luarea consimţamantului acestuia, insa termenul in care aceştia işi pot retrage declaraţiile conform carora nu doresc sa ingrijeasca minorul a fost redus de la 60 la 30 de zile.
O alta situaţie reglementata de prezentul proiect este aceea in care, daca dupa o perioada de 6 luni de la instituirea masurilor de protecţie speciala, parinţii şi rudele copilului de pana la gradul al patrulea nu sunt gasite, pot fi demarate procedurile de adopţie.
Mai mult, termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat, astfel incat, la obţinerea acestui statut, ca urmare a deciziei unei instanţe de judecata, acesta va fi valabil pana la incuviinţarea adopţiei sau pana ce copilul implineşte varsta de 14 ani.
Termenele vor fi reduse şi in cazul adopţiilor internaţionale, un copil fiind eligibil pentru o astfel de adopţie dupa o perioada de un an de la deschiderea procedurii, şi nu dupa doi ani, aşa cum se intampla in prezent.
O alta noutate reglementata prin acest proiect de lege vizeaza acordarea unui concediu de acomodare, cu o durata de maximum 90 de zile şi a unei indemnizaţii lunare pe durata incredinţarii in vederea adopţiei, oricaruia dintre soţii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit.
Valoarea indemnizaţiei va fi raportata la indicatorul social de referinţa (ISR) şi va fi in cuantum de 6,8 ISR.
Valoarea indicatorului social de referinţa este in prezent de 500 de lei.
Concediul se acorda in cazul adopţiei unui copil cu varsta mai mare de 2 ani, intrucat in cazul copiilor de pana la 2 ani, sunt incidente dispoziţiile privind concediul şi indemnizaţia lunara privind creşterea copilului.
De asemenea, persoanele care doresc sa adopte un copil vor avea dreptul la timp liber in limita a 40 de ore/an pentru efectuarea evaluarilor impuse de obţinerea atestatului şi realizarea potrivirii practice.
Timpul liber se va acorda fara afectarea drepturilor salariale.
O alta masura prevede prelungirea valabilitaţii atestatului de familie adoptatoare de la un an la 2 ani.
In privinţa realizarii potrivirii teoretice, aceasta va fi efectuata in mod obligatoriu la nivel local, de catre fiecare direcţie generala de asistenţa sociala şi protecţia copilului.
Responsabilul de caz va accesa lista tuturor adoptatorilor inregistraţi cu atestate valabile, care au fost identificaţi ca fiind corespunzatori pentru nevoile copilului.  
Intrarea in vigoare a legii se va realiza intr-un termen de 4 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, moment estimat ca fiind in cursul anului 2016.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.