Guvernul PONTA a lasat o datorie publica guvernamentala de 37% din PIB

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.05.2016 17:25 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a adoptat, printr-un Memorandum, Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2016-2018.

Strategia revizuita pentru orizontul de timp 2016-2018 este in concordanţa cu indicatorii bugetari prevazuţi in Strategia Fiscal-Bugetara pe termen mediu şi reprezinta o continuare a Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2015-2017.

Obiectivele Ministerului Finanţelor Publice in administrarea datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2016-2018 sunt:
#Asigurarea necesarului de finanţare al administraţiei publice centrale şi a obligaţiilor de plata, pe fondul minimizarii costurilor pe termen mediu şi lung;
#Limitarea riscurilor financiare asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale;
Dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat.
#Ministerul Finanţelor publice va urmari o abordare flexibila de selectare a surselor de finanţare şi a momentelor de emisiune, ţinand cont de aşteptarile legate de cadrul macroeconomic şi de evoluţiile pieţelor financiare.

In perioada 2016-2018, Romania işi va acoperi necesitaţile de finanţare prin emisiuni de titluri de stat lansate pe piaţa interna, prin emiterea de euroobligaţiuni pe pieţele internaţionale de capital, şi in completare prin contractarea de imprumuturi externe de la creditori oficiali (instituţii financiare internaţionale), in condiţii avantajoase pentru statul roman.

Dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat este un obiectiv strategic pe termen mediu şi urmareşte creşterea eficienţei acestei pieţe, imbunataţirea lichiditaţii, a gradului de transparenţa şi consolidarea curbei de randament.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţa a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publica, cu modificarile şi completarile ulterioare, Strategia este revizuibila anual sau ori de cate ori condiţiile de piaţa şi/sau necesitaţile de finanţare o impun.

La finalul anului 2015, datoria publica guvernamentala a reprezentat 37% din PIB (procent care exclude finanţarea temporara), pe fondul unei creşteri economice de 3,8% din PIB şi in condiţiile unui deficit bugetar de 1,5% din PIB.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.