Guvernul PSD a decis: Inima Reginei Maria va sta la Castelul Peles

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.09.2015 15:19 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Caseta de argint in care se afla inima Reginei Maria va face parte din colecţia publica a Muzeului Naţional Peleş.
Guvernul raspunde astfel, printr-o Hotarare, solicitarii Muzeului Peleş, cu ocazia implinirii a 140 de ani de la naşterea Reginei Maria (29 octombrie 1875).
Caseta, care este clasata in categoria juridica Tezaur, va trece din administrarea Muzeului Naţional de Istorie a Romaniei in administrarea Muzeului Naţional „Peleş”.

In anul 1933, cand şi-a intocmit testamentul, Regina Maria a cerut ca, dupa moartea ei, inima sa ii fie depusa in capela pe care o construise  pe maul marii, Stella Maris, de la Balcic, iar corpul sa fie inmormantat in necropola regala de la Manastirea Curtea de Argeş.
Dupa moartea Reginei, la 18 iulie 1938, Regele Carol al II-lea, impreuna cu fiul sau Mihai, au indeplinit dorinţa testamentara a Reginei Maria.
Inima Reginei a fost aşezata intr-o caseta de argint de forma octogonala, iar aceasta a fost introdusa intr-o caseta de bijuterii de argint aurit, gravata şi ornamentata cu pietre preţioase, primita cadou de nunta in 1893.
Casetele au fost depuse, cu toate onorurile, in capela Stella Maris, la Balcic.
Dupa cedarea Cadrilaterului, in 1940, caseta cu inima Reginei a fost luata de la Balcic de catre principesa Ileana şi aşezata la Castelul Bran, intr-o capela ridicata in acest scop dupa modelul celei de la Balcic.
In 1974, casetele au fost transferate, impreuna cu alte bunuri culturale, in administrarea Muzeului Naţional de Istorie a Romaniei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.