Guvernul refuza in continuare sa trateze 30% dintre pacientii romani

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.10.2015 10:44 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Asociaţia Romana a Producatorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) atrage atenţia asupra faptului ca ultima rectificare bugetara, deşi una pozitiva, nu a adus niciun ban in plus la bugetul medicamentelor.

Autoritaţile ii obliga, in continuare, pe producatorii de medicamente sa susţina integral tratamentul pentru tot ceea ce depaşeşte bugetul de stat, fixat la nivelul consumului din anul 2011.

Autoritaţile au declarat ca sistemul de sanatate romanesc are suficienţi bani şi nu are nevoie de fonduri suplimentare.
ARPIM reaminteşte ca bugetul alocat medicamentelor este cu mult sub nevoile de tratament ale pacienţilor romani.
Este nevoie de inca cel putin 1,25 miliarde lei pentru ca toţi pacienţii romani sa poata beneficia de tratament, bani ce nu au fost alocaţi in cadrul ultimei rectificari.

”Pacientii sunt inca lasaţi in voia sorţii, iar companiile producatoare de medicamente sunt forţate sa le sprijine tratamentul prin taxa clawback”, a declarat Calin Galaşeanu, preşedinte ARPIM.

In trimestrul II al anului 2015, taxa clawback a ajuns la un procent de 24% din vanzarile medicamentelor, cu mult peste estimarile Cegedim şi ale industriei care, pornind de la scaderea pieţei, anticipau un procent p intre 15 — 20%.
Suprataxa calculata conform formulei actuale a inregistrat pana acum creşteri de la trimestru la trimestru.
Se estimeaza ca pentru trimestrul trei al anului 2015, primul in care intreaga piaţa a operat cu preţurile noi, mai mici, ale medicamentelor, procentul p al taxei clawback va fi in jurul valorii de 10%, sub nivelul celui din trimestrul doi.
Insa, chiar şi aşa, sunt companii farmaceutice care işi vor retrage medicamente de pe piaţa pentru ca nu-şi mai pot susţine activitatea in Romania.
In cazul in care estimarile nu vor reflecta realitatea, iar procentul p al taxei va fi peste 10%, ARPIM se va confrunta cu un numar şi mai mare de medicamente ce vor disparea de pe piaţa.
Unele dintre ele sunt fara alternativa terapeutica fapt care va pune in dificultate zeci de mii de pacienti romani.

”Ne dorim sa ramanem in continuare alaturi de pacienţii romani, insa presiunile economice la care ne supun autoritaţile din Romania fac imposibila supravieţuirea noastra pe aceasta piaţa.
Se impune creşterea bugetului alocat medicamentelor, inlocuirea mecanismului actual de calcul cu unul just, sustenabil şi creşterea nivelului de transparenţa al datelor folosite in calculul suprataxei', a mai adaugat Calin Galaşeanu.

Companiile membre ARPIM inţeleg necesitatea de a implementa un mecanism al taxei clawback, ca o masura temporara de a ajuta sistemul de sanatate, insa subliniaza faptul ca formula actuala este in defavoarea pacienţilor şi a sistemului.
ARPIM a propus autoritaţilor o varianta de calcul non-discriminatorie, sustenabila, echitabila care se bazeaza pe contribuţia fiecarei companii in parte, indiferent daca aceasta este producatoare de medicamente originale sau generice.
Fara insa a creşte bugetul alocat medicamentelor astfel incat sa fie adaptat la nevoile de tratament ale anului 2015, industria va continua sa suporte integral povara deficitului bugetar cu consecinţe dramatice asupra mediului investiţional in industria farmaceutica şi mai ales cu consecinţe dezastruoase privind accesul pacientilor la tratamente inovatoare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.