Guvernul si-a mai facut mila: Noi molecule compensate si gratuite pentru (unii) bolnavi

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 20.10.2015 18:52 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a decis introducerea unor noi molecule in lista medicamentelor compensate şi gratuite, printre care şi cele pentru tratamentul fara interferon al hepatitei cronice virale C şi a cirozei hepatice C, care astfel vor putea fi acordate bolnavilor cu stadiu de fibroza F4.

Decizia a fost luata, in şedinţa Executivului, prin aprobarea unei Hotarari care modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.

Masura este posibila ca urmare a incheierii contractului cost-volum-rezultat, in  data de 1 octombrie, intre Casa Naţionala de Asigurari de Sanatate şi unul dintre Deţinatorii Autorizaţiei de Punere pe Piaţa. Incepand de saptamana viitoare, pacientii pot incepe investigaţiile necesare pentru a fi depuse la dosarul medical, in vederea aprobarii tratamentului fara interferon.

Romania se aliniaza astfel ţarilor europene care au introdus noua terapie pentru hepatita C, avand in vedere ca tratamentele inovatoare pentru afectiunile hepatice tip C au fost introduse recent de sistemele de sanatate din Europa.  

Tot prin actul normativ adoptat se introduc noi molecule pentru Tratamentul pacienţilor incluşi in Programul naţional de oncologie (Pazopanib, Crizotinibum, Brentuximab Vedotin, Dabrafenibum, Abirateronum),
Tratamentul asiguraţilor cuprinşi in Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare, afecţiunea Hipertensiune pulmonara (Macitentanum şi Riociguat), Tratamentul copiilor care sufera de artrita idiopatica juvenila (Tacilizumabum şi Adalimumab.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.