GUVERNUL supravegheaza pasiv PORCII DOMESTICI si MISTRETII. De PESTA PORCINA AFRICANA care vine din... UCRAINA

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.03.2017 10:28 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a luat o serie de masuri care asigura prevenirea patrunderii şi raspandirii pestei porcine africane pe teritoriul naţional, in condiţiile in care au fost identificate focare ale acestei boli in ţari vecine care au frontiera cu Romania.

Printr-o Ordonanţa de Urgenţa, Executivul a stabilit masuri pentru prevenirea şi detectarea imediata a pestei porcine africane, in vederea supravegherii pasive atat la porcii domestici, cat şi la mistreţi, intarirea şi imbunataţirea masurilor de biosecuritate in fermele de porci, precum şi intensificarea controalelor la punctele de intrare in Romania de la frontiera cu Ucraina şi cu Republica Moldova, pentru a preintampina introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminata din aceste ţari.

Aceste masuri au fost luate in regim de urgenţa pentru a preveni situaţii generate de evolutia unor boli majore cu evolutie epizootica ori chiar panzootica la animale de natura sa perturbe sanatatea umana si animala si sa afecteze activitatile de comert intracomunitar si de export ale Romaniei. Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice şi salbatice, cu evoluţie rapida şi mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protecţie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

Astfel, potrivit actului normativ adoptat, se aduc urmatoarele modificari:

Ø In situaţia confirmarii oficiale de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a unui focar de pesta porcina africana sau a unui focar de alta boala infectioasa pe teritoriul unui stat vecin, vanarea organizata a animalelor salbatice pe adancimea de 500 metri de la fasia de protectie a frontierei de stat catre interior, pentru frontiera de uscat, si de la limita terenului inundabil, pentru frontiera de apa este permisa numai ziua şi numai de la faşia de protecţie a frontierei de stat catre interior, de catre gestionarii fondurilor de vanatoare, cu avizul prealabil al şefului sectorului de poliţie de frontiera. Prin aceste precizari se simplifica procedurile administrative, astfel incat, in situatia confirmarii oficiale a unui focar de pesta porcina africana sau a unui focar de alta boala infectioasa pe teritoriul unui stat vecin, sa se actioneze in regim de urgenta la vanarea organizata a animalelor salbatice.
Ø In situatii de exceptie, motivate de mentinerea biodiversitatii faunei salbatice si de pastrarea echilibrului ecologic, administratorul, la propunerea autoritatii publice centrale care raspunde de protectia mediului şi Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, aproba prin ordin restrangerea sau extinderea perioadei de vanatoare la unele specii de interes cinegetic.
Ø Din momentul confirmarii oficiale a unui focar de pesta porcina africana, pe suprafata unuia sau mai multor fonduri cinegetice, pe durata existentei focarului, se extinde perioada de vanare pe tot parcursul anului, in limita cotelor de recolta stabilite, pentru specia mistreţ. Aceasta prevedere completeaza in mod corespunzator paleta de masuri necesare limitarii extinderii epizootiilor.

Informaţii suplimentare

Incepand cu luna ianuarie 2014, Uniunea Europeana se confrunta cu o boala transfrontaliera extrem de grava a suinelor domestice si salbatice –pesta porcina africana (PPA) – boala foarte greu de eradicat daca patrunde intr-un teritoriu si care implica eforturi financiare si de personal deosebite.
Controlul bolii implica cheltuieli mari, determinate de doua aspecte: cele referitoare la combaterea raspandirii bolii şi cele determinate de pierderile producatorilor carora li se aplica restrictii la comertul intracomunitar si la export.
De asemenea, comisarul European Vytenis Andriukaitis a solicitat Romaniei sa intreprinda acţiuni urgente şi decisive in acest domeniu, astfel incat, in cazul apariţiei bolii, masurile de control şi combatere sa fie prompte şi eficiente.
Romania a facut eforturi, in anii anteriori, care au dus la eradicarea pestei porcine clasice, o maladie diferita de pesta porcina africana, dar care a afectat comerţul intracomunitar din acest sector.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.