Guvernul Victor Ponta si-a incheiat existenta cu o Ordonanta de Urgenta

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.11.2015 18:05 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Salariile personalului din sistemul public de invaţamant vor fi majorate cu 15% incepand cu 1 decembrie 2015, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţa adoptata in ultima şedinţa a Guvernului Victor Ponta, in chiar ziua in care prim-ministrul a demisionat din funcţie..

De creşterea salariilor vor beneficia 359.810 cadre didactice, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic, respectiv 290.000 de persoane din invaţamantul preuniversitar de stat, 7.850 de persoane din unitaţile finanţate integral de la bugetul de stat, 57.500 de persoane din invaţamantul universitar şi 4.460 de persoane din unitaţile finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.

Potrivit actului normativ, incepand cu 1 decembrie 2015 se majoreaza cu 15% faţa de nivelul acordat pentru luna noiembrie a acestui an cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul didactic şi didactic auxiliar din invaţamant, personalul nedidactic din unitaţile de invaţamant preuniversitar de stat, unitaţile conexe ale invaţamantului preuniversitar de stat, instituţiile de invaţamant superior de stat şi din bibliotecile centrale universitare.
De aceasta majorare vor beneficia, de asemenea, angajaţii din Ministerul Educaţiei şi Cercetarii Ştiinţifice, Agenţia Romana de Asigurare a Calitaţii in Invaţamantul Superior, inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi personalul nedidactic din celelalte unitaţi aflate in subordinea sau coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetarii Ştiinţifice.

Incepand cu aceeaşi data, sporurile şi indemnizaţiile care nu fac parte din salariul de baza al personalului din invaţamant se majoreaza cu acelaşi procent de 15%, in masura in care angajaţii işi desfaşoara activitatea in aceleaşi condiţii.

Masura adoptata de Guvern are un impact financiar estimat pentru anul 2016 la 1,666 miliarde de lei.
Prin decizia de astazi Guvernul işi indeplineşte inca un angajament asumat prin Acordul incheiat cu Federaţiile Sindicatelor din Invaţamant in toamna anului 2014.
Angajaţii din invaţamantul preuniversitar şi universitar au mai beneficiat in anul 2015 de alte doua majorari salariale: cu 5% incepand cu luna martie şi cu inca 5% incepand cu luna septembrie.

O alta prevedere inclusa in actul normativ are scopul sa evite blocarea derularii proiectelor finanţate din Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivitaţii Economice (POS CCE), proiecte care implica derularea unor lucrari de investiţii.
In acest sens, noua reglementare stipuleaza ca documentaţiile tehnico-economice aferente obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investiţii care se finanţeaza, potrivit legii, din fonduri externe nerambursabile prin POS CCE), aferente perioadei de programare 2007-2013, se aproba de catre ordonatorii principali de credite, indiferent de valoarea acestora.
Prevederea se va aplica obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investiţii care se finanţeaza astfel incat sa fie eligibile la rambursare din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2007-2013 (adica 31 decembrie 2015).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.