Guvernul vrea sa vaneze gasca cu tot cu oua

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.09.2014 14:42 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Societatea Ornitologica Romana avertizeaza ca Romania risca o noua procedura de infringement daca modificarile aduse Legii Vanatorii vor trece de plenul Camerei Deputaţilor, marţi 23 septembrie 2014.

Concret, modificarile legii 407/ 2006 prevad prelungirea perioadelor de vanatoare pentru 5 specii de pasari şi posibilitatea vanatorilor straini de a vana in Romania fara impedimente.
Prima prevedere le va permite vanatorilor sa doboare gaştele salbatice cu oua cu tot, deoarece perioada de vanare a pasarilor se va extinde cu aproape o luna la fiecare dintre cele cinci specii.
Se va ajunge sa fie doborate pasari care deja işi formeaza ouale.
Un caz concret este cel din 2009, de la Iezer Calaraşi, unde a fost gasita o garliţa mare impuşcata, cu oua in stadiu avansat de formare in interiorul corpului.
Mai mult, autoritaţile ne readuc in situaţia in care Romania a fost implicata intr-un proces de infringement pentru permiterea vanatorii in timpul perioadei de reproducere a speciilor, proces care a fost evitat in 2010 prin aprobarea OUG nr. 102/ 2010.
Atunci, perioadele de vanatoare care au facut obiectul procesului de infringement au fost modificate in forma in care sunt in vigoare in prezent.
Acest fapt este menţionat in preambulul OUG nr. 102/ 2010.
Acum, se doreşte prelungirea perioadelor de vanatoare pentru speciile gasca de vara, garliţa mare, sitar de padure, sturz de vasc şi sturz cantator.
Stresul nediferenţiat cauzat prin vanatoare in perioada de migraţie pre-nupţiala (perioada in care se intorc catre locurile de cuibarit) conduce la diminuarea fitness-ului reproductiv al unor indivizi in special in cazul speciilor sociale care sunt agregate in stoluri pe parcursul migraţiei.

Nu in ultimul rand, aceasta prevedere va duce la un adevarat macel al celei mai periclitate specii de gasca din lume, gasca cu gat roşu.
Aceste gaşte, aproximativ 50.000 in toata lumea, formeaza stoluri cu garliţele mari, specie la care vanatoarea nu doar ca este permisa, dar va fi prelungita.

O a doua masura extrem de periculoasa este permiterea vanatorii de catre straini.
Pana acum, in Romania, cetaţenii straini puteau vana, dar numai pe baza de invitaţie a administratorului unui fond cinegetic.
De acum, strainii pot organiza vanatori, iar experienţa ne spune ca acestea au tendinţa sa devina adevarate bai de sange.
In 2009, in Balta Mare a Brailei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocarlani.
In 2010, in judeţul Braila au fost prinşi 15 braconieri italieni cu mii de ciocarlii, ciocarlani şi prepeliţe.
In 2011, vameşii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocarlii vanate in Romania şi care plecau in Italia.
Nu mai departe de anul trecut, un alt italian este prins in Ialomiţa cu 5.400 de ciocarlii braconate.
Toate aceste cazuri duc direct la concluzia ca pasarile cantatoare din Romania vor deveni in curand specii pe cale de dispariţie.

Societatea Ornitologica Romana (Birdlife Romania) recunoaşte legitimitatea şi importanţa vanatorii şi subliniaza necesitatea ca acest tip de activitate sa fie sustenabil şi sa ţina cont de necesitaţile biologice ale speciilor cinegetice şi de aspecte etice culturale.
In acelaşi timp, se considera ca schimbarile constante ale legii vanatorii in Romania trebuie sa ţina cont de legislaţia comunitara care reglementeaza acest tip de activitate şi de parteneriatele europene trans-naţionale intre organizaţii de conservare şi de vanatoare (Federaţia Europeana a Asociaţiilor de Vanatoarea şi Conservare-FACE).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.